Recomandări de cărți pentru bebeluși și pentru copii până în 2 ani

Iubesc să citesc, de când mă știu. Era normal să o fac pe Draga, fetița mea de un an și 8 luni, să se apropie de cărți. Fiecare părinte își educă copilul cum știe. Fiecare îi prezintă viața așa cum o vede el. Mie mi s-a părut firesc să îi arăt lui Draga lumea prin natura înconjurătoare, prin obiectele de prin casă, prin cărți.   

Am început cu o carte cu sunete de animale și textură. Avea atunci poate vreo 2 luni. La 6 luni, când a stat în funduleț, i-am prezentat cartolinele (flashcards) cu tot felul de imagini. Pe unele le-a ros, le-am înlocuit, pe cele rămase știu că o să le mai folosim mult timp de acum încolo. Au urmat apoi cărți cu pagini cartonate, cu clapete sau fără. Acum e la etapa de a asocia figurinele de animale din cauciuc cu animalele din cărți, la a arăta obiectele sau animalele pe care o rog să le caute. Încă redă sunetele animalelor pe care le cunoaște, a început să facă asta dinainte de un an. Bineînțeles, nici eu nu știu cum fac toate animalele, învățăm împreună. 

Când ai un bebeluș, îmi imaginez că este dificil să îți dai seama ce cărți ar fi potrivite. Sper ca acest articol să ajute proaspetele mămici și mamele de toddleri. Menționez că unele cărți sunt destinate copiilor de 3 ani, însă cred că acestea sunt de cursă lungă. Începem să le studiem la nivelul de bază, iar mai târziu poate ajunge să dea cele mai complexe răspunsuri. Da, depinde cât de obișnuit este copilul cu cărțile și ce i se potrivește lui. 

Trebuie să spun de pe acum că apreciez foarte mult colecția ”Bebe învață” de la Editura Litera și cartolinele de la Editura Gama. Dar și Editura Casa și  Editura DPH pentru copii puțin mai mari. În general, prefer cărțile în limba română, însă avem și cărți Usborne. Am căutat la început imaginile clare, apoi am acceptat și reprezentările realistice. În plus, recomand pentru început cărțile cu pagini cartonate și cartolinele cartonate, care nu pot fi distruse ușor de bebeluși și pe care aceștia le pot mânui cu ușurință. 

Redau mai jos cărțile pe care le recomand bebelușilor și copiilor până în 2 ani, cu link către magazine online de unde le puteți comanda. 

 

Cartoline / flashcards și cărți de joc – sunt perfecte pentru a introduce noțiuni de bază, pentru dezvoltarea vocabularului, pentru a începe realizarea de asocieri. Mi se pare foarte fain că fiecare set vine cu instrucțiuni de folosire, adică cu recomandări de joacă și învățare.

Cartoline de la Editura Gama, colecția ”Bebe știe!” – sunt seturi cu câte 48 de flashcarduri cartonate, cu imagini clare: , Animale și În natură.

Cartolinele de la Editura Gama, colecția EduFlash – fiecare set conține 30 de cartoline cu imagini realistice (nu tot timpul sunt cele mai potrivite, după părerea mea, dar sunt ok)

Unde cresc legumele? – Științe naturale

Unde cresc fructele? – Științe naturale 

Animalele și mediul lor – Științe naturale 

Flori, păsări și insecte – Științe naturale 

Mijloace de transport – Omul și mediul înconjurător 

Pe acestea le avem. În seria ”Omul și mediul înconjurător” mai sunt 2 seturi (Educația rutieră. Educația ecologică și Fenomene ale naturii. Tipuri de nori), dar consider că sunt potrivite pentru copii mai mari de 2 ani. Da, chiar și printre cele de mai sus regăsim seturi pentru 3+, dar le putem folosi chiar și la un an, un an si jumătate! Mai există și seria Comunicare și dezvoltare personală din aceeași colecție, dar de asemenea, nu este pentru copii așa micuți. 

Cărți de joc educative Montessori, Editura Gama

Draga este înnebunită după aceste cărți, însă sunt de dimensiuni mici, sunt fragile și încă le distruge prin simpla lor îmbrățișare. Da, le îmbrățișează câteodată, atât de mult îi plac! Așa că i le scot destul de rar punga de cadou în care le-am depozitat. Da, sunt pentru copii peste 2, respectiv peste 3 ani. Noi le avem pe următoarele : 

Clasificare. Anotimpuri 

Corpuri geometrice 

Clasificare. Pământ, aer, apă

Clasificare. Culori 

Vocabular. Câini și pisici

Asocieri. Legume și fructe 

Asocieri. Originea alimentelor

Vehicule  

Recunoaștere vizuală. Viețuitoare 

Asocieri. Animale 

Familii de animale

Asocieri. Noțiuni opuse

Avem și Corpul uman, dar l-am luat după ce Draga a împlinit 4 ani. 

Nu le-am avut cu Draga, dar intenționez să le iau frățiorului ei, unele posibil să fie mai ales pentru cea mare: 

Asocieri. Animale. Hrană și adăpost

Mașini utilitare

Lumea plantelor 

Urme de animale

Păsări din România

Insecte din România

Cele 5 simțuri

Arbori, frunze, flori și fructe 

Transformări din lumea vie 

 

Tot de la Editura Gama mai avem: 

Rutine Montessori pentru fetițe , respectiv Rutine Montessori pentru băieți – Carte și cartoane de perete educative. 

În plus, un mare succes l-a avut și puzzle-ul educativ Forme și culori, tot de la Editura Gama.

Cărți

Am început cu cărțile de tipul “Primele… ” din colecția ”Bebe învață”, de la Editura Litera:

Primele 100 de cuvinte

Primele 100 de cuvinte. La fermă

Primele 100 de animale

Cărticica mea cu ferestruici. Culori

Cărticica mea cu ferestruici. La fermă 

Primele numere, culori, forme

Primele 101 de cuvinte 

Primele 101 de cuvinte. Animale

Primele 101 de cuvinte. În casă

Vizită la fermă (prima carte cu ferestruici) 

Primele 100 de cuvinte la fermă (carte cu ferestruici) 

Mai avem câteva cu primele cuvinte și cu ferestruici, dar se pare că nu se mai găsesc online. 

Ne plac foarte mult și cărțile din seria “Prima mea carte Montessori”, tot din colecția ”Bebe învață”, de la Editura Litera. Avem în prezent : Animale de la fermă, Forme și Animale sălbatice.  Plus Bebe Montessori. Mare sau mic

Prima mea enciclopedie ilustrată – Primele animale, colecția “Bebe învață”, de la Editura Litera

Copiii iubesc și caută încă aceste cărți cu sunete: Marea carte despre animaleAscultați, copii, oare cine poate fi? Pui de animale, Ascultați, copii, oare cine poate fi? Animale drăgălașe , Animale vorbitoare și La fermă – mângâi și asculți animalele de la fermă (prima carte a lui Draga)

 

Îi mai place cartea lui Eric Carle, Din cap până în picioare, dar cu Cameleonul nu își bate capul încă. 

Acum studiază cărți puțin mai complexe, care îi plac tare mult și care o țin ocupată un timp mai îndelungat, probabil i se par mai interesante :

Caută și găsește, de la Editura Casa – am descoperit-o la Citilă, librăria pentru copii de pe Eugeniu de Savoya din Timișoara.

Hoinari prin anotimpuri – Noi avem Toamna, găsită tot la Citilă, și Primăvara, Vara și Noaptea, comandate online. Recomand totuși pachetul de 4 sezoane, este mai convenabil ca preț.

Ne plac tare tare mult și cărțile Usborne, cu precădere cele cu clapete. Avem Peep inside animal homes, Peep inside the garden și Peep inside the farm. Mai avem și una de Crăciun, dar e cu stickere și Draga era atunci prea mică să se bucure de ea. Concluzia este că ne plac și intenționăm să mai luăm. Deși eu îmi doresc pentru început să avem mai multe cărți în limba română până la 2 ani și jumătate. Trebuie să spun că le-am luat de la Alina, distribuitor Usborne, pe care o puteți găsi pe pagina Bebe Magic. O recomand cu drag, e o fată tare simpatică!

Cărți de “Noapte bună” 

Nu e mereu dornică să studiem cărțile înainte de somn, însă sunt 3 pe care le acceptă și are răbdare să se uite 3-5 minute peste ele. 

Te voi iubi mereu, editura Pandora M

Curând vei dormi și tu, editura Univers

E vremea de culcare, Editura Univers Enciclopedic Books  

Cărți cu autocolante

Am început să îi arăt cărțile cu autocolante și să descopere cum să dezlipească și să lipească autocolantele pe la vreun an și 6 luni. De atunci, este fascinată de autocolante și, mai nou, încearcă să vadă dacă nu există autocolante în toate cărțile.. Este o activitate care ajută la dezvoltarea motricității fine. 

Animale de la fermă, Editura Litera, din Colecția Montessori, seria Carte de activități Montessori. Recunosc că am luat-o pentru că Draga este fascinată de autocolante, dar și că este încă mică pentru a ne putea bucura cu adevărat de carte și suntem departe de a-i descoperi potențialul. Așa că sigur o voi cumpăra încă o dată, pe viitor. 

Mă pregătesc de școală. Culori, de la Editura Litera – o carte cu 250 de autocolante care mi-a plăcut pentru că fiecare pagină este gândită într-o anumită culoare. Ajută la învățarea culorilor și chiar și a formelor.

Casa. O carte cu autocolante de la Editura Prut, care mie mi – a plăcut maxim, la fel și lui Draga. Dar e prea devreme pentru ea : elemente sunt foarte micuțe, iar orientarea în spațiu și estimarea spațiului încă nu sunt dezvoltate la Draga. O să cumpăr din nou cartea aceasta, e prea frumoasă să nu o fac. 

 

100 de curiozități despre animale, de la Editura Arc. E departe cartea preferata cu autocolante a lui Draga. Terminată momentan. Dar neapărat o iau mai târziu. E foarte interesantă, fetei îi place enorm. 

 

Cam acestea ar fi recomandările mele de carte până în acest moment. Voi reveni cu completări până când Draga împlinește 2 ani. Noi am umplut până la saturație suporturile mici de cărți și ne-am bucurat nespus să primim acest raft-bibliotecă de la Decor pentru copii. Ușor accesibil pentru oamenii mici, aspectuos și calitativ pentru pretențiile celor mari, are un spațiu generos: noi avem câte 30 de cărți în raft în același timp și nu pare deloc încărcat.

Sper ca acest articol să fie de folos mamelor în alegerea cărților și bibliotecii pentru puii lor. Desigur, dacă aveți vreo carte pe care voi o iubiți, aștept cu drag să o împărtășiți cu noi.

Mulțumesc! 

 

 

2 comentarii la „Recomandări de cărți pentru bebeluși și pentru copii până în 2 ani

  1. Pingback: Cum să creștem copii care iubesc cărțile? (concurs) - Romina Faur

  2. Pingback: Recomandări de cărți pentru copii de 2-4 ani - Romina Faur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.