Sărbătorește Ziua Internațională a Iei

Sărbătorește Ziua Internațională a Iei

IA reprezintă bluza din costumul tradițional românesc. Purtată exclusiv de femei și fete, ia are câteva componente specifice, precum umărulîncrețulaltița(cea mai importantă parte a iei din punctul meu de vedere), râurile și bibilurile sau cheițele. Nu voi insista asupra diferenței dintre iile autentice, iile artizanale și cămășile ”etno” nou apărute pe piață, care numai ii nu sunt. Poate într-un articol viitor voi lămuri aceste aspecte. Nu de alta, dar e păcat să nu le știe toată lumea.

Ia românească constituie o dovadă a identității și creativității spațiului în care trăim, toate motivele cusute pe ii simbolizând credințele și trăirile strămoșilor noștri. În timp, acestea au devenit o moștenire transmisă din generație în generație. Diversitatea modelelor și specificul fiecărei zone în parte mă fascinează mereu! Existau ii pentru port zilnic, existau ii, mai încărcate și bogate, purtate la diverse sărbători religioase. Ultimele, în special, erau create de românce iarna, cu grijă, departe de ochii altor femei, pentru a fi sigure că modelul cusut de ele este unic. Modelele sunt geometrice, florale sau stilizate. Eu personal, am o atracție față de cele geometrice.

Deși purtate mai degrabă de țărănci, de femeile de rând, iile au ajuns să fie prețuite și de către marile doamne ale țării. Prima Regină a României, Regina Elisabeta (Carmen Sylva, după pseudonimul literar), se îmbrăca adesea în port național românesc, care a devenit o piesă nelipsită din garderoba doamnelor și domnișoarelor din nobilime. Totuși, Regina Maria a ridicat costumul la un rang glamour, dacă pot spune așa. Majoritatea fotografiilor sale oficiale sunt caracterizate prin prezența straielor românești, care ajung astfel să fie cunoscute la nivel internațional. Mulți ani mai târziu, ia românească ajunge să inspire: de la Henri Matisse cu a sa pictură ”La blouse roumaine” până la colecțiile marilor designeri ai lumii (Yves Saint Laurent, Oscar de la Renta, Tom Ford, Anna Sui, Kenzo, Jean Paul Gaulthier, Adrian Oianu și alții). Modelele lor au început să fie purtate de vedete internaționale și iată, să se facă și mai cunoscută frumusețea iei românești peste hotare.

Toate acestea au dus în 2013, la proclamarea zilei de 24 iunie Ziua Internațională a Iei. Este meritul comunității ”La Blouse Roumaine”, care a dus o muncă pentru recunoașterea iei drept un simbol internațional al culturii românești. Ziua aleasă pentru celebrare nu este aleatorie: coincide cu Sânzienele sau cu Drăgaica, o sărbătoare importantă pentru români. În credința populară, Sânzienele sunt femei frumoase, preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse în păduri întunecate, unde nu ajunge picior de om. Noaptea de dinainte este una magică, în care minunile sunt posibile, iar forțele binelui și ale răului ating apogeul: Sânzienele putesc în aer sau umblă pe pământ, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor, dar pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac. Această asociere mă face să mă gândesc la femeia româncă: puternică și frumoasă, blândă și dură în același timp. Iar ce simbol mai frumos decât ia există pentru ea?

Afinitatea mea pentru portul tradițional, încurajată de bunicii mei, m-a adus în punctul în care am în colecție vreo 10 ii, câteva cotrânțe, vâlnice, un costum, poale. Mai mult, am păstrat pentru fetița mea un costum de când am fost eu mică. Planific să tot cresc colecția mea și le admir pe femeile care o au deja pe a lor. Iar pe cele care nu au încă o ie în garderobă, le încurajez să își achiziționeze una veritabilă. Investiția se justifică în timp. Eu le prefer pe cele peste 50 de ani. În funcție de prețiozitate, ia se poate purta în mod lejer chiar și la lucru sau poate completa o ținută de festivitate. Eu am ii potrivite și pentru port zilnic și pentru port la evenimente. De fiecare dată ținuta este admirată. Pentru că e unică!

Recunosc că am inclus pasiunea pentru ie și în munca mea: am organizat pentru Verde pentru Biciclete, 3 ani la rând, IA românească pe Bicicletă. Evenimentele au fost de un real succes: am premiat cea mai veche ie, cea mai frumoasă ie, cel mai frumos costum tradițional, cea mai frumoasă apariție feminină și cea mai frumoasă apariție masculină. Sufletul meu a fost plin de bucurie văzând atâția oameni frumoși, bicicliști, care prețuiesc valorile tradiționale românești. Au fost senzaționali.

În final, mai menționez doar că mâine se sărbătorește Ziua Internațională a Iei în peste 50 de țări de pe șase continente. Hai să purtăm cu mândrIE IA românească, oriunde ne-am afla! Mulțumesc!!

 

Fotografie realizată de Flavius Neamciuc, în cadrul evenimentului IA românească pe Bicicletă, organizată de Verde pentru Biciclete.

Ie achiziționată de la Costume Populare cu Drag

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *