Seri poliglote Cafekultour – cu arta prin cafenelele din Timișoara

Seri poliglote Cafekultour – cu arta prin cafenelele din Timișoara

Simt o atracție față de artă de multă vreme și îmi face o deosebită plăcere să merg la evenimente – cu precădere la spectacole și expoziții. Anul acesta, din păcate, am ratat multe evenimente și multe acțiuni de socializare, fiind la repaus la pat. Tânjesc după acțiuni frumoase și le urmăresc mai mult prin prisma organizatorilor și participanților.

Asta simt și față de Cafékultour – un festival devenit tradiție în Timișoara. Există de 14 ani deja(!) și este coorganizat de către Institutul Francez Timișoara și Centrul Cultural German Timișoara, cu susținerea Ambasadei Franței în România, a Goethe Institut București și a Primăriei Municipiului Timișoara. În acest an, Săptămâna cafenelelor urmărește din câte îmi dau eu seama o temă specială: identitatea în arta contemporană, sub diverse forme, expusă pe scene improvizate în cafenele, librării și spații neconvenționale din orașul de pe Bega.

În fiecare seară, în perioada 16 – 22 aprilie 2018, începând cu ora 19:00, au loc spectacole (expoziții, teatru-mimă, concert, dans contemporan, un film premiat și, nu în ultimul rând, un spectacol inedit de muzică clasică), susținute pe rând de : Italia, Polonia, Cehia, Serbia, Franța, România, Germania.  Sunt practic, 7 comunități care există în orașul nostru multicultural și multietnic. În contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 (#TM2021), festivalul acesta capătă o puternică dimensiune continentală. Lucru deloc de neglijat! Mi se pare senzațional că de fiecare dată cafenelele sunt pline de viață și creativitate. Cafékultour a crescut an de an, cultura fiind pusă pe tavă în spații prietenoase cu publicul. Public care are acces gratuit, desigur, în limita locurilor disponibile.

”Creat în 2005, la inițiativa INSTITUTULUI FRANCEZ și a CENTRULUI CULTURAL GERMAN din Timișoara, festivalul și-a propus să exploreze spații culturale alternative, pe atunci aproape inexistente în oraș. Săptămâna cafenelelor este în egală măsură o sărbătoare a multiculturalității, ilustrând, timp de șapte seri, diversitatea culturilor din Timișoara. Cafékultour este, în acest sens, un festival care seamănă orașului, creând pentru locuitorii săi pretexte de întâlnire cu forme artistice variate, provenind din șapte țări.”  – am primit completări și explicații de la Delia Crăciun, referent cultural în cadrul Institutului Francez din Timișoara.

Programul complet se regăsește aici. Ce mi-ar fi plăcut mie să văd? Cantata Cafelei de J.S. Bach! Concertul are loc duminică, vă îndemn cu drag să mergeți!

 

 

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *