8 motive pentru care să mergi la Bookfest Salonul de Carte Timișoara 2023

Pentru un cititor ca mine, Bookfest – Salonul de Carte Timișoara constituie un eveniment mult așteptat. Ajuns la Ediția a X-a, Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și se desfășoară începând de joi, 30 martie, de la ora 12:00,  până duminică, 2 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri (bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22, vis-a- vis de sala Olimpia).

La fel ca la toate edițiile Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia.
În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

În ceea ce mă privește, de-abia aștept ziua de sâmbătă să merg la Bookfest. Atunci îmi iau timp doar pentru mine cât copiii stau cu bunica și mătușa lor. Dar mai sunt alte 8 motive pentru care vă încurajez să mergeți la eveniment:

  1. Vor exista promoții și reduceri – în fiecare an am găsit la standurile editurilor cărți la reducere, dar numai câteva edituri au anunțat promoții de 15-25%. În rest, e adevărat că s-u scumpit destul de mult cărțile și la cele nesupuse ofertelor diferența de la Bookfest și cea din librării nu e foarte mare. Dar orice achiziție e și o formă de a-i susține pe cei care lucrează în domeniu.
  2.  Poți să petreci mult timp studiind ofertele de carte, noutățile, poți schimba păreri și recomandări cu cei prezenți. Eu îmi fac în general o listă cu cărțile pe care le vreau, din care cumpăr o parte, o parte o las pentru altă dată. Pentru că inevitabil dau peste cărți pe care nu le pot lăsa acolo. În plus, îmi fac pe loc o listă cu cărți pe care mi-ar plăcea să le citesc la un moment dat.
  3. Asiști la lansări de carte (unele în premieră, altele sunt organizate de edituri la această ediție deși poți avea cărțile în bibliotecă de câteva luni deja, cum am eu Străbătând secolele – Poarta cerului, de Eric Emmanuel Schmitt). E o experiență interesantă mai ales dacă cunoști scriitorii sau persoanele care prezintă.
  4.  Au loc intâlniri cu scriitorii, fie la lansările de carte, fie la ateliere, fie pur și simplu pe culoare. Mă gândesc acum la scriitorii locali precum Adriana Babeți, Marcel Tolcea, Robert Șerban, Daniela Rațiu,  Viorel Marineasa, Borco Ilin, Adrian Bodnaru, Radu Pavel Gheo, Alexandru Potcoavă, dar și la cei cunoscuți național precum Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Horia Roman-Patapievici, etc.
  5. Poți întâlni editori și coordonatori, cum ar fi Denisa Comănescu de la colecția Raftul Denisei și Tatiana Niculescu, dar și critici și eseiști (cum e Mircea Mihăieș). Nu mai zic că vor fi prezente și Bufnițele noastre, librarii mei preferați Oana Doboși și Raluca Selejan.
  6. Bookfestul prezintă un prilej de întâlniri cu cunoscuții care iubesc cărțile. Nu o dată m-am întâlnit cu prieteni fără să ne vorbim înainte, ci pur și simplu. Sunt convinsă că și acum va fi la fel.
  7.  Vor avea loc ateliere interesante pentru cititorii experimentați și/sau scriitori la început de drum, precum și
  8. ateliere pentru copii, cum sunt cele susținute de Asociația InEDU, Lectura te face M.A.R.E

Eu, una, nu urmăresc vreo acțiune anume, dar dacă sunteți curioși de lansări și ateliere, iată aici programul complet:  https://bookfest.ro/programul-evenimentelor-bookfest-timisoara-2023/

Cine mai merge la Bookfest? Ce așteptări aveți de la eveniment, ce cărți plănuiți să vă luați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.