Evenimentul anului teatral 2023: John Malkovich joacă în iulie pe scena Teatrului Național din Timișoara

Acum ceva vreme, un zvon anunța prezența lui John Malkovich în Timișoara, în acest an al Capitalei Culturale Europene. M-am entuziasmat, dar, precaută când vine vorba de astfel de anunțuri neavizate, am așteptat.

Iar zilele trecute am primit mult așteptatul emal de la Teatrul Național Timișoara: John Malkovich urcă pe Scena Mare joi, 20 iulie și vineri, 21 iulie 2023! TNTm prezintă spectacolul THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALĂ – Confesiunile unui ucigaș în serie, avându-l ca protagonist pe celebrul actor american JOHN MALKOVICH. Michael Sturminger, scenarist și regizor, l-a scris special pentru Malkovich, construind un dialog între limbajul vorbit și cel cântat. Scenele stranii se petrec pe fundalul muzicii lui Vivialdi, Mozart, Beethoven, Haydn, Weber, Gluck și Boccherini – “universul sonor fiind susținut de sopranele Susanne Langbein și Chen Reiss și de renumita orchestră Wiener Akademie Orchester, dirijată de Martin Haselbock, creator al conceptului muzical al spectacolului. Într-un solilocviu de pe linia invizibilă dintre cei vii și cei plecați, John Malkovich construiește autobiografia fictivă a criminalului în serie, acela care, în anii ’90, a provocat o dezbatere aprinsă privind carisma și psihopatia. The Infernal Comedy s-a jucat în peste 150 de săli de spectacol din întreaga lume, în țări de pe trei continente.” Din câte știu, prima oară s-a jucat in Los Angeles, iar succesul avut a cerut reprezentații și pe alte scene mari ale lumii. Iar acum 10 ani acest spectacol a fost pus în scenă și în București, a fost extrem de apreciat. Trebuie totuși menționat că nu este recomandat minorilor.

Malkovich este cunoscut pentru rolurile lui negative, grele, întunecate, excentrice, deviant psihologice. Reușește mereu să transmită emoțiile potrivite, iar replicile lui, cu intonațiile aferente, te cutremură. De unde putem numai să anticipăm cât de zdruncinați putem ieși de la spectacol! Dar să nu uităm că Malkovitch a jucat în peste 100 de filme și piese de teatru, este unul din adevărații artiști și unul din greii Hollywoodului. Drept urmare, a fost dublu nominalizat la Oscar, la Globul de Aur și pentru premiile BAFTA, face parte din juriul unor Festivaluri de Film. Nu știu dacă e nevoie, dar amintesc câteva titluri de filme cu impact mondial: Dangerous Liaisons / Legături primejdioase, Being John Malkovich (unde își interpretează propriul personaj) The Iron Mask / Omul cu masca de fier, Empire of the Sun / Imperiul soarelui, The Sheltering Sky / Ceai în Sahara, Death of a Salesman / Moartea unui comis voiajor, Of Mice and Men / Despre oameni și șoareci. Personajul său din Con Air / Avionul condamnaților, Cyrus „The Virus”, este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai impresionante personaje negative ale cinematografiei celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea.

Acestea fiind spuse, spectacolul THE INFERNAL COMEDY constituie în mod cert o premieră absolută în Timișoara, un moment de vârf al Capitalei Europene a Culturii, o nouă reușită a Teatrului Național din Timișoara, a cărei echipă merită toate aplauzele din lume! Chapeu! Mulțumim! Spectacolul este prezentat în cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orașului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timișoara– Capitală Europeană a Culturii 2023” și este finanțat din fonduri private.

Contribuția financiară a sponsorilor Profi, Linde Gaz, Hamilton, Atos, Mewi și Bioclinica care, cu implicarea Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, au asigurat fondurile necesare prezentării acestui spectacol la Teatrul Național din Timișoara, reprezintă o treaptă de evoluție pentru dezvoltarea societății antreprenoriale moderne prin cultură, educație și civilizație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.