EU puteam să o fac mai bine

EU puteam să o fac mai bine

De la poet, românul a trecut la a se fi născut bun la toate. Mai ales la a-și da cu părerea. Cu precădere, necerută.

Ieri, cineva m-a întrebat cine se ocupă de o anumită activitate pentru un eveniment. Pe moment, m-a deranjat întrebarea. ”De ce te interesează?”, ”Vreau să fiu informat”. Lucrând în același domeniu, mi-am dat seama că este important pentru el să analizeze munca altuia. Dar aici apare problema: avem tendința ulterior să afirmăm ”EU puteam să o fac mai bine.” Partea urâtă este când te bagi peste proiectele altora, încercând să obții contractul în alte diverse moduri. Nu am făcut niciodată asta, nu a fost cazul și dacă aș fi avut nevoie de proiecte, probabil nu aș fi făcut-o. Ține de principiile mele.

În ultimii 10 ani, m-am ocupat de comunicare: organizare de evenimente și creare campanii. Dacă stau să mă uit în urmă, am făcut multe, multe lucruri. M-au pasionat și Verde pentru Biciclete și Arsenal Park. Cred că în fiecare moment, am făcut ce am putut și ce s-a putut, în funcție de bugetul disponibil (din păcate, e mereu pe primul loc!), obiective, resurse umane și logistice. Nu spun că am făcut toate lucrurile perfect. Întotdeauna m-am analizat și mi-am setat obiective mai înalte ca să fiu eu mulțumită. Nu toate ideile mele au putut fi implementate, altele au fost respinse, altele au rămas în stand by. Consider că nu este și nu era cazul să afirm public în fiecare moment ce putea face și care îmi erau limitările. Mi se pare de prost gust să dau din casă. Și nici nu este onorabil. Cert este că și eu am fost la rândul meu criticată. De oameni invidioși, care au încercat să obțină un anumit contract, de oameni care au dorit ei să crească, de oameni care au crezut că sunt mai capabili decât mine, de oameni care nu m-au plăcut pur și simplu. Am acceptat toate lucrurile astea, câteodată cu greu, alteori fără nicio fărâmă de stres. Dar da, am mai auzit ”EU puteam să o fac mai bine”, mai ales din gura unor terțe persoane. Inevitabil ajung informațiile la mine. Nu poți face afirmația asta fără să muncești pe același proiect. Nu contează că ai avut proiecte asemănătoare – fiecare este unic în felul lui, are particularitățile sale și trebuie să ai un mindset specific. Am și experiența colaborării pe același proiect cu unii care au crezut că pot mai mult decât mine și mă abțin să comentez implementarea, rezultatul și eficiența campaniei respective. Eu sunt recunoscătoare pentru experiența în sine, a fost o provocare pentru mine și o mulțumire că știu mai multe decât credeam.

Indiferent de domeniu, avem tendința să ne comparăm cu cei aflați pe poziții asemănătoare. Un mecanic tinde să dea vina pe toți cei la care ai apelat înainte să ajungi la el. Un doctor se consideră cel mai bun și te apostrofează că nu te-ai dus la el mai întâi. Un profesor crede că rezultatele elevilor săi i se datorează în proporție de 99%. Un PR sau un organizator de evenimente crede că modul în care face el lucrurile este cel mai potrivit. Și intervine critica. Recunosc că până acum o vreme aveam tendința să analizez și eu, fără să fac afirmația fatidică pentru că nu mă interesa efectiv să mă implic în acel proiect. Apoi am început să îmi pun întrebări. Creativitatea, da, își spune cuvântul, dar nu înseamnă că ideile tale sunt mai bune sau vor fi acceptate de decidenți. Știi tu toate condițiile, ai toate informațiile despre situația în sine? Mi-am dat seama că am greșit cu comentariile negative și că eu de fapt trebuie mă gândesc la îmbunătățiri ale muncii proprii. Dar câți se uită în propria ogradă, când e mai ușor să arunci o privire în cea a vecinului și să vociferezi?

A greși e omenește. Zic să fim mai buni, profesional și personal, și să ne concentrăm pe ceea ce facem noi. Să îi felicităm pe cei care încearcă și pe cei care fac un anumit lucru. Dacă ne cer sfaturi, să le acordăm. Dar noi creștem, ajutându-i și pe alții să crească. Să ținem minte asta! Și să ne scoatem din vocabular ”EU puteam face mai bine”. Nu ai TU de unde să știi.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *