Produs de Cluj. În Timișoara

Produs de Cluj. În Timișoara

Produs de Cluj. În Timișoara

Unchiul meu e stabilit în New York, împreună cu familia, de câțiva ani. Inevitabil, primele discuții erau axate pe ”Cum sunt/ Cum este…”. Cum sunt oamenii acolo, cum sunt străzile, cum este mâncarea… Crescând la sat până la 7 ani, știu ce gust au fructele, lactatele, legumele ”adevărate”… Așa că era destul de șocant pentru mine să aflu cât de greu este să găsească produse autentice, cu gust, textură și miros natural. Din păcate, ne-a ajuns și pe noi ”civilizația vestică” din urmă și ce găsim astăzi pe piață este departe de ceea ce ar trebui să fie. Pe larg, într-un articol viitor.

Până atunci, vin cu o recomandare: Shopping City Timișoara găzduiește începând de azi până duminică târgul ”Produs de Cluj”. Produs de Cluj este, de fapt, o asociație care a luat ființă la sfârșitul anului 2010, fondatori fiind Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Agro Transilvania. Practic, asociația și-a propus și reușește să contribuie la dezvoltarea micilor întreprinzători, cu precădere a celor din mediului rural, și asigură reprezentarea producătorilor locali la nivel național şi internațional. Cum fac acest lucru? (Și) prin organizarea de târguri cu produse autentice ale gospodarilor și artizanilor ardeleni. În comunicatul primit, am aflat că vor fi puse spre vânzare ”produse din carne și lactate, ulei presat la rece, miere de albine, prăjituri și ciocolată de casă, ceaiuri, vinuri, turtă dulce, dulcețuri și siropuri naturale, toate preparate după rețete transmise din generație în generație, care au conservat, de-a lungul timpului, savoarea bunătăților de altădată.” Ce vom mai descoperi?  ”Bijuterii, obiecte realizate din ceramică sau sculptate în lemn, articole de marochinărie și săpunuri naturale produse din lavandă.” Pe mine mă atrage destul de tare partea de țesături vechi și porturi populare specifize zonei Ardealului, cum ar fi cămăși vechi, ii și catrințe, dar și costume populare pe care ei au cusut modelele folclorice străbune.

Cam acestea mă interesează pe mine. Ardelenii sunt recunoscuți pentru respectul pentru produse de calitate, astfel încât sunt convinsă că voi regăsi acolo gusturi autentice.

Din momentul comunicării evenimentului, au apărut discuții precum: ”De ce vin cei de la Cluj cu produsele acestea? Noi, în Timiș, nu avem?”, ”Iar suntem în competiție cu Clujul?”, ”Iar își face reclamă Clujul în Timișoara?”… Eu consider că ar trebui să apreciem astfel de inițiative și să învățăm din ele. Faptul că asociația ”Produs de Cluj” funcționează de aproape 7 ani și funcționează cu sprijinul Consiliului Județean Cluj ar trebui să fie un imbold pentru crearea unei platforme asemănătoare în Timișoara. Sau măcar pentru susținerea adecvată și realistă a acelor acțiuni, mai mult sau mai puțin vizibile, existente deja. În Timișoara, orgoliile sunt mari. Colaborările și susținerile reciproce trebuie dezvoltate. Nu mai vorbesc de sprijinul din partea autorităților locale. Eu cred că mai avem mult de muncit. Și de învățat. Atât de la alții, cât și pe cont propriu. Cert este că, la felul în care se dezvoltă Timișul (și mai ales Timișoara) în această perioadă, viitorul sună extrem de promițător. Dar să nu uităm 3 cuvinte esențiale: respect, înțelegere și susținere!

Revenind la târg, îndemnul ar fi să cumpărăm produse de calitate. Oricând, alegeți să cumpărați direct de la producători. Iar acesta ar fi un moment potrivit.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *