Este posibil să naști natural, fără durere. Eu, cel puțin, așa am făcut. Știam de la început că vreau să nasc natural, dacă se putea. Stând la pat aproape 8 luni, m-am gândit că trebuie să mă pregătesc psihic pentru asta. Am învățat că de la minte pornește totul și e nevoie să fim atenți la gândurile noastre și încotro le canalizăm.
În documentarea mea și în căutarea de testimoniale despre naștere naturală, am descoperit conceptul de HypnoBirthing. Deși denumirea indică hipnoza, conceptul este diferit: HypnoBirthing este o metodă menită să confere viitoarei mame liniște și relaxare în timpul nașterii. Frica creează o tensionare a corpului, care, la rândul ei, împiedică corpul să se comporte normal în această situație fiziologic normală. Rezultatul este apariția durerii, care accentuează frica. Prin HypnoBirthing se dorește eliminarea acestui cerc vicios și inducerea unei stări de relaxare profundă. Cred că programul în sine este mai complex, însă eu am descărcat de aici un MP3 cu afirmații pozitive. Cred că sunt cele de bază. L-am ascultat timp de o lună și jumătate minim o dată în fiecare zi, iar în timpul travaliului întruna. Doamna doctor Foanene, cu care am născut, și moașa Camelia veneau periodic să mă verifice în camera de travaliu, dat fiind faptul că stăteam cuminte, liniștită, fără să cer ceva. Nu am avut nevoie de companie în acea etapă. Eu mă concentram pe afirmații și așteptam să vină durerile, care nu au mai apărut. Nici aparatul de monitorizare nu înregistra contracții mari. Pe cât de slabe au fost, pe atât de eficiente. Nu a fost nevoie de peridurală. Dilatația completă s-a realizat natural, iar contracțiile au venit apoi în valuri puternice, dar nedureroase. M-am bucurat de încurajările Dragului în etapa de împins și am fost recunoscătoare că a asistat la nașterea fiicei lui. Am simțit ușurare când a ieșit Draga, așa cum se întâmplă când ai dus la bun final un lucru.
Eu cred că pentru mine, asta a funcționat. Mă îndoiesc că am un grad ridicat de toleranță la durere în condițiile în care eu mă plâng la o împunsătură de ac. Poate mintea mea a gestionat bine durerile în acel context. Eu recomand tuturor acele afirmații și mă rog să funcționeze pentru cât mai multe mămici viitoare, dornice de o experiență frumoasă. Nu sunt doctor, nu garantez că merge pentru oricine sau de fiecare dată, fiecare sarcină este diferită.
Trebuie să spun că, deși eram cu mintea setată pe naștere naturală, dacă situația ar fi impus operație de cezariană, nu aș fi avut niciun regret. Sunt unele cazuri când, pur și simplu, nu se poate. Nu este o tragedie, iar mama nu ar trebui să se simtă vinovată cu absolut nimic. La mine, din punct de vedere medical, nu era cazul. Iar mie, sincer, mi-a fost frică mai mult de operația în sine decât de naștere naturală. Operația este operație… Iar eu consider operația de cezariană o intervenție de urgență. Așa consideră și Organizația Mondială a Sănătății. Înțeleg că unor femei li se pare mai ușor să nască prin cezariană. Le înțeleg. Suntem îndoctrinate, avem prejudecata că nașterea este sinonimă cu ”durerile facerii” și nici poveștile unor mame trecute prin asta, nici unele filme, nici recomandările unor doctori comozi nu ne ajută. Din acest articol, am aflat că: ” Aproape 40% dintre femeile din țara noastră nasc prin cezariană, deși de multe ori asta nu se justifică medical. Cu toate acestea, România este pe primul loc la raportările de operații prin cezariană, efectuate în travaliu, ca urgențe (și pe locul trei, ca număr total de cezariene – la cerere, plus în urgență). În București, procentul este de peste 60%. Iar în unele spitale se apropie de 80%. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca procentul de nașteri prin cezariană să nu depășească 10-15%. State precum Marea Britanie sau țările nordice mențin acest procent scăzut, pentru a reduce riscurile asociate operațiilor. ”
Eu am avut șansa de a fi supravegheată în timpul sarcinii de o doamnă doctor care încurajează nașterile naturale – doamna doctor Mariana Ciupa. Eu am născut cu 2 săptămâni înainte de termen și, din păcate, ea a fost plecată din oraș. Însă m-a încurajat în timpul travaliului de la distanță și m-a lăsat pe mâinile bune ale doamnei doctor Foanene – un alt medic extraordinar.
Doamna doctor Ciupa este un om de milioane. Îmi este medic de 5 ani și tratează cu gentilețe și mult profesionalism și pragmatism fiecare pacientă. Un om dedicat, m-a încurajat chiar și când situația era critică și am reușit să trecem împreună peste . La fel face cu fiecare viitoare mamă și respectă decizia privind felul în care dorește să își aducă copilul pe lume. Însă pentru cele care aleg să nască natural, face mai mult: organizează periodic workshopuri despre naștere cu blândețe. Următorul, Nașterea naturală fără durere – mit sau realitate? are loc sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 10:00, la Ambasada. Îmi place încurajarea din descrierea evenimentului: ”să biruim emoțiile și să oferim și bebelușului cel mai frumos imprinting al lumii în care sosește!”. Aici găsești feedbackurile participantelor la workshop. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru confirmarea participării, se poate suna la numărul de telefon 0763 309 574.
Eu am ales să împărtășesc experiența mea de naștere naturală fără durere pentru a da o speranță celor care o caută. Se poate! Pentru mine, încurajarea Dragului, încrederea doamnei doctor Ciupa și afirmațiile au fost esențiale. Dar pentru o părere avizată, de doctor, despre cum să naști natural fără durere, recomand participarea la workshopul Nașterea naturală fără durere – mit sau realitate?
Sper ca acest articol să ajungă la viitoare mame în căutare de susținere.
Fotografie preluată de pe pagina de Facebook NewLife.
Nu stiam de asta, insa suna foarte interesant.
Si eu am reusit sa nasc natural, fara epidurala deoarece nici eu nu am simtit contractiile la inceput si abia spre final cand eram gata sa nasc. Nu pot sa spun ca nasterea a fost chiar fara durere, dar foarte suportabila si a si durat putin la mine. As zice ca am avut si noroc.:)
Adriana, ce mă bucur pentru tine 😀 Sper ca experiențele noastre frumoase să le dea încredere și altor viitoare mame :*
Buna Romina, ti-am ascultat povestea minunata la intalnirea de sambata.Am cautat pe youtube hypnobirthing , dar sunt mai multe video. Ai putea sa imi spui care video cu afirmatii te-a ajutat? Vreau sa merg la sigur avand in vedere ca ma apropii de eveniment😊
Bună, Nicoleta! Eu am descărcat de aici un MP3 cu afirmații https://thepositivebirthcompany.co.uk/positive-affirmations-free-download. Într-adevăr, videoclipuri cu testimoniale sunt multe, te ajută să ai mai multă încredere, dar cel mai util este acel MP3. Îți doresc naștere liniștită și ușoară, să mă ții la curent 😀
Pingback: Anul Centenarului, sub semnul feminității - Romina Faur
Buna Romina, si mie Imi este de mare folos linkul cu afirmatii pozitive.
Multumesc si pentru toate gandurile frumoase,pozitive si incurajatoare 😘