De vizitat: Muzeul Național al Banatului. Acces gratuit în luna iunie grație CONSTRUCTIM SA 

Obișnuiesc să o duc pe Draga la expoziții și, mai nou, Petri insistă să ne însoțească. Așa că ieri, după pictură și înghețată, am ajuns la Muzeul Național al Banatului. Situat la Bastionul Maria Theresia, MNaB impresionează prin fuziunea dintre încărcătura trecutului și vivacitatea prezentului: exponate vechi de mii de ani stau alături de opere de artă remarcabile contemporane.

Imi place abordarea prietenoasă a comunicării instituției și apreciez felul în care se deschide în fața publicului său. Aplaud inițiativa acestei luni, în care accesul vizitatorilor la cele 7 expoziții existente este gratuit grație partenerului CONSTRUCTIM – o inițiativă inedită, un exemplu oferit comunității pe care mi-ar plăcea să il văd pe viitor urmat și de alte companii din Timișoara.

 

Ce vă așteaptă la Muzeul Național al Banatului?

Cele 7 expoziții de vizitat sunt:

 

1. PATRIMONIUM 2022-2023

Expoziția „Patrimonium 2022-2023” aduce în fața publicului peste 500 de exponate: achiziții și donații importante care au intrat în patrimoniul muzeului în această perioadă, piese restaurate în Laboratorul Zonal de Restaurare și artefacte de pe șantierele arheologice, cum ar fi situl Cornești, realizate în colaborare cu prestigioase instituții internaționale.

Ne-au plăcut îndeosebi monedele, decorațiile, medaliile, ceasurile de buzunar, cutia muzicala, balanța. Eu am simțit nostalgie privind vestimentația care mi-a adus aminte de hainele bunicilor, dar și admirație față de trusa de îngrijire bărbătească, păstrată impecabil.

2. Spațiile Oravitzan – Universul artistic unic al maestrului Silviu Oravitzan, unde spațiul și culoarea se împletesc armonios.

 

3. Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția MNaB – Peste 40 de arme albe, de la secolul al XIII-lea până la mijlocul secolului XX.

Cele mai interesante obiecte pentru copii au fost armurile cavalerilor, dar eu am apreciat măiestria cu care au fost realizate armele.

4. Arme care au făurit România – O călătorie prin istoria militară a României, cu piese din colecția privată a meșterului Cosmin Pop, cunoscut ca „Fiare din Beci”.

Adevărul este că cei mici s-ar fi uitat mult și bine la imaginile surprinse în filmul realizat în atelierul meșterului.

 

5. Istoria militară a Banatului – Uniforme, arme și echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea și din primul război mondial.

Cred că această expoziție a fost cea mai interesantă pentru copii, nu s-ar fi dat plecați de lângă machetă, de lângă manechinele în uniformă, de lângă tobe. A fost provocator să le explic cât mai simplu putin despre istorie, mai ales că până acum nu am vorbit cu ei despre războaie și bătălii. Și au fost speriați putin de doctorul de ciumă, dar cu exemple clare despre pandemie, le-a scăzut din teamă.

6. Muzeul Popa’S – Dedicat lui Ștefan Popa Popa’S, cel mai rapid caricaturist din lume, omologat de Cartea Recordurilor.

 

7. Universul magic al copilăriei – o expoziție cu desenele realizate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 30 din Timișoara, din clasele II-III cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.

Ne-au plăcut curcubeele, prezente aproape în fiecare desen.

 

Vizitatorii se vor putea bucura până pe 30 iunie de acces liber la 7 expoziții, de miercuri -până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00.

În final, mentionez că Draga implineste in curând 6 anișori, iar Petru are 3 ani și 3 luni. Îndrăznesc să îi duc la expoziții, treptat se vor obișnui să mențină liniștea, să aibă răbdare și să analizeze mai mult lucrările. De unele din această perioadă sunt convinsă că își vor aduce aminte oricum. Face parte din educația lor, ăsta e stilul nostru de a le prezenta frânturi din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.