Zero accidente, zero emisii, zero griji

Zero accidente, zero emisii, zero griji

Săptămâna trecută a fost marcată de o sumedenie de accidente rutiere. Revoltător mi s-a părut șoferul care a produs tragedia din Ungaria, soldat cu 9 morți, pentru că i-a fost distrasă atenția de ceva mai important: să facă live pe Facebook! S-a scris mult pe tema asta. S-a scris apoi și despre accidente cu victime, accidente cauzate de oboseală la volan, viteză, depășiri nejustificate etc. Deși ajung pe prima pagină a ziarelor, astfel de cazuri se întâmplă și au intrat în cotidian. Din păcate, ajungem să le ignorăm când nu au legătură cu cineva sau cu ceva cu care rezonăm…

Eu am încredere că aceste știri au rolul de a informa și de a atrage atenția asupra unor situații posibile în care putem fi puși și noi. Nu o dată șoferi care nu au ce căuta pe drumuri provoacă tragedii ale căror victime s-au nimerit la momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Ce învățăm din cazurile astea? Conducem mai atent? Respectăm legea ad-literam? Ne gândim cu mai multă responsabilitate la cei cu care suntem în mașină sau cu care împărțim același drum? Sau, pur și simplu, spunem că asta nu ni se poate întâmpla nouă?

Sper că sunt întrebări la care se pot găsi răspunsuri miercuri, 30 mai, la evenimentul Era Zero. Organizat de Minds Hub (primul hub educațional din România) și ZF Group, evenimentul are drept scop informarea și educării publicului format din elevi și studenți cu privire la riscurile din traficul rutier, precum și importanței metodelor de prevenție. Evenimentul are 3 secțiuni:

Prevent : se derulează de la ora 12:00 în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara. Reprezentanți ai ZF Group și ai Poliției Rutiere vor dezbate pe rând subiecte importante referitoare la siguranța și comportamentul diverșilor participanți la trafic (șoferi, pietoni, bicicliști). Cred că de mii de ori am repetat în ultimii 10 ani că e nevoie de conviețuire și respect reciproc între toate aceste categorii de participanți la trafic. Mai trebuie menționat invitatul special al acestei secțiuni: Mihai Alexandru Hash, unul dintre cei mai cunoscuți vlogg-eri din România, pasionat de autovehicule. Personal, nu îl urmăresc, dar sunt convinsă că cei mult mai tineri o fac.

Drive: participanții au șansa de a experimenta impactul la volan chiar și la o viteză mică, cum se acordă primul ajutor și ce trebuie să ai în vedere, plus ce înseamnă sisteme de siguranță

Live: cu chill-out zone, ateliere creative, expoziții de mașini, atmosferă animată de DJ STAFIE.

Aceste ultime 2 secțiuni se vor derula simultan pe spațiul verde din fața Bibliotecii Central Universitare “Eugen Todoran”, începând cu ora 13:30 și vor reprezenta partea de tranziție dintre latura educativă și cea interactivă, si cea de constientizare practică a Erei Zero.

Dacă aveți timp, mergeți sau trimiteți-i pe cei mai tineri din familie sau dintre prieteni. Cred că pentru ei e foarte important să conștientizeze toate cele de mai sus. Bine, nu ne-ar strica nici nouă, la orice vârstă. Despre ce cred eu despre testele psihologice și menținerea permisului de conducere după o anumită vârstă, poate altă dată.

Să nu uităm că se acordă și premii participanților: o trotinetă electrică, un smartwatch sau un kit pentru bicicletă, prin participarea la concursul de pe pagina de Facebook Minds Hub, accesând link-ul: https://goo.gl/forms/sKouXe22VN0uH8BU2. Deși eu cred că premiul cel mai mare, pe termen lung, este să ne păstrăm în viață. Și pe noi și pe cei dragi nouă și pe cei întâlniți în trafic.

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *