Eticheta de vestiar – ce să faci și ce să NU faci în vestiarul sălii de fitness

Eticheta de vestiar – ce să faci și ce să NU faci în vestiarul sălii de fitness

Frecventez de aproximativ 7 luni cu conștiinciozitate SmartFit Studio. Preocuparea SmartFit pentru sănătatea comunității timișorene și implicarea în evenimentele tematice au dus la o colaborare naturală cu Verde pentru Biciclete, ai cărui parteneri sportivi sunt în momentul de față. Părerea mea este că SmartFit prezintă cea mai largă gamă de servicii și în toate cele 3 spații din oraș există echipamente performante, instructori buni, o ambianță antrenantă și plăcută. Să nu uit atenția la detaliile de design, de la intrare, la punctele de interes, săli de clase, bazin și nu în ultimul rând, la vestiar.

În ultima lună, de fiecare dată când ajung în vestiar, mă gândesc la ce presupune bunul simț și decența absolut necesare într-un astfel de spațiu, pe lângă curățenia realizată de doamnele de la mentenanță. În momentul în care te înscrii la sală, la orice sală, în mod normal ți se prezintă spațiile și echipamentele, apoi vestiarul, primești câteva sfaturi aferente legate de vestimentație, încălțăminte. Știi că trebuie să ai un prosop și o sticlă de apă. În esență, trebuie să menționez că orice activitate ai desfășura la sala de fitness, aceasta trebuie efectuată cu respect atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Activitatea ta nu trebuie să îi deranjeze pe cei din jur.

Având în vedere toate cele de mai sus, mă voi focusa în continuare pe câteva reguli de bun simț, decență și respect, de care ar trebui să ținem cont cu toții în momentul în care ajungem în vestiar. Menționez că acestea sunt convingeri personale.

  1. Folosește deo-roll, în loc de deodorant spray

Într-un spațiu relativ mic, cu umiditate ridicată în aer, unele persoane devin mai sensibile la mirosuri. Unele mirosuri sunt mai puternice și pot deveni neplăcute pentru cei din jur. De evitat folosirea parfumurilor și a șampoanelor uscate în vestiar. Din aceleași considerente.

  1. Așază-te pe prosop, nu direct pe canapea

Majoritatea dintre noi au nevoie să se așeze când se schimbă de hainele în care au făcut antrenamentul. Din motive ce țin de igienă, ar fi preferabil pe un prosop curat. Pentru că și alte persoane folosesc canapeaua, și înaintea ta, și după tine.

  1. Ocupă cât mai puțin spațiu pe canapea

Mai ales seara, când participarea la clase este de 100%, vestiarul devine neîncăpător. Bunul simț te îndeamnă să te miști mai repede, să permiți și altor persoane să folosească spații pe canapea. Ideal ar fi să întrebi în jurul tău dacă este nevoie de loc.

  1. Fotografiază-te doar pe tine

Pot înțelege persoanele care își fac selfie-uri în oglinda de la vestiar. Motivele sunt diverse și nu are sens să dezbat acest subiect. Eu obișnuiesc periodic să fac acest lucru, nu din narcisism, ci din dorința de a vedea transformările asupra corpului meu. Iar lumina de la vestiar și oglinda generoasă mă ajută. Mi se pare inacceptabil să surprinzi în fotografii colege. Indiferent că sunt îmbrăcate sau nu. Apropo de acest subiect, îmi aduc aminte de un caz aparte, de anul trecut: Dani Mathers, un iepuraș PlayBoy, a postat pe Snapchat o poză cu o femeie de peste 70 de ani dezbrăcată în vestiar, cu un text jignitor. A fost cel mai mediatizat caz de body-shaming din ultimii ani. Consecințele nu au întârziat să apară pentru a pedepsi un moment de răutate și inconștiență: lui Mathers i-a fost interzis pe viață accesul în sala de fitness în care s-a petrecut incidentul, a pierdut câteva joburi și a fost dată în judecată pentru violarea dreptului la intimitate.

  1. Folosește vestiarul pentru copii

A fost o perioadă când mă intersectam dimineața cu mămici sau profesoare care aduceau copiii la cursuri de înot și îi schimbau în aceeași cameră cu femeile. Recunosc că am fost indignată, mai ales că există un spațiu dedicat copiilor. Perfect funcțional și frumos amenajat. Nu mă jenez să mă dezbrac în vestiar, însă mă simt extrem de inconfortabil când se uită un copil în jur, la corpurile adulte. Nu mi se pare în ordine. Am evitat să ajung la orele la care m-aș putea întâlni cu astfel de grupuri de copii, așa că nu pot spune dacă au învățat doamnele care îi însoțesc să îi ducă la vestiarul celor mici.

  1. Folosește elementele de îngrijire corporală cu grijă

În mod obișnuit, vestiarele sunt prevăzute cu uscătoare de păr, care trebuie așezate în fața oglinzii la final. Inevitabil, pierdem câteva fire de păr prin uscarea acestuia și ar fi minunat dacă fiecare dintre noi le-am strânge măcar de pe măsuță.

În general, îmi încep ziua la sală și mi-o continui cu muncă până seara/noaptea. Astfel încât, fac duș și când e nevoie mă spăl pe păr la sală pentru a economisi timpul pierdut până acasă și apoi către lucru. Prefer să îmi fac un minim de ritual de îngrijire corporală: mă dau cu ulei de corp și cu ulei de argan pe păr, la vârfuri. Am grijă să pun recipientele pe prosop și dacă se nimește un strop pe jos, îl șterg. Nu e nevoie ca altcineva să aibă neplăceri în urma mea pentru că eu am nevoie să fac aceste lucruri de îngrijire pentru mine.

Mi se pare redundant să menționez faptul că, dacă se face duș, e nevoie de gel de duș propriu și poate șampon. Fac totuși o recomandare: pentru a economisi spațiu în geantă, se pot folosi sticluțe de voiaj. Eu am de la Ikea și sunt numai bune.

  1. E nevoie să menționez că este nevoie de șlapi la duș? Sau de prosop?

Mi se părea nenecesar să scriu despre asta, fiind un lucru care mi se pare atât de evident. Dar mi-a fost recomandat. Ce e drept, am văzut doar o singură persoană folosind dușul fără șlapi. Prefer să nu detaliez motivele pentru care sunt recomandați șlapii. În ceea ce privește folosirea prosopului, pe lângă utilitatea evidentă, nu am altceva de zis.

  1. Folosește saci de sport

Obișnuiesc să folosesc saci sau pungi pentru a depozita hainele folosite, pantofii și șlapii. În felul acesta, totul e ordonat în geantă. Dar!! Folosesc un sac sau o pungă pentru pantofii de stradă. Îi pun astfel în dulapul de vestiar, care, din păcate, are un spațiu dedicate pentru asta adesea murdar. Ceea ce e neplăcut, mai ales când există la îndemână o soluție atât de simplă.

  1. Salută. Și la sosire, și la plecare.

Dacă ești o persoană introvertită sau nu ai chef de conversații, salută măcar vecinele de vestiar. În rest, cred că e o opțiune personală, ce ține și de educație.

Acestea fiind zise… Nici nu mi-am dat seama cum s-au adunat toate cele de mai sus. Nu știu dacă am acoperit toate aspectele, aștept completări dacă e cazul. Dar oricum ar fi, să avem în minte permanent cuvintele decență, bun simț și respect, oriunde ne-am afla, nu numai în vestiarul sălii de fitness.

 

Să auzim numai de bine,

Romina

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “Eticheta de vestiar – ce să faci și ce să NU faci în vestiarul sălii de fitness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *