Savoare de toamnă, în bucătărie

Savoare de toamnă, în bucătărie

Mă uitam într-una din zilele trecute la mâinile mele, cu sute de brazde maronii. Mi-am adus aminte că la fiecare început de an școlar eram tot așa de pătată pe mâini. Acum sunt și nucile de vină, și prunele. Și eu, pentru că nu port mănuși. Dar e cam imposibil asta. 

Toamna asta are o aromă aparte. Niciodată ca adult nu m-am bucurat mai mult de anotimpul ăsta. Sentimentul de recunoștință își spune cuvântul. Și am chef și poftă, să încerc mai multe și în bucătărie, pe lângă fructele de sezon consumate proaspete. Ce am făcut bun sau ce am mai gustat în ultima vreme? 

Dovleac la cuptor 

Îmi aduce aminte de copilărie și de buni și bunu. Pe cât de simplu, pe atât de dulce și de ușor. Și desertul, și amintirea. Ce aș putea spune, ca să nu pară la mintea cocosului? Se taie dovleacul bucățele, cel mult cât pumnul, lăsând și coaja. Se dă la cuptor. Cu sau fără scorțișoară înainte (eu am făcut simplu, am folosit bucăți și la supa-cremă de dovleac). Se poate pune și miere înainte de servire, dar mie mi se pare prea mult. 

Supă-cremă de dovleac 

Sunt un mare fan al supelor-cremă. Sunt simple, ușor de făcut. Folosesc aceeași rețetă de bază pentru toate : 4 morcovi medii, 3 rădăcini de pătrunjel medii, o ceapă, 5-6 cartofi medii, opțional 2 căței de usturoi, opțional un ardei roșu. Pus la fiert cu apă cât să acopere legumele. Dacă fac supă-cremă de mazăre, broccoli sau ciuperci, vin adăugate și ele, dar la timpuri diferite. Dovleacul, căci despre el este vorba de astă dată, dă o savoare aparte dacă este copt în cuptor. Mixez toate legumele la blender sau la smoothie maker, important este să rezulte o pastă fină. Eu mai adaug un avocado sau 2 linguri de smântână, sau jumătate din amândouă. Sare, piper. Și pentru supa cremă de dovleac am simțit că merge să completez cu puțin praf de ghimbir și puțin de chilli. Am căutat apoi rețete și am văzut că, de fapt, așa procedează și alți bucătari. Pentru un plus de gust, am rumenit într-o tigaie semințe de floarea soarelui și de susan (nu am avut și de dovleac, din păcate) și miez de nucă. Opțional se poate presăra sos de soia, eu nu am avut. A ieșit o supă-cremă excelentă, ușoară și gustoasă. Se poate mânca cu pâine, pâine prăjită sau crutoane, fiecare după preferințe. 


Supă-cremă de dovleac

Banana Bread cu smochine

A fost o născocire de-a mea într-o perioadă când am vrut întruna smochine. Smochine cu orice, smochine să fie 🙈 am respectat rețeta de la banana bread pe care am scris-o aici . Atâta doar că am pus și smochine în aluat, la final, chiar înainte de a băga la cuptor. A ieșit tare, tare bună! 

Ștrudel cu prune și ștrudel cu smochine

Săptămâna asta am fost inspirată și am vrut un desert cu prune. Ar fi fost fain să fi făcut plăcintă cu prune, dar nu am avut nici toate ingredientele necesare, nici timp, iar foietajul era la îndemână în congelator. A fost foarte ușor de făcut :

  • Curățat prunele (din congelator) de pieliță și de sâmburi, făcut puțin pesmet și adăugat 200gr zahăr și o lingură de scorțișoară – amestecate toate au format umplutura nr. 1
  • Smochine dulci din compot cu puțin pesmet, amestecate au constituit umplutura nr. 2
  • Opțional, se poate adăuga miez de nucă rumenit, la oricare dintre cele 2 umpluturi
  • Umplut câte 2 foi cu fiecare tip de dulce
  • Dat la cuptor 30 de minute. 

Atât de ușor, că îmi e și rușine să pomenesc. A ieșit un ștrudel tare, tare bun.

Ștrudel cu smochine

 

Castane coapte 

Acum câțiva ani am făcut și mi-au ieșit tare bune, așa că am decis să fac și anul ăsta. Când primesc castanele de la mama. Dar rețeta după care m-am ghidat atunci este aceasta

Compot de gutui

Pe cât de simplu, pe atât de gustos! Tăiat gutuile, pus la fiert cu puțin zahăr, adăugat cuișoare în timpul fierberii sau puțină scorțișoară la final și ai încă o aromă de sezon cu care să îți bucuri papilele gustative. 

Găluște/gomboți cu prune 

Nu am făcut. Când am avut poftă, a cumpărat Dragul de la Prospero sau a făcut mama lui. Foarte bune ambele! Poate mă încumet să fac și eu anul viitor. Până atunci, nu pot recomanda încă nicio rețetă, dar aștept cu interes dacă aveți vreuna excelentă. 

Lista mea e una minimalistă, mă consider un bucătar amator. Sper să mă uit la ea peste câțiva ani și să zâmbesc cu indulgență. Nu de alta, dar vreau să le ofer pe viitor copiilor mei amintiri cu arome intense, presărate cu un sentiment de bine și de siguranță în căminul nostru. 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *