Vrem Piste! – mesajul dintotdeauna al bicicliștilor timișoreni

Vrem Piste! – mesajul dintotdeauna al bicicliștilor timișoreni

În 2008, când am demarat campania Verde pentru Biciclete, în Timișoara existau doar vreo 3 piste dedicate bicicliștilor: cea de la Iulius Mall, cea de la Parcul Botanic și cea din Sinaia. Acceptabile, putem zice. De-a lungul timpului, la solicitările și presiunile VpB, municipalitatea a mai făcut câteva piste, ajungând, conform ultimelor măsurători ale echipei de voluntari VpB, la 106 km.

Entuziasmul care ne-a cuprins când s-au realizat pistele a pierit treptat: pistele erau realizate prost, neuniform, cu materiale diferite, de lățimi diferite, folosind diferite culori și semnalizări, neținând cont de borduri și alte obstacole, lăsate sau amplasate ulterior. În 2 cuvinte: majoritatea nefuncționale. Din păcate, dacă un drum este prevăzut cu o pistă, indiferent cum este și cât de neutilizabilă este considerată ea, ești obligat prin lege să o folosești… Accidentele care ar fi putut fi evitate prin folosirea altor materiale și nemulțumirile crescânde ale comunității ne-au determinat anii trecuți să lansăm un sondaj cu privire la calitatea pistelor din Timișoara.  Sondaj la care domnul primar Nicolae Robu a răspuns că este mulțumit – am publicat atunci răspunsul său. Exact acum 2 ani depuneam la Primărie solicitările noastre, cu răspunsurile primite de la bicicliști. Nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, am primit un răspuns de la dl primar destul de zeflemitor, în stilul caracteristic. Dar cred că este o trăsătură comună: înainte de a face sondajul, stabilisem cu un individ responsabil în Primărie cu infrastructura să mergem pe teren pentru evaluarea pistelor. Stabilit, în sensul de oră, necesar utilaje și oameni și alte cele. 3 voluntari de-ai mei și-au luat liber de la muncă pentru asta! Bineînțeles că nu mi s-a răspuns la niciunul din cele 9 apeluri și 3 mesaje. Lucru negat de individ în fața primarului.

Ce am scris mai sus este una din frustrările mele în privința nepăsării Primăriei cu privire la pistele de biciclete din Timișoara. Cu atât mai mult susțin noul proiect al Verde pentru Biciclete, Vrem Piste!  Acest proiect inventariază pistele din oraș și le-a supus unei evaluări. Baremul poate fi consultat aici  și vizează aspecte precum caracteristicile pistelor (lățime, stare, aderență, siguranță, marcaje, borduri), conectivitatea acestora și obstacole întâlnite. Este interesant de văzut cum este evaluată fiecare pistă în parte. Mai mult, există posibilitatea de a vedea clipuri filmate pe pistele respective, pentru o mai mare obiectivitate din partea privitorului.

Ce afirmă Ana Munteanu, coordonator Verde pentru Biciclete: ”[…] acum avem plăcerea să le facem cadou angajatilor PMT un proiect care ar putea să-i scutească de o anevoioasă muncă de documentare și care ar putea scurta timpul de reacție când vine vorba de îmbunătățirea calității pistelor existente. […] Situația actuală lasă mult loc pentru îmbunătățiri. Semn clar că mai avem de lucrat la menatalitatea celor care administrează drumurile, astfel încât aceștia trebuie să înțeleagă că a prioritiza traficul alternativ este în acest moment o necesitate.  […]

Cu această ocazie cerem administrației locale să ne prezinte strategia pentru anul 2019 de îmbunătățire a situației infrastructurii velo existente. Vrem să se înțeleagă clar că nu am realizat acest studiu pentru a critica demersurile făcute până acum, din contră ne mândrim cu faptul că Timișoara are o comunitate a bicicliștilor tot mai numeroasă și mai activă din punct de vedere civic.
Ne-am simțit datori să dăm o mână de ajutor angajaților Primăriei Municipiului Timișoara și ne oferim ca și în continuare să le stăm oricând la dispoziție, în mod voluntar, oferind experită în domeniu, din echipa noastră făcând parte atât ingineri constructori cât și arhitecți și consilieri pe sustenabilitate.

Aplaud și susțin inițiativa Vrem Piste. Țin să felicit echipa pentru munca serioasă și imensă depusă pentru cartarea pistelor și aștept cu nerăbdare și aplicația care va fi lansată anul viitor – ”aplicație de mobil unde bicicliștii timișoreni vor avea acces la datele legate de starea pistelor de biciclete din oraș,  dar unde vor avea ocazia și să transmită date legate de traseele lor zilnice – astfel administrația o să aibă la dispoziție un studiu complet vis a vis de nevoile reale de extindere a infrastructurii velo în oraș”.

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *