Sunt recunoscătoare că, până la vârsta de aproape 37 de ani, nu m-am confruntat cu probleme serioase de sănătate decât o dată. În plus, sunt recunoscătoare că am reușit să am de-a face cu doctori foarte buni.
Am văzut des rugămintea asta pe grupuri: ”Vă rog să îmi recomandați un doctor bun de…”. Ce înseamnă un doctor bun? Pentru mine, înseamnă să fie bine pregătit, să fie pasionat de munca lui, să fie la curent cu noile descoperiri în domeniu, să ofere un diagnostic corespunzător și un tratament pe măsură, să fie capabil să privească holistic pacientul, să aibă pacienți sănătoși sau pe care i-a ajutat să se recupereze și să fie bine. Să fie empatic și să aibă respect față de pacienți. Nu trebuie să fim prieteni cu doctorii noștri, ci trebuie să rezonăm cu ei la un anumit nivel. Dacă nu se întâmplă asta, suntem liberi să cerem o a doua opinie sau să căutăm alt doctor curant.
Având în vedere toate aceste caracteristici, m-am gândit cu recunoștință la doctorii cu care am avut de-a face eu sau cei apropiați mie. Poate recomandările mele ajută pe cineva, chiar acum, la început de an. Ce mi se pare minunat este că pe unii dintre aceștia îi cunosc de foarte mulți ani și încrederea în ei a rămas neștirbită și, în unele cazuri, a crescut.
Pe Iza o știu din facultate. Însă am cunoscut-o mai bine după mulți ani, printr-o prietenă comună. E o fire jovială, plăcută, dar care impune respect prin simpla prezență. Mereu aranjată și cochetă, are un ten impecabil. Cred că la asta ne uităm, fără să vrem, când avem un față un doctor dermatolog. În plus, e empatică, nu judecă nicio problemă – ceea ce e bine de știut întrucât se ocupă și de probleme venerice. Este meticuloasă și găsește soluții potrivite și rapide pentru fiecare pacient în parte. Ce îmi place este că e mereu la curent cu noile apariții în domeniul esteticii: de la eventualele îmbunătățiri (care să nu se îndepărteze de natural, dar, cum ziceam, nu judecă alegerile pacienților) până la cele mai bune tratamente / soluții / creme regăsite în farmacii sau în magazine.
Dr. Bota este medic primar dermatologie și o găsiți în Timișoara la Regina Maria, în Dumbrăvița la Clinica InteractMed sau în Arad la Clinica Medlife Genesys. Mai multe detalii, pe pagina ei de Facebook Dr. Izabel Bota.
Dr. Mariana Ciupa
Sunt pacienta dnei dr. Ciupa de 8 ani deja. Nu cred că puteam să am un doctor ginecolog mai potrivit. Simt că rezonăm și că suntem pe aceeași lungime de undă în foarte multe privințe. Pe dna dr. Ciupa o caracterizează un mix de forță, determinare și pasiune pe de o parte și blândețe, delicatețe și înțelegere pe de altă parte. Se implică profund în fiecare caz în parte. Este cel mai bun exemplu de dedicare pe care l-am întâlnit la vreun doctor: chemarea este mai presus de orice. În ciuda faptului că timpul îi este extrem de limitat, dr. Ciupa organizează (sau cel puțin organiza înainte de pandemie) evenimente dedicate viitoarelor mame pe tematica nașterii naturale cu blândețe. În câteva rânduri, în cadrul acestora am vorbit și eu despre experiența mea și sper doar ca la următoarea naștere, sub îndrumarea dnei doctor să reușesc să am parte tot de o experiență frumoasă și împlinitoare. Dr. Ciupa este printre puținii doctori din orașul nostru care încurajează nașterile naturale deși, să fim sinceri, ar fi mult mai comod să își programeze nașterile, nu să aibă nopți nedormite, cazuri grele și program la clinică dat peste cap. Pe lângă toată grija de care a dat dovadă de-a lungul timpului (controale, tratamente, sarcini), eu îi sunt profund recunoscătoare pentru felul în care a tratat situația cu torsiunea de ovar din septembrie. L-a îndrumat pe dl dr. Simedrea și i-a sugerat un anumit diagnostic, confirmat de acesta, s-a zbătut să mă operez chiar a doua zi – a găsit medicul potrivit la Spitalul Premiere, a asistat la operație, m-a vizitat și m-a liniștit în toate privințele. Probabil voi scrie pe larg despre toată experiența mea, cândva în viitor.
Pe dna dr. Ciupa o găsiți la clinica new Life din Dumbrăvița. Clinica fondată s-a dezvoltat foarte mult în ultimii doi ani, drept urmare acum, în cadrul acesteia, găsiți mai multe specializări, iar colaboratorii au fost aleși pe sprânceană. Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a Clinicii new Life. Pentru viitoarele mame este bine de știut că nașterile asistate de dna dr. au loc la Spitalul Premiere (Regina Maria).
Dr. Cristian Gheorghe
Pe dl. Dr. Cristian Gheorghe îl cunosc de vreo 20 de ani, de când s-a angajat mama la Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” din Timișoara. Dr. primar, chirurgie generală, este Șeful Departamentului Chirurgie. Nu am fost vreodată operată de el, însă îi știu abordarea și am încredere în capacitățile lui. Anul trecut am ajuns de 4 ori într-un spital din Timișoara la urgență și, văzând că se înrăutățește situația, am abordat-o pe mama și am rugat-o să stabilească un consult la el. M-a palpat, am discutat despre toate posibilitățile, mai mult sau mai puțin absurde care mi-au trecut prin cap, și în final l-a sunat pe dl dr. Simedrea să mă vadă. Dacă nu făcea toate astea, e foarte posibil ca totul să se fi terminat urât. S-a dovedit că aveam o tumoră destul de mare, cu porțiuni hemoragice, pe care, însă nu a putut-o opera la Spitalul Militar, fiind nevoie de intervenție specifică.
Dr. Olimpiu Karancsi
Pe Oli l-am cunoscut prin Ale (dr. Alexandra Preda, vedeți mai jos), al cărei partener de viață este. Ne sunt prieteni amândoi. Și cu toate astea, nu o să fiu părtinitoare. Pentru că rezultatele sunt mai presus de orice remarcă subiectivă. Vorbim de fapte. Dr. Oli, așa cum îi spun pacienții, medic primar protetică dentară, medic specialist chirurgie dento-alveolară, cu atestat în implantologie orală, are o experiență de aproape 20 de ani. Unde mai punem că este șef de lucrări la Restaurări protetice pe implante, la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara. Prima oară când am auzit de el ca doctor a fost într-o discuție cu o doamnă pe care o respect mult și care mi-a spus că șeful lui, pe vremea aceea, a trimis-o la Oli. Întrucât era un ”caz dificil”. Și toate cazurile dificile, cumva ajung la Oli. Asta o știu și colegii lui din domeniu și pacienții. Poate pentru că este un perfecționist. Poate pentru că tratamentul pe care îl propune și pe care îl realizează nu este cel mai comod și confortabil pentru pacient. Dar cu siguranță le redă zâmbetele pierdute pacienților lui. Eu îi sunt pacientă, am trecut printr-o operație de implant și pot spune că nu a fost deloc dureros. Dar cazul meu deja a devenit unul dificil: cu bruxism de foarte mulți ani care au produs fisuri pe dinți, cu sarcina care m-a afectat destul de puternic, cu un tratament început și amânat din motive obiective. Am încredere că, peste câteva luni când vom relua tratamentul, ne vom ține de obiectivele stabilite. Unul dintre ele este de a-mi păstra naturalețea și identitatea. Pentru că Oli nu este adeptul zâmbetelor de frigider, cum le spune, sau de Hollywood, deși, dacă asta e opțiunea pe care insistă pacientul, asta face. El preferă o armonie între funcționalitate și estetică, să creeze un zâmbet discret care spune mai multe decât un zâmbet strălucitor nenatural.
Până nu demult, a avut cabinetul într-una din cele mai mari clinici de stomatologie din oraș. Cumva, împrejurările l-au adus în fața oportunității de a-și deschide propria lui clinică. Așadar, pe Oli îl găsiți la Olidental Clinic – vedeți pe pagina lui de Facebook mai multe detalii. A adunat în jurul său profesioniști în care are încredere, astfel încât serviciile oferite sunt diversificate.
Ce mai e de știut este că Oli, cel puțin cu noi, este tare jovial, dar extrem de tranșant. Din păcate, e și foarte modest și nu face mare tam-tam cu cazurile sale. Deși ar trebui! El, însă, se focusează să facă o treabă excelentă cu fiecare pacient în parte.
Dr. Mihaela Nicolin
Dna dr. Nicolin este medicul cardiolog al bunicii mele și al bunicii Dragului de ani de zile. Ambele bunici urmează tratamentul primit, sunt bine și periodic merg la control. Dna dr. îi este tare dragă bunicii mele mai ales pentru felul apropiat de a se purta, care presupune și respect. Cum zice buni, e tare ”populară”. Mie îmi place pentru că îi pasă și de restul familiei și se bucură sincer când ne întâlnim.
Locotenent colonel (medic primar, doctor în medicină) Dr. Nicolin este șef Departament Cardiologie la Spitalul Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” din Timișoara.
Dr. Răzvan Petrică
Pe dl. dr. Răzvan Petrică l-am cunoscut în ziua operației mele de torsiune de ovar. Medic specialist obstetrică-ginecologie, a condus toată procedura. A luat deciziile cele mai bune pentru situația dată. M-a liniștit și asigurat că totul va fi în regulă încă de la prima discuție și m-a ținut la curent cu rezultatele biopsiei. Am apreciat că, la rugămintea dnei dr. Ciupa m-a operat de pe o zi pe alta și a ieșit bine operația.
Dr. Alexandra Preda
Ale îmi este prietenă și ne știm de vreo 10 ani. Era pe atunci la facultate și învăța întruna. Deși, la cât de frumoasă și de populară este, nu ai fi zis că are bursă de merit. Asta este ceea ce surprinde la ea: îți zâmbește frumos, socializează cu ușurință, se îmbracă cochet, discută pe orice subiect de actualitate și apoi îți trântește niște termeni medicali care te lasă interzis. Țin minte că s-a gândit mult până să își aleagă specializarea – asta pentru că înțelege total diferit medicina: o înțelege logic, în profunzime, cu toate procesele care au loc în corp și cu toate implicațiile. Sigur sunt subiectivă acum, dar de fiecare dată când am nelămuriri indiferent de specialitate, o întreb pe ea. Am încredere în opinia ei, deși ea mă atenționează mereu să discut cu medicul curant. Dar mă liniștește, prezentându-mi corect situațiile posibile. Alexandra este medic specialist oftalmolog, doctor în științe medicale și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. E o fire ambițioasă și se documentează încontinuu, a urmat cursuri naționale și internaționale de perfecționare în chirurgia cataractei și terapiilor oculare cu laser. Cred că este unul din cei mai tineri doctori oftalmologi din Timișoara care și-au câștigat în scurt timp respectul și reputația. Asta pentru că obișnuiește, așa cum face și cu mine, să comunice sincer, cu blândețe și delicatețe cu toți pacienții.
Pe dr. Alexandra Preda o găsiți în Timișoara la Centrul Oftalmologic Prof. Dr. Munteanu sau la Clinica de Oftalmologie din Piața 700, respectiv în Reșița la Cabinet Oftalmologic Dr. Preda (str. I.L. Caragiale, nr.4) – 0745.11.35.11. Ca idee, efectuează controale oftalmologice de orice natură și e specializată pe chirurgia cataractei și intervenții laser pentru glaucom și retinopatie diabetică.
Dr. Roxana Magdalena Radu
Pe Roxana o cunosc de vreo 8 ani, mi se pare, dintr-o acțiune la Arsenal Park. A venit atunci cu Mara, fetița ei, iar eu am fost fascinată de felul în care se înțelege cu ea. Cred că doar la finalul teambuildingului am aflat că este medic primar pediatru. Mi-am spus încă de pe atunci că, în momentul în care voi avea copii, voi merge la ea. Și așa a și fost. Ne-am mai întâlnit noi de-a lungul timpului, am avut șansa să văd cum gândește și cât de apreciată este de părinți și, din 2018, este zâna noastră pediatru. Ca orice mamă, mă mai panichez, mai pun întrebări iraționale sau idioate, câteodată nu înțeleg unele lucruri… Și Roxana are răbdare și îmi răspunde la toate. La controale, merg întotdeauna împreună cu Dragul. El e mult mai relaxat decât mine, mai puțin în situații de febră când ne activăm amândoi. Lui îi place Roxana pentru că mergem acolo nu numai pentru Draga, ci și pentru mine. Pentru că da, Roxana e alături de mame mai ales. Ne ajută să înțelegem mai bine din punct de vedere holistic, chiar dacă e destul de greu de conceput câteodată. Roxana zicea următoarele: ”Cred că menirea mea este să fiu omul potrivit la locul potrivit, unde o mamă să găsească răspunsuri, soluții, alinare, vindecare, când copilul ei sau ea însăși sunt bolnavi”. Mai trebuie să zic că, în general, și copiii și părinții o iubesc pe Roxana. Draga încă e reticentă când o vede îmbrăcată în halat, dar asta pentru că ea a trecut prin experiențe mai puțin plăcute cu doctorii – a fost internată în spital în martie anul trecut, m-a văzut pe mine suferind în vară și mergând întruna la spital… Dar, cel puțin după ultimul control văd că suntem pe drumul cel bun. Pentru că un medic pediatru mai bun decât Roxana nu am fi putut alege!
Pe Roxana o găsiți la Clinica de Pediatrie Tărâmul Zânelor și mai multe informații despre activitatea ei găsiți pe pagina de Facebook a clinicii.
Dr. Voicu Simedrea
Dr. Simedrea, medic primar obstetrică și ginecologie, șef secție Obstetrică-Ginecologie Spital Premiere (Regina Maria) este recunoscut pentru expertiza în domeniul endometriozei. Tot în cadrul Spitalului Premiere există și Centrul de Excelență EndoInstitute Timișoara. Cum spuneam mai sus, am ajuns pentru prima oară la el trimisă de dl. Dr. Gheorghe. Dintr-o neînțelegere, am reușit să ne vedem doar a doua zi. Și probabil că a fost mai bine așa, pentru că apucasem să discut și cu dna dr. Ciupa despre simptome și aceasta i-a spus dlui dr. părerea sa. Diagnostic confirmat în 2 minute de dr. Simedrea: torsiune de ovar. Ceea ce nu s-a văzut de doctorii ecografi în repetate rânduri la aparatură învechită și ceea ce considerau au fi chisturi de endometrioză s-a dovedit a fi ditamai tumora de aproximativ 7-8 cm x 9-10 cm. Dimensiuni foarte clar observate (din prima) de dr. Simedrea. Disponibilitatea, bunăvoința și profesionalismul dr. Simedrea mă fac să îl recomand cu încredere în continuare. Datorită diagnosticului său, au putut fi luate decizii rapide care m-au făcut bine.
Foto credit: Olidental Clinic