Anul Centenarului, sub semnul feminității

Am în minte subiectul acesta de luni de zile. E o idee care a revenit periodic cu înverșunare. Anul 2018 – Anul feminității. Pe zi ce trece, am simțit tot mai mult asta și am luat-o de fiecare dată ca pe o confirmare. Feminitate, conform DEX, semnifică ansamblul trăsăturilor care dau specificul caracterului feminin. Am trăit anul acesta toate fazele femininului, de la mic, Draga mea nou-născută, la mare, străbunicile ei înțelepte. Și tot ce există între. Dar să o iau pe rând.

Am început anul cu repaus la pat. 8 luni fără o zi din acest an am purtat în mine o ființă care se întrupa și se însuflețea înăuntrul meu. Grija față de ea și dorința de a înfăptui miracolul vieții sunt primele argumente în acest sens. Puterea de a angrena toate forțele tale într-un anumit scop, de a te pune pe tine pe locul al doilea și de a face alegeri pentru binele mai mare, cu renunțarea la egoism și la dorințe personale – toate astea caracterizează o femeie care se pregătește să fie și care devine mamă. Pe mine, maternitatea mi-a conferit calitățile de mai sus. Sau m-a obligat să mi le însușesc. Dar maternitatea nu e o condiție necesară, eu nu încurajez pe nimeni să facă copii. Respect deciziile fiecăruia în acest sens. Spun doar că la mine toate astea au venit doar o dată cu maternitatea. Și nu o spun cu mândrie… Alte femei dăruiesc cu mult înainte atâta celor dragi din postura de surori, de fiice, de prietene. Ele sunt cele care merită toată lauda. Iar anul ăsta, cu atât mai mult, le-am VĂZUT cu adevărat.

Eu am noroc cu Draga: învăț în fiecare zi câte ceva. Încă din burtă, ea mi-a demonstrat că este puternică și m-am îndemnat să fiu și eu. Văd acum fiecare lucru cu alți ochi. Mă înduioșează și mă face să o iubesc așa cum nu am mai iubit pe nimeni până acum. Mai ales când mi se pare că simte ce nevoi am și mă lasă să îmi văd de ele. Dragul mi se pare cel mai bun și mai fain om din lume, iar Draga cred că îi seamă. Draga mă educă să fiu mai blândă, mai calmă, mai înțeleaptă, mai răbdătoare, mai atentă, mai curajoasă, mai jucăușă, mai creativă. Alte atribute ale feminității. Mai mult decât atât, Draga mă ajută să îmi vindec răni vechi, începând cu relația mamă-fiică, greutățile și prejudecățile cu care m-am confruntat eu de-a lungul timpului, cu ce se așteaptă de la o femeie, cu ce poate și cu ce nu poate face. Am acceptat greu că am o fetiță. Dar acum mi se pare cel mai firesc lucru din lume. Draga mi-a schimbat toată viața și nu mi-aș mai imagina traiul fără ea. Binecuvântarea vine din faptul că are un tată extraordinar, împreună cu care îmi doresc să cresc un OM în adevăratul sens al cuvântului.

Pe de altă parte, am resimțit tot mai profund sprijinul oferit de femei altor femei anul acesta. Pe când nu știam încă sexul bebelușului, am citit o carte pe această temă, care m-a inspirat să scriu un articol despre sororitate. Cu emoție, am observat și în jurul meu susținere. Doctorul Mariana Ciupa m-a încurajat mereu să am încredere chiar și când nu mai aveam niciun pic. Fără mătușa mea Adișor nu m-aș fi descurcat deloc acasă cu toate cele și fără injecțiile făcute de Moni, cumnata mea, nu aș fi putut ține copilul. Prietenele mele care mă vizitau, mă contactau să mă întrebe de sănătate sau cu care vorbeam despre orice altceva dar nu despre sarcină. Virgi, Gordi, Paula, Ispilina, Livia, Cori. Mulțumesc! Nu mai spun că sora mea vitregă și cumnata mea au născut și ele anul acesta, la o lună, respectiv două distanță de mine. Tata are 3 nepoți dintr-o dată!

Am ales să dau și eu înapoi din tot ce am primit și eu. Am scris despre lunile de minune și despre cum am născut natural fără durere, am vorbit și la un workshop despre ce am trăit. Toate astea din dorința de a oferi un sprijin celor care trec prin experiențe asemănătoare și caută un dram de speranță. Îmi asum expunerea pentru că, dacă știu că am ajutat în vreun fel un om prin cuvintele mele, scopul meu a fost atins.

Tot anul acesta mi-am dat seama ce fel de om vreau să fiu. Am conștientizat ce modele de femei aș urmări, nedorind neapărat să fiu ca ele, ci doar să le apreciez și să învăț să fiu și eu unul, în felul meu. Așa am creat o mini serie de articole, denumite Oameni care mă inspiră. Momentan, am scris despre Mimi Thorisson, Emily Norris și Joanna Gaines. Mai am și altele pe listă. În jurul meu, sunt multe femei puternice de la care am învățat multe de-a lungul timpului. Femei înțelepte. Le menționez doar numele mic, cu recunoștință, și sper să aibă îngăduință cu mine că le pomenesc: Amalia, Geta, Dna Nora. Femei care au nebunia de a schimba fața orașului și care îl împing în rândul capitalelor europene ale culturii, precum Țuca (Andreea Iager Tako) și Simona Neumann.  În rest, anul acesta am învățat să apreciez tot mai mult femeile care fac … orice lucru bun! Pentru că nu contează cât de simple sau extraordinare, cât de mici sau de mari sunt lucrurile. Contează că sunt făcute cu drag și că au un impact pozitiv. Și am învățat că nu strică să le zic asta din când în când sau de ori de câte ori simt. Și să le încurajăm și să le ajutăm pe cele care cresc sub ochii noștri, cu mai mult sau mai puțin sprijin. #empowerwomen!!

Și apropo de lucruri extraordinare și lucruri mari, am avut anul acesta onoarea de a fi ambasador pentru o expoziție unică în țară: |Woman, All Too Woman|, a treia ediție a proiectului |Baroque II Urban|, realizată de MetaSpațiu. Mirela Stoeac Vlăduți, Andreea Foanene, Giorgia Harasim au adunat 35 de artiste din România, Serbia, Ungaria și Austria. Am scris despre drepturile și libertățile femeilor, între (pre)judecăți și progres , despre premierele aduse de această expoziție și despre lecturarea spectacolului Marina și Ulay de către Maia Morgenstern și Marius Bodochi. La lecturare am ieșit pentru prima dată într-un cadru cultural cu Draga mea, mică atunci de fix 6 săptămâni. Am participat cu ea ulterior la un tur ghidat excepțional de minunata Andreea.  

De departe, pot spune că unul dintre cele mai interesante și puternice proiecte ale anului îl constituie Nesupusele – 100 de Femei pentru 100 de ani de Românie Modernă. Poți afla mai multe despre proiect aici și poți comanda cartea aici – cu reducere, zilele acestea.  Voi scrie despre carte când o voi termina, cel mai probabil după Sărbători. De urmărit și pagina de Facebook, unde sunt afișate și atelierele susținute. Anul viitor vor ajunge și în Timișoara.

Citind cele de mai sus, îmi dau seama că pare o utopie. Dar să revenim cu picioarele pe pământ și să ne aducem aminte că Anul Centenarului a adus și un prim ministru femeie. Și nu e un exemplu tocmai bun pentru ce am dori noi să construim.

Totuși, am credința că, noi, ca femei ale secolului XXI, avem puterea de a deveni mai blânde și de a face lumea mai bună. Chiar și cu părțile mai puțin frumoase care vin să destabilizeze feminitatea. Eu, una, mă confrunt în ultima vreme cu emotivitate când vine vorba de kilogramele în plus, cu nehotărâre legată de munca mea actuală și viitoare, cu ciudă în privința vulnerabilității în unele situații, cu rușine când îmi amintesc ce prostii am debitat uneori și cu lehamite când vine vorba de penibilități trecute. Nu reușesc în fiecare zi să fac mâncare, curățenie, să spăl hainele.Cu toate astea, mă îndemn să mă accept, cu bune și cu rele, cu prezent și cu trecut, dar cu încredere în viitor, cu îngăduință, cu naturalețe și cu mai puțină toleranță la prejudecată și la a-i judeca pe alții. Știu că fac tot ce se poate. Să îmi dau timp, să iau lucrurile așa cum vin și cum sunt, să plusez pe părțile pozitive și să ofer cât mai multă iubire și înțelegere. Să îmi mențin mintea limpede și să învăț mereu lucruri noi. Să mi se respecte și să respect intimitatea și individualitatea. Ceea ce îți doresc și ție.  

Un comentariu la „Anul Centenarului, sub semnul feminității

  1. Pingback: 2018 - gânduri la final de an - Romina Faur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *