Amintiri prețioase din copilărie

Amintiri prețioase din copilărie

Zilele trecute, o vizită primită a prilejuit discuții despre copilărie: ce ne aducem aminte, care e gustul copilăriei? 

Eu am avut o copilărie frumoasă, liniștită, cu oameni buni în jurul meu. Duioșia mă cuprinde când mă uit la poze cu mine mică și mă face să vibrez când mă regăsesc în chipul lui Draga. 

Cu dor îmi aduc aminte de lucruri iubite, bunătăți savurate și întâmplări faine. Pâine de-abia scoasă din cuptor, aburindă, moale, plină, cu un miros de zile bune. Cerceii bobiță purtați de buni. Micul dejun, salată de vinete și roșii imense, mâncat la rugă. Bunu, căruța făcută de el și caii lui. Pâinea cu smântână și cu gem. Degetele înnegrite de nuci chiar înainte de începerea școlii. Spuma de căpșuni și de zmeură. Manichiura făcută de mama în fiecare duminică. Freza tatălui meu. Draperiile de sărbătoare care umbreau holul lung și prea luminos. Îmbrățișările și alinturile primite. Un iepuraș mic din plastic, căruia i-am ros urechile (l-am păstrat într-un cufăr). Păpușile. Grădinuțele cu flori. 

Una dintre primele mele amintiri este cu mine ținându-mă de masă, uitându-mă sub nivelul ei și cum devenisem conștientă că mă înalț și cresc. La cât de înaltă este masa, acum îmi dau seama că trebuie să fi fost cam de vârsta fetiței mele. Iar Draga noastră ne uimește pe zi ce trece. Ține minte lucruri, cum funcționează și ce trebuie să facă ea cu ele. Practic, e un omuleț care poate își va aduce aminte inclusiv de perioada asta. Așadar, cum ne comportăm și ce îi oferim în materie de mâncare, joacă, experiențe e menit să fie cât mai natural și bun, cu atenție spre nevoile ei. Îi vorbim normal și îi explicăm exact ce se întâmplă, nu o păcălim, nu îi distragem atenția. Facem asta de când ea există. Sper ca sinceritatea, atenția, dragostea și lucrurile bune pe care i le oferim să îi fie amintiri frumoase din copilărie. Nu cred că lucrurile scumpe validează cât de buni părinți suntem și nici nu ne înlocuiesc, ci timpul calitativ petrecut alături de copii este cel mai important. 

De fapt, știu ce obiect îi va fi sigur drag mereu lui Draga: ursulețul mai mare decât ea, cumpărat de tatăl ei (cel mai surprinzător și înduioșător lucru făcut de Dragul în viața asta!), pe care îl îmbrățișează, îl pupă, îl strigă și îl plimbă prin toată casa. Cred că filmulețele pe care i le fac îi vor părea haioase și drăguțe când crește mare. 

M-aș bucura să împărtășiți, printr-un comentariu, ce amintiri de neprețuit aveți și, dacă sunteți părinți, ce amintiri încercați să le creați copiilor. Pot fi o inspirație în a încerca să facem bine și frumos. Mulțumesc!!

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *