Locuim în căsuța noastră deja de 2 ani și jumătate. E o căsuță deosebită. Nu a fost gândită pentru noi, însă, pe măsură ce a trecut timpul, am tot transformat-o astfel încât să ni se potrivească. Atât nouă, cât și copiilor. Sau invers, mai degrabă. Pentru că doar la începutul acestei veri am gândit un spațiu pentru toate cărțile mele. Acum, biblioteca parcă a dat mai mult suflet căsuței noastre. Când privesc înspre locșorul respectiv, mi se umple inima de liniște și bucurie. Am avut o vagă idee despre cum o să mă simt, dar nici pe departe atât de bine. Însă tot procesul de a gândi biblioteca a dat naștere unei idei, concretizate într-un nou proiect personal, pe acest blog : “Oameni faini și bibliotecile lor“. Îmi plac oamenii care citesc. Care își arată cărțile. Câteodată sunt curioasă să le văd bibliotecile. Felul lor de a fi, stilul lor preferat de lectură, biblioteca în sine – toate acestea pot fi surse de inspirație și de voie bună și pentru alții. Mi-am propus să le aduc o mică recunoaștere, în semn de apreciere. Sunt oameni pe care îi admir, pe care îi urmăresc, a căror opinie despre cărți o respect. Persoane publice sau nu, sunt oameni cărora le sunt recunoscătoare pentru deschidere și pentru implicarea în acest proiect. “Oameni faini și bibliotecile lor” va constitui, așadar, o serie de articole despre aceștia. Am gândit un soi de interviu, cu câteva întrebări standard, iar prin intermediul răspunsurilor să îi cunoaștem mai bine, să intrăm ușor în spațiul lor intim, atât cât ni se permite. Încep această serie prin a răspunde eu însămi la întrebările puse acestor oameni faini. Unele mi-au fost puse și mie de-a lungul timpului. Și îmi face plăcere să scriu și să vorbesc despre asta.
Vorbește-mi despre tine și despre relația ta cu cărțile
O dată ce am învățat să citesc, în clasele primare, am vrut să descopăr tainele cărților din casă. Am cerut cărți potrivite pentru vârsta mea. Au constituit o companie bună cât am crescut. Le-am abandonat ușor în primii ani de tânăr adult și am redescoperit plăcerea lecturii când am început să lucrez. Și nu m-am mai oprit de atunci!
Ai crescut cu o bibliotecă în casă? Cum era?
Mama avea cărți în casă. Aveam cărți și la bunici. Însă în ambele cazuri era vorba de acel mobilier standard, multipurpose, cu dulapuri închise pentru haine și rafturi pentru display ornamente și cărți. Nimic impresionant. Însă e un exemplu bun pentru ideea de a integra cărțile în mod natural în sufrageria sau în camera de zi a unei case.
Cum ai gândit biblioteca: de unde ai luat mobilierul și cum ai organizat cărțile? Ai avut o sursă de inspirație?
Când a venit pe lume cel de-al doilea copil al nostru, am transformat o terasă în cameră. Are un perete doar cu ferestre din sticlă, așadar e multă lumină, un loc perfect de petrecut timpul ziua. Când a fost rost de amenajare, am știut că trebuie să fie un loc cozy și că o bibliotecă îi va da o notă personală. Inițial, am vrut să comand de la ikea 3 corpuri de bibliotecă pe care să le suspendăm, însă norocul meu a fost că nu mai erau pe stoc. Așa că a trebuit să regândesc locul bibliotecii și cred că l-am ales pe cel mai potrivit. Am avut așadar dimensiunile, am știut că vreau să fie o bibliotecă minimalistă, pe alb. După ce am căutat asiduu mai bine de 3 săptămâni ceva care să îmi placă, online, și după câteva oferte primite pe mail, am optat pentru ce avusem în vedere de la început. Surprinzător, biblioteca Billy, de la ikea. “Doar” cea mai vândută bibliotecă din lume. Am luat 2 corpuri de 60 cm lățime și unul de 120. Cea mai bună alegere pentru mine – preț super accesibil, dar efect wow. Adevărul este că m-am tot documentat despre cum să amenajez biblioteca. Cum face oricine: de pe YouTube, Instagram, Pinterest. În mare, am organizat cărțile pe secțiuni (comunicare, parenting, wellbeing, cooking, beletristică), iar cele de beletristică pe edituri, colecții și preferințe. Am o secțiune cu cărți pe care urmează să le citesc și cărți de donat. Probabil pe subiect o să scriu un articol mai detaliat.
Ce alte obiecte găsim pe rafturile bibliotecii tale?
Am câteva plante micuțe. Și o plachetă primită ca distincție de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existență. M-am numărat printre cei 50 de foști absolvenți cu rezultate remarcabile în viața profesională. Mă bucur de fiecare dată când o văd, deși viața dinainte de copii mi se pare la zeci de ani lumină distanță. Dar simt că am realizat ceva înainte, mă simt împlinită.
Câte cărți estimezi că ai în bibliotecă?
Toată lumea presupune că am nenumărate cărți. Nu e chiar așa. Cumpăr multe cărți, pe majoritatea le citesc, însă, dacă o carte nu îmi place sau nu îmi aduce bucurie când o văd sau când o am în mână, prefer să o dau mai departe. Poate nu mi se potrivește stilul, poate am învățat ce trebuia din ea, poate îmi aduce aminte de o perioadă mai nefastă – motivele sunt diferite. Nu înseamnă că sunt cărți rele, ci doar că nu o vreau în bibliotecă. Aici păstrez doar cărți pe care le-aș reciti cu drag oricând, cărți la care țin. Așa că am doar puțin in jur de 400 de cărți în bibliotecă.
Ce fel de cărți se regăsesc la tine în bibliotecă? Ce fel de cărți citești în general?
În ultimii 4 ani am citit beletristică cel mai mult, apoi cărți de parenting și câteva cărți de wellbeing. Am și vreo 2, 3 cărți de self-help, nu mi se potrivesc, dar le păstrez din rațiuni sentimentale. De asemenea, număr cam tot atâtea cărți de istorie și de personal growth. Amintesc și cărți de specialitate (comunicare și marketing), cărți de cooking, plus câteva albume de artă. Trebuie să recunosc că, așa cum am afirmat de o grămadă de ori până acum, atunci când am nevoie de puțină dramă în viața mea, citesc thrillere – ele sunt un fel de guilty pleasure.
Cum alegi ce citești și cine te inspiră?
E un subiect destul de amplu ăsta. Am scris aici despre. Mă cunosc suficient de bine încât să știu ce mi-ar plăcea. Urmăresc noutățile editoriale, în special ale scriitorilor cunoscuți și preferați. Sunt la curent cu colecțiile și seriile editurilor. Mă inspiră acești oameni faini despre care veți citi în această secțiune, “Oameni faini și bibliotecile lor”. Urmăresc conturile de instagram ale editurilor, ale librăriilor, ale diverșilor cititori, scriitori sau oameni din domeniu. Ajută să arunc un ochi și pe Goodreeads, deși nu mă prea las influențată de părerile de acolo. Când sunt într-o librărie și dau de o carte necunoscută, citesc pe sărite paragrafe, de la început, mijloc și sfârșit, apoi recenzia/recenziile de pe coperta spate.
Judeci cărțile după copertă?
Da, din păcate. Cred că e defect profesional. Dar o copertă vorbește despre – editură, respectiv despre colecția sau seria în care e inclusă, despre grafician și automat despre gusturile celor care iau deciziile editoriale. O grafică învechită sau mai puțin bună îmi indică o carte scoasă cu costuri și așteptări mici.
Împrumuți cărți?
Eu mai împrumut altora cărți. Însă doar celor apropiați sau celor de la care știu că le primesc înapoi. Am mai împrumutat cărți de la prieteni (mai am de returnat câteva), însă prefer să le cumpăr eu.
Ai vreo carte deosebită / rară / in ediție limitată la tine în bibliotecă?
Îmi plac toate cărțile din bibliotecă, dar nu am nicio carte rară sau în ediție limitată.
Ai un colț de lectură acasă?
Aș vrea să zic că am – vis-a-vis de bibliotecă avem o zonă cu 2 fotolii și o măsuță de cafea. Am mai citit acolo, cu bebe în brațe, legănându-l. Dar adevărul este că citesc cel mai mult în pat, noaptea, după ce adoarme toată lumea, când nu pot dormi sau când se trezește bebelușul la un alăptat mai lung.
Găsim la tine o stivă de cărți de citit / începute și abandonate o vreme?
Am avut acea stivă. Lângă pat, pe podea. Lângă pat, pe noptieră. Pe birou. Acum, nu mai e vorba de așa ceva. Am un raft special cu cărți de citit în următoarea perioadă, unul cu cărți abandonate pe care vreau să le citesc la un moment dat și un raft cu cărți abandonate definitiv, pe care vreau să le ofer altora.
Când reușești să citești?
Acum reușesc să citesc cel mai mult noaptea, cum ziceam, după ce adorm ceilalți ai casei, când nu pot eu să adorm, când durează mai mult alăptarea și mie îmi sare somnul. Foarte foarte rar, citesc câteva pagini în timpul zilei când se joacă copii, asta dacă nu am de făcut nicio treabă casnică. Când plecăm de acasă, îmi iau o carte cu mine, în ideea în care copiii adorm pe drum. Dar ce obicei prefer să stau de vorbă cu tatăl lor și să mă bucur de puținul timp pe care îl petrecem împreună.
Ce înseamnă pentru tine cărțile?
Înseamnă relaxare. Plăcere. Timp doar pentru mine. Să îmi pun mintea la contribuție. Să văd și alte perspective. Să învăț ceva nou. Să trăiesc o dramă (dacă viața mea este una fără atâta dramă 😅). Înseamnă libertate. Cărțile sunt parte din cine sunt eu în momentul acesta al vieții mele.
Care e ritmul tău de citit? Câte cărți pe săptămână / lună / an? Contorizezi într-un fel anume cărțile citite?
Au fost ani când am citit câte o carte pe săptămână, în medie. Adică peste 50 de cărți pe an. Alteori, peste 40. Le-am contorizat din curiozitate personală. Nu îmi propun un anumit obiectiv, nu mi se pare realistic din partea mea. Acum citesc puțin, în medie 2 cărți pe lună, nu am mai mult timp pentru asta. Cred că e rezonabil. Dar îmi place să postez fotografii cu cărțile citite pe Instagram, unde folosesc câteva etichete – #cărți2021, #2021books, #carteanrXpe2021. Mă ajută postările astea când scriu despre cărțile citite, o dată la 3 luni. Ca regulă, dacă ajung la primele 50 de pagini (uneori chiar 100) și nu “simt” cartea, fie o abandonez definitiv, fie o amân pentru o perioadă în care o pot înțelege mai bine.
De unde preferi să achiziționezi cărți?
Pentru că stau la sat, îmi comand cel mai adesea cărți. Prefer de pe elefant.ro, platformă cu multe oferte bune, dar se întâmplă să comand și direct de pe site-urile editurilor. Totuși, a răsfoi o carte înainte de a o lua acasă este ceva magic în sine. Așa că, de fiecare dată când ajung în Timișoara (de plăcere, nu de mers la doctori sau pe unde mai ajung oamenii mari), dau o fugă la La Două Bufniţe. Îmi place să schimb păreri pe loc cu fetele de acolo. Să discut pe seama cărților și a scriitorilor este ceva ce mie îmi place și care îmi lipsește adesea.
Părere: cărți în format fizic sau ebook-uri?
Știu că ar trebui să fiu mai deschisă și mai eco, însă tot prefer cartea clasică, din hârtie pe care o pot atinge și mirosi. E un adevărat ritual de a lua cunoștință cu o carte : îi privesc atent coperta față, apoi citesc informațiile de pe coperta de interior, studiez recenziile de pe coperta spate și apoi fraza de final, pe care invariabil o uit pe parcurs.
Autorii preferați?
Am toate cărțile, traduse în română, ale lui Haruki Murakami, Eric Emmanuel Schmitt, Fredrik Backman, Khaled Hosseini (da, știu că sunt numai 3). Mai citesc cu plăcere Parinoush Saniee, Elif Shafak, Anna Gavalda, Margaret Atwood, David Foenkinos, Mathias Enard, Adriana Babeți.
Partenerul tău de viață citește? Cum influențează asta relația dintre voi? Împărțiți aceeași bibliotecă?
Dragul meu nu citește cărți de obicei. Mai rar citește cărți tehnice. Dacă cineva îi recomandă o carte sau aude despre una, mă pune să i-o cumpăr și să o citesc. Să îi povestesc apoi despre. De obicei, îi citesc din cărțile care îmi plac cel mai mult sau când dau de o frază interesantă. Așadar, am o bibliotecă doar pentru mine, plăcută vizual și de partenerul meu de viață.
Recomandări de cărți – care e top 5 cărți pentru tine?
Îmi imaginez că e o întrebare grea pentru orice cititor. Pentru că ține și de perioada în care i se pune. Fără a face un top neapărat, menționez primele 5 cărți care îmi vin în minte și care îmi dau o stare de bine.
1Q84, de Haruki Murakami
Fabule moderne, de Tatiana Țîbuleac
Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini
Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak
Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee
În final, subliniez faptul că invitații aleși în acest proiect sunt chiar oameni faini, oameni care inspiră, oameni care pot să iubească mai mult, să își facă viața mai bună. Asta îmi doresc să transmitem prin “Oameni faini și bibliotecile lor”. Săptămâna aceasta voi publica 2 dintre cei faini, urmând ca apoi săptămânal să cunoaștem câte unul. Mulțumesc tuturor!