Septembrie, Plai

De 12 ani, pentru mine, septembrie înseamnă PLAI. Am ratat prima ediție, care a fost una de încercare pentru inițiatorii Țuca și Tako. În ciuda eforturilor financiare semnificative, conceptul inedit și viziunea celor doi i-a determinat să meargă mai departe. Și bine au făcut!

La 13 ani de la prima ediție, se poate spune că Festivalul Plai a avut un impact imens: a făcut Muzeul Satului un spațiu accesibil evenimentelor, a adus împreună organizații non-profit și a susținut mesajele sociale ale acestora, a determinat tinerii să se implice în activități de voluntariat, a incitat la descoperirea de noi pasiuni și la depășirea limitelor proprii prin atelierele desfășurate. A adus artiști din toată lumea și a încurajat îmbrățișarea diversității și a multiculturalității. A adus turiști din țară și din străinătate. Peste 5000 de oameni trec poarta Muzeului la fiecare ediție – de la bebeluși purtați, la oameni în etate. A pus orașul nostru pe harta festivalurilor mondiale: Timișoara are cel mai mare festival de world music din Europa, realizat 100% de voluntari! Prin toate acestea, Plai a fost unul din punctele forte care au ajutat Timișoara să obțină titulatura de Capitală Culturală Europeană 2021.

Cu mult înainte de puzderia de festivaluri apărute în ultimii ani, Plai a fost și este o experiență în sine. E o stare. Umanitate și bonomie. Dorință de progres cu respectarea tradițiilor și a moștenirii culturale. Iată ce spun organizatorii pe plai.ro: ”PLAI a adus în Timişoara şi România artişti în premieră, dar mai mult, artişti care prin muzica lor sunt activişti şi promotori ai ţării, tradiţiilor lor şi spiritului civic. Ne dorim să aducem mai mult decât muzica pe o scenă, ne place să întâlnim culturi noi, să descoperim alte faţete ale societăţii şi să inspirăm participanţii la festival să fie curioşi, curajoşi şi să se implice activ în comunitate.

Eu am participat încă din 2007 cu ECO CLUB Timișoara și apoi cu Verde pentru Biciclete. De fiecare dată am plecat de la PLAI încărcată cu energie, cu idei noi și cu obiecte confecționate la ateliere. În plus, an de an am șansa să descopăr artiști noi, lărgindu-mi astfel cunoștințele muzicale. Faptul că ploaia se încăpățânează să apară cam la fiecare ediție nu îndepărtează iubitorii PLAI-ului. Iar artiștii rețin ascultătorii indiferent cât de tare plouă, s-a văzut asta în câteva rânduri.

Anul acesta festivalul se află la cea de-a XIII-a ediție și va avea loc weekendul viitor, în 14-16 septembrie. Atelierele partenerilor culturali au loc doar sâmbătă și duminică, de la ora 10 la 19 în general, dar trebuie să urmărești programul pe site sau pe pagina de Facebook. Tot pe site descoperi și harta PLAI-ului – vezi unde sunt standurile partenerilor, unde au loc atelierele, unde este zona de food / bar, unde te poți relaxa, care e zona de camping, unde sunt toaletele, unde e punctul de info, etc. Poți vedea aici cât costă biletele și abonamentele.

Vezi aici PROGRAMUL Festivalui PLAI 2018:

Vineri 14.09

World Barn

19:30 Alsarah and the Nubatones
20:45 Blitz the Ambassador
22:30 Paris Combo

Nocturnal Grooves

00:15 Ifriqiyya Electrique
01:00 DJ Tahira

Sâmbătă 15.09

World Barn

19:30 Nickodemus
20:45 9Bach
22:30 Orchestra Baobab

Nocturnal Grooves

00:00 TZUC
01:00 Nickodemus

Duminică 16.09

World Barn

19:30 TZUC
20:45 Orkesta Mendoza
22:30 Liniker e os Caramelows

 

În final, vreau să aplaud organizarea riguroasă a festivalului an de an. Fiecare lucru este gândit până la cele mai mici detalii. Fiecare voluntar are sarcini specifice de care se achită cu cea mai mare responsabilitate. Îi văd gestionând situații din cele mai provocatoare cu zâmbetul pe buze. Pe unii îi văd crescând parcă peste weekend. Și mă bucur că PLAI-ul este o experiență edificatoare și pentru ei.

Festivalul PLAI 2018 este prezentat de AKWEL și organizat de voluntarii Centrului Cultural PLAI, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara.

Partener principal: AKWEL
Co-finanţator: Consiliul Judeţean Timiş
Partener premium: Continental Automotive
Sponsor: Ursus
Partener media: Radio Guerrilla

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.