Se apropie 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Țin minte că atunci când eram mică primeam câte ceva dulce ca să celebrăm ziua noastră. Însă acum am observat că există tendința de a oferi chiar cadouri mai generoase celor mici. Gândindu-mă ce să îi iau lui Draga, mi-au trecut prin cap câteva idei. Apoi mi-am dat seama că aș putea face o listă cu cadouri bineprimite de copiii până în 3 ani, indiferent de ocazie: de Crăciun, Paști, zi de naștere, zi onomastică sau o simplă vizită. Așadar, sper ca lista mea să ajute părinți, bunici, unchi și mătuși, prieteni de familie, etc. Las la final și câteva recomandări, sper, de bun simț.
1. Cărți
Am o fetiță care crește cu cărți. Are deja cărțile ei preferate și nu există zi în care să nu studieze împreună cu mine sau singură măcar una. Las aici un link cu recomandările mele de cărți și cartoline pentru copii până în 2 ani.
2. Tub de făcut baloane de săpun
Serios, ați văzut copil (de orice vârstă!) căruia să nu îi placă baloanele de săpun? Nu trebuie să fie nimic complicat, iar modelele sunt milioane. Distracția și bucuria este garantată!
3. Turn de stivuire din lemn
Ceva asemănător acestuia are Draga. A fost interesant să o vedem cum încearcă să potrivească piesele, iar o dată trecută acea etapă de dezvoltare motrică, să o auzim numărând elementele. Urmează la un moment dat să o folosim la recunoașterea culorilor. Deci iată, o jucărie simplă, cu bătaie lungă în timp.
4. Cuburi de construit
Când a avut un anișor, fetița a primit un set de cuburi din lemn asemănătoare acestuia . Multicolor, cu diverse forme și mărimi, e destul de versatil în construcțiile posibile. Era destul de greu pentru ea să le stivuiască, devenea frustrată, așa că am folosit la început pentru o perioadă un set de cuburi alfabet, tot din lemn, natur cu litera colorată, luat din Lidl din întâmplare. Cuburile acelea erau mai mari, de aceeași dimensiune și, drept urmare, mai ușor de folosit. Mai are încă un set, cu mai multe cuburi, dar mai mici și colorate mai intens. Preferatul meu, de departe, este setul din lemn cu ferestre transparente colorate, găsit la o ofertă foarte bună de Paști la Kaufland. Arată minunat în lumină, care proiectează pe suprafețe culorile cuburilor.
Acum, Draga se joacă cu toate seturile, dar încă nu construiește forme definite. Mai degrabă construim padocuri și case pentru figurinele de animale, pe lângă turnuri înalte. Dar prevăd că în curând le vom folosi și pentru identificarea culorilor și pentru construcții mai complexe. Mai sunt și acele cărămizi gen Lego, din plastic, de asemenea apreciate pentru jocurile de construcții. Deși sunt din plastic, folosirea lor e pe termen lung, iar adesea ajung la frații mai mici sau la prieteni mai mici sau chiar donate grădinițelor, dacă sunt igienizate corespunzător și sunt în stare bună.
5. Jocuri de sortare
Avem câteva jocuri de sortare, la care Draga revine din când în când. Folosim unele piese și în alte jocuri decât în cele prevăzute inițial. Iată 2 jocuri pe care avem și pe care le recomand:
- Joc interactiv și educativ de tip Montessori, de asociere și sortare cu 88 piese, din lemn. Sunt nenumărate posibilități în care copilul mic se poate juca cu el, iar Anca de la Play with Eva și Mia a făcut un filmuleț detaliat pe subiect. Eva este cu 2 zile mai mare decât Draga, iar mama ei este creativă și dedicată. Mereu mă inspiră, dar cred că stilul nostru de mame este asemănător. Vă recomand cu căldură să vă abonați la canalul de YouTube al fetelor.
- Căsuța educativă din lemn, în stil Montessori, cu forme de sortare și cu ceas. Pe mine m-a atras designul colorat și vesel.
Mai există și jocurile de sortare plane, însă nu mi se par foarte interesante.
6. Cuburi sau centre de activități
Îmi plac tare mult cuburile și centrele de activități întrucât îi determină pe cei mici să își dezvolte creativitatea și motricitatea, să exploreze, să învețe. Noi avem acest cub dar mai sunt disponibile și cu numere, cu alte animale, cu xilofon, cu telefon, cu volan, etc. Dar mai sunt și acele centre de activități tip salteluță interactivă cu arcade, prevăzute cu tot felul de jucării mici, colorate, unele zornăitoare, perfecte în primele 2-5 luni de viață când bebelușul încă nu stă în funduleț. Noi am primit centrul de activități, așa că nu fac o recomandare anume din online, dar nu poți da greș cu nicicare. Până la urmă ține de gustul celui care o cumpără.
7. Figurine de animale
Draga imita animalele de pe la vreun an, așadar îi plac tare mult figurinele. La început o rugam să asocieze imainea de pe cartoline, de pe planșe sau din cărți cu figurinele. E o activitate pe care câteodată o face din proprie inițiativă. Acum suntem la etapa de a o învăța care ce mănâncă, unde și cum doarme. Încerc să grupez animalele în funcție de proveniență, dar nu îmi prea iese. Câteodată plimbă animalele în remorca tractorașului ei. Am luat figurine de animale de pe ookee.ro pentru că mi se păreau realistice, iar raportul calitate-preț foarte bun. Totuși, unii le pot considera mici, eu mă bucur că nu ocupă mult spațiu nici când ne jucăm. A mai primit altele mai mari, iar Draga le zice mama sau tata celor mici.
8. Jocuri magnetice /magneți
Draga încă este fascinată de magneți. Are acest set de magneți cu tematica “ferma”, cu care se joacă dinainte de un an. Când își aduce aminte, se joacă cu piesele, pe care le aranjează pe frigider.
9. Puzzle
De la câteva luni i-am arătat un puzzle simplu, incastru, cu 4 animale. Încă îi mai place, mai ales că știe acum să arate către găină, către desenul cu ouă de dedesubt și să zică ”face ouă”. Deci în funcție de complexitate, folosirea unuia de acest tip este pe termen lung. Noi avem cu animale, cu vehicule și cu numere. Unele au același desen dedesubtul piesei aferente, altele nu. Pe mine m-a uimit că Draga a recunoscut animalul aferent locului gol fără piese în față și fără desen la 3 luni distanță de ultima oară când ne-am jucat (și nici măcar nu a fost interesată la momentul respectiv, fiind prea mică).
Acum am trecut la altfel de puzzle-uri: la jucării de înșiruire (de care scriu mai jos), la puzzle pe planșe, din 2-4-6 piese cu animale sau cu legume și fructe.
10. Jucării de înșiruire
Recunosc că nu le-am acordat niciun credit acestor jucării. Le-a primit Draga, le-am considerat nepotrivite vârstei până la 1 an, apoi m-am trezit că mi le-a adus într-o zi. Le luase din coșul cu jucării. Am observat atunci cât de provocator i se pare să bage capătul sforii în găurile pieselor. Am făcut apoi și asocieri piese de înșiruit cu piesele de puzzle aferente. Încă nu are răbdare să aranjeze pe sfoară piesele așa cum e puzzle-ul construit, dar cu perseverență ajungem și acolo. Draga are 2 astfel de jocuri, din păcate nu le-am găsit online. O variantă ar fi asta, dar cu planșe de lucru, nu cu puzzle. Sau așa, cu înșirat pe bețe, nu pe sfoară.
11. Balansoar curcubeu și placă de echilibru
Aceste produse sunt geniale pentru dezvoltarea motricității grosiere, a echilibrului celui mic și a încrederii în sine. Ce mi se pare fain este că se pot folosi într-o mulțime de feluri și e interesant de urmărit cum le abordează copilul. Zic copil pentru că aceste elemente de joacă se pot folosi începând cu un an, toată copilăria. Recomandarea mea merge către seturile balansoar curcubeu – placă de la decorpentrucopii, pe care le găsiți în 2 dimensiuni (aici 75cm și aici 95cm).
12. Curcubeu din lemn
O jucărie regăsită în toate casele unde conceptul Montessori este integrat într-o măsură oarecare. Arată minunat în orice decor, unde mai pui că acest curcubeu solicită la greu imaginația celui mic, dexteritatea, conștientizarea spațială și a echilibrului. Las aici un link cu un exemplu.
13. Bile colorate
Toți copiii sunt încântați de bilele colorate. Fie că se joacă în casă (în camere sau în cadă), fie afară (inclusiv în piscină), copiii devin creativi în joaca cu ele. Prețurile sunt accesibile, variantele de culori, nenumărate. Mai greu e cu strânsul lor. De exemplu, într-o zi, Draga a avut o plăcere în a le elibera din coșul lor doar de vreo 4 ori… Da, sunt din plastic, dar în viața asta nu le poți avea pe toate.
14. Păpuși și mașinuțe
Draga are o mașinuță cu telecomandă de care e interesată și 3 păpuși: una baby-friendly, o păpușă Fetița Zurli și Păpușa Diana, pe care acum o învăț să îi schimbe hainele. Recunosc că am luat-o pentru că mi se pare că orice fetiță ar trebui să aibă o păpușă, iar asta îmi amintea de păpușile mele de când am fost mică. Am avut o experiență foarte bună cu Krista, furnizorul emag, de Paști: dintr-o eroare de sistem, nu am primit 2 produse, printre care și păpușa. Totuși, furnizorul a reușit să îmi livreze sâmbătă, chiar înainte de Paști, produsele, făcându-ne pe amândouă fericite. Așadar, un furnizor emag de la care voi cumpăra pe viitor cu încredere.
15. Seturi pentru joacă în nisip
Dacă tot se apropie vara și copiii petrec mai mult timp afară, acasă sau în vacanță (poate!), ideea asta de cadou este una dintre cele mai banale. Ar trebui să spun că Draga are deja 3 seturi… Se joacă cu toate, pe rând! Se găsesc pe toate site-urile și în toate magazinele unde se găsesc jucării pentru copii.
16. Legume și fructe din lemn, de tăiat
Sunt absolut geniale! Noi avem acest set, aproximativ, pentru că avem un coș rotund. Sunt cu magnet, însă mai avem 2 seturi, unul primit, altul luat de la Pepco, cu scai. Draga a învățat să fie răbdătoare, să taie pe tocător cu cuțitul de lemn, să asocieze jumătățile. Știe acum multe legume și fructe. În general, se preface că mănâncă sau că prepară mâncarea pentru păpușă sau pentru cățel.
17. Triunghi Pikler
O jucărie dedicată micilor temerari. Copiii își testează limitele și capătă mai multă încredere în forțele proprii. Arată minunat atât în interior, cât și afară, în spațiul de joacă. Dar pentru că este foarte important să fie realizat cu grijă și să primeze siguranța, eu îl recomand pe cel de la Decor pentru Copiii. Cu mențiunea că joaca cu triunghiul Pikler se poate întinde pentru cel puțin 5 ani.
18. Bucătărie din lemn
Momentan, caut o bucătărie din lemn pentru Draga. Până acum nu am găsit una potrivită din varii motive: raportul calitate-preț nesatisfăcător, designul sau culorile nepotrivite nouă, ustensilele și aparatura nu erau pe placul și pe nevoile mele, respectiv ale lui Draga. Dar, la modelele existente, există clienți potriviți cu bugete potrivite.
Update: de Crăciun, Moșul i-a adus lui Draga o bucătărie de la Lidl, cea cu 270 lei. Cu sunete, lumini, o grămadă de accesorii. O folosește împreună cu seturile ei de legume și fructe, achiziționate separat.
19. Petrecere cu magie
Pe când eram însărcinată și încă nu știam, am mers cu cea mai bună prietenă a mea și cu băiețelul ei la un spectacol al Magicianului Lorenzo. Copiii din sală erau în extaz, conceptul era unul potrivit lor, gândit în cele mai mici detalii, prezentat cu inocență și întreținut cu multă pricepere și carismă. Mi-a plăcut nespus și mi-am promis atunci că îmi voi duce copiii la show-urile lui. Până una-alta, părinții care vor să își vadă micuții fascinați de magie, pot achiziționa spectacole de magie online sau live de aici. Bineînțeles, show-uri realizate special pentru copiii lor. O zi de naștere, o onomastică, o șansă pentru un pui care se visează magician, o surpriză pur și simplu. Dar e o idee de luat în considerare și de către educatori și profesori, o noutate practic printre cei mici. Se pot achiziționa bilete și de aici.
20. Lego
Update la 2 ani: Draga a descoperit și LEGO, de care e tare îndrăgostită. Suntem la etapa de LEGO DUPLO, dar am înțeles că mulți copii mai mari încă preferă seria asta. Încă nu mânuiește bine piesele și nu se joacă de obicei singură, dar cred că în timp, pe măsură ce devine și mai creativă, o să construiască lucruri tare interesante. Și acum mă minunez ce face câteodată.
Recomandări și gânduri finale:
- Dacă mergeți la un bebeluș într-o simplă vizită, îi puteți duce scutece. Ar fi preferabil să știți tipul de scutece folosit. În ceea ce privește mărimea, dacă îi luați cu un număr mai mare nu se supără nimeni. Alegeți calitatea premium, totuși.
- Citiți cu atenție recomandările de vârstă, mai ales în privința obiectelor mici pe care copiii le pot înghiți.
- E o opțiune personală, dar mereu mă uit după jucării educative, jucării din lemn (să folosim cât mai puțin plastic), jucării realizate în țară.
- Copiii se bucură de lucruri simple. Nu contează cantitatea, ci calitatea. Noi suntem adepții minimalismului, și ne bucurăm mai degrabă când Draga primește un singur lucru nou și interesant pentru ea. Dacă sunt prea multe oferite dintr-o dată, am observat că are tendința de a trece prea repede de la unul la altul, fără să exploreze nicicare pe măsură. Cu un singur lucru oferit cadou, îi îndemnăm pe cei mici să aprecieze fiecare obiect, să își dezvolte atenția, imaginația și recunoștința.
- Draga are și jucării de pluș, cu care se joacă atunci când le primește, apoi uită de ele. Le mai ia din când în când și le acordă atenție. Cred că depinde de copil și de interesele lui. Fetița mea e mai curioasă de jucăriile educative și interactive.
- Noi mai avem play-dough, cu care ne jucăm aproape zilnic. Dar nu pot recomanda asta drept cadou copiilor sub 2 ani, pentru că unii au încă tendința să mănânce plastilina.
- Ne mai jucăm cu acuarele guașe, dar știu câtă dezordine și mizerie produc și nu știu cât ar aprecia părinții.
- Lista de mai sus trebuie adaptată în funcție de vârsta și interesele copilului, dar sigur se pot găsi idei de cadouri.
Dacă aveți și alte recomandări de cadouri pentru copii până în 3 ani, le aștept cu interes în comentarii mai jos. Mulțumesc!! Și să nu uităm că cele mai bune lucruri pe care le putem oferi copilului nostru este timpul nostru, dedicarea și dragostea noastră.