#facemceva Festivalul Înghețatei bune la Muzeul Satului Bănățean – 28-30 iunie 2024

De-a lungul timpului, am cunoscut câteva femei grozave. Femei care pot muta munții din loc, femei ambițioase care reușesc să facă tot ce își propun prin forțe proprii, dar care își permit să își arate vulnerabilitatea și să ceară ajutor. Femei care nu cer permisiune nimănui, care nu dau socoteală și care au învățat să râdă și să se bucure de viață, umplându-le viața de bucurie și celor din jurul lor.

Pe Angela Drăghia o cunosc de vreo 12, 13 ani și i-am văzut evoluția ca mamă singură a doi copilași minunați, ca om de comunicare, ca OM de bine. Mereu și-a dorit să facă câte ceva, mereu venea cu idei și cu energie care îi termina pe colaboratori, se știu ei care. Și-a dorit să facă un doctorat, l-a terminat cu brio. Țin minte și acum că îmi zicea că vrea să facă ceva cu inima oamenilor și am văzut la un moment dat evenimente sub sloganul “Din inimă Îți spun” apoi înființând asociația “Inima Îți vorbește”. Adevărul este că, vorbind cu Angi, Îți atinge inima, Îți Vorbește din tot sufletul și pune pasiune în tot ceea ce întreprinde.

Sporadic am urmărit activitatea derulată cu copiii din medii disfuncționale și cu copii abuzați. Un subiect greu, de care nu m-am simțit capabilă să mă apropii. Și nici acum nu mă simt. Nu există niciun trigger, dar am avut parte de atâtea provocări în ultimii 3 ani încât am vrut să îmi permit să mă concentrez numai pe ce contează direct pentru mine. Angi nu e așa. Ea a găsit forța să meargă mai departe și să dezvolte în așa măsură proiectele Asociației încât a schimbat o sumedenie de vieți în bine. Vieți care poate ar fi fost pierdute dacă nu exista pe lumea asta Angela Drăghia. Și nu exagerez cu nimic.

Ce face Angi? Alături de colegii și colaboratorii ei, depistează cazurile care au nevoie de ajutor, atât din Timișoara cât și de mai departe, îi include în programul săptămânal “Vreau să mă pregătesc pentru viață, ajută-mă, te rog” (care include terapie psihologică, cursuri de teatru, de pictură, discuții în grup, etc), organizează ieșiri la picnic, tabere, “prime vacanțe”. Altfel spus, le oferă copiilor un cadru de dezvoltare diferit, le oferă încredere, siguranță și șansa unui viitor mai luminos. Le oferă posibilitatea de a se (re)integra, de a se vedea pe ei înșiși intr-o lumină mai bună, de a-și face prieteni, de a-și depăși durerea. Nu mi se pare ușor. În primul rând, să strângi atâtea fonduri și obiecte necesare susținerii acestor copii și tineri. Și in al doilea rând, de a-ți găsi oamenii/voluntarii potriviți. Ei bine, Angi mereu spune: “sunt sigură că voi găsi”. Ceea ce se dovedește a fi adevărat de fiecare dată.

 

În evidența Asociației “Inima Îți vorbește” sunt acum peste 60 de copii iubibili, cum i-a plăcut Angelei să îi numească și cum mi se pare atât de natural și potrivit să fie. Copii pe care Angi ii ajută să rupă niste tipare și să nu devină ei, la rândul lor abuzatori, ci adulți sănătoși. Cu gândul la ei, Angi a vrut să schimbe sloganul #rezist, atât de pasiv și atât de preauzat în ultimii ani cu #facemceva. Adică nu ne mai plângem, nu așteptăm să vină schimbarea ignorând ce se întâmplă în societatea de azi, ci luând atitudine și fiind proactiv!

Pentru copiii ei iubibili, la abordarea unei asociații din București, Telios Gardens, Angela Draghia și echipa ei organizează un eveniment în scop caritabil, cu atâta energie pozitivă cum nu se poate mai potrivit: Festivalul Înghețatei bune la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, 28-30 iunie 2024. Cu alte cuvinte, în acest sfârșit de săptămână.

Până la urmă, cărui copil de 3-99 ani nu îi place înghețata? Îmi place mult abordarea: înghețată + fapte bune = fericire. Asta îmi amintește și de ikigai – te simți împlinit făcând lucruri pentru ceilalți.

Din acest motiv, înghețata, în zecile ei sortimente puse la dispoziție de artizani sau de diverși comercianți, va avea un gust nobil : accesul la Festival se va face pe baza unei donații în valoare de minim 30 de lei în contul asociației “Inima Îți Vorbește” RO49BTRLRONCRT0609339001 sau prin Revolut

Donațiile se pot face și la fața locului sau pe https://www.eventim.ro/ro/bilete/festivalul-inghetatei-bune-timisoara-muzeul-satului-banatean-642011/event.html

Copiii au intrarea gratuită. În cazul în care poate nu a fost clar mai sus, menționez că fondurile merg către proiectele Asociației, de educație, de prevenție și dr vindecare a traumei de abuz, precum și către taberele anuale, ieșirile organizate și activităților săptămânale în cadrul programului “Vreau să mă pregătesc pentru viață, ajută-mă, te rog!”.

 

În ceea ce privește programul, las o imagine mai jos. În esență, se va deschide vineri la ora 14, debutând astfel 3 zile magice. Vor avea loc degustări și experimente și concursuri cu premii, iar DJ, cântăreți și dansatori vor asigura momentele artistice. Cele mai interesante spații imi sună a fi cele 5 colțuri fermecate cu standuri interactive: colțul bucuriei, colțul sănătății, colțul educației, colțul inimii tale, colțul wellness. Și deosebite vor fi momentele de sâmbătă, respectiv duminică de lansare a baloanelor cu visuri, o acțiune iubită de copiii iubibili. Las aici cuvintele Angelei despre aceasta: “Îi încurajăm pe toți copiii să vină împreună cu părinții și să-și pună un bilețel cu visul în balon, să umflăm baloanele cu heliu și să le lansăm la cer, astfel că prin această activitate redăm cumva copiilor, cel puțin celor din asociația noastră, oarecum speranța de a se reconecta cu universul, cu divinitatea.”

Pentru că ne interesează să le oferim copiilor și mâncare, e bine de știut că vor fi prezente și tonete cu de-ale gurii și cu băuturi (non alcoolice, desigur).

Mai multe despre Festivalul Înghețatei bune la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara găsiți aici.

Noi mergem în acest weekend la festival, deși mă întreb câte reguli vom încălca (sigur vor depăși 2 cupe de înghețată sau poate chiar 2 întregi 🤭). Dar înghețata este simbolul inocenței copilăriei, un deliciu la care ar trebui să aibă acces toți copiii. Copilăria ar trebui să le fie tuturor cea mai frumoasa perioadă a vieții. Ceea ce constituie de fapt motivul matur al acestui eveniment: dorința de a conștientiza problemele acestor copii și tineri și de a găsi soluții să le fie bine. Să învețe și copiii noștri să ajute și să fie atenți la cei care nu se pot bucura de aceleași lucruri care le vin lor atât de ușor.

Indemnul meu este să începeți să lăsați indiferența la o parte. Și cel mai mic gest contează. Iar dacă e îndulcit cu o înghețată poate e tolerat mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.