11 idei pentru un Crăciun Hygge

Încerc să fiu o persoană pozitivă. Învăț în fiecare zi să fiu mai împlinită și mai mulțumită cu viața mea. Nu e totul roz, dar știu că am toate motivele să fiu fericită. Și dacă sunt obosită și mă las copleșită, mă oblig să mi le amintesc și mi se schimbă starea de spirit. Fie că avem o zi mai bună sau mai rea, stă în puterea noastră să alegem ce atitudine avem. Mai mult de atât, putem să ne educăm în sensul acesta. Iar Meik Wiking, în a sa Mică enciclopedie Hygge – rețeta daneză a fericirii, ne oferă o adevărată sursă de inspirație. Cele scrise sunt avizate, mai ales că Wiking lucrează la Institutul de Cercetare a Fericirii din Copenhaga.

Hygge, în esență, înseamnă ”stare de bine”, creată din intimitate, ambianță plăcută, căldură, confort, prezența celor dragi, sentimentul de acasă și de siguranță, plăceri simple. Adică toate lucrurile care ne fac fericiți, care ne fac sufletul plin.   

Pentru că anul acesta spiritul Crăciunului m-a învăluit cu o forță nemaipomenită, m-am gândit cum să avem sărbători hygge, pline de frumusețe și de simplitate. Am luat în mână din nou cartea. Capitolul XI este dedicat în întregime Crăciunului și este interesant de știut cum este Crăciunul la danezi. Nu voi reda aici, ci voi prezenta ideile mele pentru un Crăciun Hygge, adaptat pentru noi, românii:

1. Adu strălucire, lumină și căldură în casa ta

Adaugă strălucire atmosferei din casă prin lumânări și instalații de lumini. Pe cât posibil, optează pentru lumânări naturale, fără parfum sau cu parfum pur natural. Poți folosi lumânări de aceeași dimensiune sau cât mai diferite, ideea este să creezi zone liniștitoare de lumină. Cred că asta ține de stilul casei tale. În ceea ce privește instalațiile de iluminat, să ai în minte mereu că less is more! Wiking amintește o regula de bază simplă în alegerea corpurilor de iluminat, care se pretează foarte bine și în cazul instalațiilor de Crăciun: cu cât temperatura luminii este mai scăzută, cu atât lumina este mai hygge. Alege astfel lumini galbene pentru decorarea interioară a casei și evită-le pe cele albe sau colorate. Eu iubesc fairy lights  – nu știu traducerea în română, eu am auzit termenul la Emily Norris, dar la un search pe Google îți vei da seama. Îmi par finuțe și versatile. Suficient de puternice pentru a crea o stare de bine.

Nu în ultimul rând, dacă ai posibilitatea, aprinde focul în sobă sau în șemineu. Focul este, în mod cert, un element hygge. Oamenii se adună în jurul focului, se stârnesc conversații sau, din contră, le opresc din intensitate pentru a savura momentul.

2. Optează pentru decorațiuni din materiale naturale

Păstrează decorațiunile simple, folosind materiale naturale: lemn, crenguțe de brad, conuri de brad, bețe de scorțișoară, ghinde, nuci, vâsc, etc. Te poți inspira de pe Pinterest pentru a crea decorațiuni cu mult bun gust. Mergi pe minimalism, combină elementele naturale, cu cele din ceramică și din metal, pentru un aspect mai prețios. Încearcă totuși să trasezi un stil și să nu îngreunezi atmosfera din casă. Cum am mai spus, more is less! Nu uita de elementele cu încărcătură emoțională pe care le poți expune drept decor. Căminul tău va avea un aer de intimitate și va arăta în același timp festiv și primitor pentru musafiri.

3. Alege un brad în ghiveci

Dintr-o mulțime de motive, recomand să achiziționezi un brad în ghiveci. Este viu, arată spectaculos, poți deveni creativ cu decorarea ghiveciului, poți replanta bradul după sărbători sau îl poți păstra într-un ghiveci mai mare pentru următorul Crăciun, dacă este vorba de un brad de dimensiuni mici. Ce poate fi mai hygge decât atât?

Trebuie să menționez că și eu am avut ani de zile un brad artificial, tocmai din dorința de a nu cumpăra unul tăiat de la o sursă neverificată. E dureros să vezi imaginea dezolantă a brazilor aruncați la gunoi după Crăciun. E un wake up call că au trecut sărbătorile și parcă nici nu a contat câtă bucurie a produs bradul împodobit. În fine, asta e părerea mea.

4. Îmbracă-te confortabil și creează o ambianță primitoare

Alege pulovere voluminoase, cardigane sau jerseuri din lână sau cașmir, tricotate, șosete din lână. Suprapune straturile. Optează pentru rochii negre simple pe dedesubt, sau colanți, jeanși simpli și comozi. Nu uita de eșarfe, de fulare, de fesuri. Vestimentația de sărbători trebuie să fie menită să te ajute să te desfășori în voie și să fii mai relaxat.

De asemenea, crează o atmosferă relaxantă prin adăugarea de multe perne decorative, cu fețe din imitație de blană de diverse tipuri sau din diverse texturi, prin suplimentarea de pături tricotate sau din fleece. Eu am câteva covorașe din piele de oaie, dar am mai văzut și din piele de vacă superdrăguțe. Desigur, poți opta și pentru imitație din piele de animal. La fel de spectaculos arată. Toate sporesc impresia de vacanță și de intimitate, exact ce ar trebui să transmită sărbătorile.

5. Delectează-te cu mâncare și băutură, de bună calitate, dar cu măsură

De sărbători, în general, românii se bucură din plin de preparate tradiționale specifice, gătite în bucătăria proprie. Când spun din plin, mă refer la cei care mănâncă și beau în exces, în ciuda avertizărilor necontenite ale medicilor, pe toate canalele posibile. Niciodată nu am înțeles asta, la fel cum nu am înțeles de ce oamenii se năpustesc către supermarket și cumpără mâncare ca și când ar veni sfârșitul lumii. Cred că se poate găti de sărbători și simplu, de bun simț. Și mai mult de atât, se pot prepara cantități mai mici, să ajungă strict pentru zilele cu pricina, pentru familie și pentru oaspeții așteptați. Gustă din toate pe îndelete, dar nu exagera. Singurul lucru cu care exagerez eu (în general, nu numai de Crăciun) este ciocolata – tabletă, bomboane, caldă… pe toate le savurez. Sentimentul hygge este creat și când savurezi cafeaua sau ceaiul, dimineață, după prânz, seara… când îți pică ție bine. Conform unui sondaj făcut de echipa de cercetători de la Institutul de Cercetare a Fericirii, danezii asociază hygge în primul rând cu băuturile fierbinți. Consideră că există ceva plăcut și reconfortant în a ține în palme o ceașcă caldă de cafea, ciocolată, ceai, vin fiert…

Ce spune Wiking în privința consumului de mâncare și de băutură? ”Asociem un aliment cu senzația de plăcere, care ne face să mai dorim acel aliment. Hygge este ceva ce ar trebui să fie bun și care să ne dea senzația de bine, asta însemnând că, dacă vrei să mănânci o prăjitură, mănâncă o prăjitură! În același timp, însă, trebuie să știm când să ne oprim. Nu este foarte hyggeligt să te doară burta.

6. Ascultă muzică, fă fotografii, scrie felicitări

Am prieteni care ascultă colinde din 1 decembrie. Am prieteni care ascultă colinde doar când merg în vizită. Am prieteni care nu ascultă deloc. Eu am început să ascult colinde de vreo săptămână, mult mai repede decât în alți ani. Prefer melodiile clasice, americane. Constituie un excelent zgomot de fundal de-a lungul zilei. Iar în zilele cu pricina din decembrie, colindele de orice fel evidențiază atmosfera de sărbătoare și amplifică sentimentul de hygge. O idee ar fi să surprinzi momentele frumoase cu cei dragi în fotografii și să creezi ulterior albume pe care le poți răsfoi oricând, dar mai ales de Crăciun. Poți gândi o tematică pe care să o perpetuezi de la an la an și să vezi evoluția și dinamica familiei tale. Peste ani și ani vor fi amintiri deosebit de prețioase. Mai mult de atât, concentrează-te pe ce a fost bun în anul care tocmai se încheie și transmite un gând bun tuturor celor care ți-au fost aproape într-un fel sau altul. Scrie-le scrisori de mână și trimite-le după Crăciun, cu urările pentru noul an. Cred că e o formă clasică de a-ți arăta aprecierea, uitată o dată cu progresul tehnologic. Dacă acum câțiva ani era o modă în a trimite zeci de mesaje, acum postăm pe Facebook urările și ne ies instant din minte cele primite.

7. Petrece timp de calitate împreună cu cei dragi

Majoritatea dintre noi petrecem timp cu familia și cu prietenii apropiați. Mergem în vizite, primim vizite. Facem lucruri împreună, mâncăm împreună – ăsta cred că e unul din principiile mele valabil indiferent de zi. Menține sau creează tradiții și ai grijă ca acestea să fie pe cât de simple, pe atât de încărcate de însemnătate. Cum ar fi să împodobiți bradul împreună, să vă strângeți în jurul focului din sobă sau din șemineu, să urmărești un film de Crăciun în fiecare an (eu mereu mă uit la Love Actually, dar în fiecare an Home Alone rulează la TV și știu mulți fani ai lui). Unii merg la colindat, alții își adună prietenii și joacă jocuri de societate. De lucrurile astea ne amintim în general, ani la rând.   

Iată ce scrie Wiking: ”Timpul petrecut cu alții crează o atmosferă caldă, relaxantă, prietenoasă, realistă, apropiată, agreabilă și primitoare. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu o îmbrățișare plăcută – dar fără contact fizic. Doar în acest cadru te simți complet relaxat și natural. Arta hygge este, prin urmare, și arta extinderii propriei zone de confort, astfel încât să-i includă și pe alții.

8. Găsește timp și pentru tine

Fă o baie lungă la lumina lumânărilor, cu colinde sau muzica preferată pe fundal. Cuibărește-te în pat, pe canapea sau pe un fotoliu, învelește-te cu o pătură moale, savurează un ceai, o cafea sau o ciocolată caldă și citește o carte. Ia-ți timp pentru micile plăceri pe care nu ți le poți satisface pe îndelete în fiecare zi.

9. Petrece timp în natură

Un alt factor care contribuie la hygge îl constituie petrecerea timpului în natură. În general, iarna, românii sunt puțin mai comozi. Dar ar fi minunat să învățăm câte ceva de la danezi, popor obișnuit cu vremea neprielnică și cu puțină lumină naturală. Așadar, venirea iernii nu ar trebui să fie un impediment în a sta afară. Unde mai pui că este și mai sănătos? Plimbă-te și admiră decorațiunile exterioare de Crăciun. Vizitează târgul de Crăciun din orașul tău sau trage o fugă în altele din țară sau din străinătate. Fă un om de zăpadă, îngerași de zăpadă sau stârnește o bătaie cu bulgări de zăpadă. Dacă ai copii sau au prietenii tăi copii, ia-i pe cei mici la o tură cu sania. Bucură-te de perioada asta, pe deplin.   

Wiking afirmă următoarele: ”Când suntem aproape de natură, nu ne copleșesc aparatele electrocasnice și nici nu trebuie să jonglăm cu o multitudine de opțiuni. Nu există lux sau extravaganțe, ci numai companie și conversație de calitate. Elementele simple, domoale, rustice ne transpun rapid într-o stare de hygge.

10. Oferă cadouri simple

Arată că îți pasă de plăcerile celor dragi și oferă-le daruri cu însemnătate. Sprijină-le pasiunile și plăcerile și, pe cât posibil, alege experiențe în locul lucrurilor. Dintre recomandările mele de cadouri amintesc: bilete la teatru, sesiuni foto tematice, vouchere în magazinele preferate sau la spa, cărți, cafea, ceai, dulciuri fine, etc. Acordă atenție și ambalajului – regăsești aici câteva exemple de modalități de a împacheta cadourile

Amintește-ți în permanență să nu cheltui mai mult decât îți permiți. Wiking evidențiază următoarele: ”Nu poți cumpăra atmosfera potrivită sau sentimentul de apropiere. Nu poți avea parte de hygge dacă ești pe fugă sau stresat, iar arta creării intimității nu poate fi cumpărată cu nimic în afară de timp, interes și dedicație, toate investite în oamenii din jurul tău.

11. Trăiește clipa

Pare o recomandare nelalocul ei, însă tot mai des surprind oameni care nu se pot bucura de momentul prezent. Toate cele de mai sus sunt recomandări prin care să sporești sentimentul de a fi prezent, de a contribui la atmosfera de sărbătoare, de a interacționa cu cei dragi și de a te bucura de micile plăceri ale vieții. ”Hygge este încărcat de o puternică orientare și angajament față de trăirea și savurarea momentului prezent”, afirmă Wiking. De a crea amintiri. Așadar, dedică-te 100% acestui deziderat, lasă telefonul deoparte, nu trebuie să postezi pe Instagram și pe Facebook absolut fiecare moment trăit. Păstrează-le pentru tine și pentru cei dragi ție. Arată-le și lor aprecierea ta în acest fel, fără a căuta aprecierea altora.

După cum scrie și Wiking, decembrie reprezintă sezonul de vârf pentru hygge, iar cel mai potrivit moment în care se poate manifesta hygge este Crăciunul. Asta dacă nu punem atâta presiune pe noi, dacă nu ne stresăm cu planificatul, cumpărăturile, gătitul, vizitele, cadourile, formalizările, șamd. Nu trebuie să facem totul perfect, trebuie să facem astfel încât să ne simțim sufletul plin de bucurie. În fond, asta înseamnă hygge. Asta înseamnă Crăciunul. Noi îl putem face magic prin doar câteva elemente, așa cum le-am enumerat eu mai sus. Iar prin a crea și simți hygge în fiecare zi, e ca și cum ar fi Crăciunul în fiecare zi. Dar asta depinde doar de noi.

Un comentariu la „11 idei pentru un Crăciun Hygge

  1. Pingback: Idei de cadouri de Crăciun - produse de la 11 afaceri locale - Romina Faur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.