Mad(e) in Romania – un proiect-manifest. Cum se transpun în artă problemele societății românești de azi

Mad(e) in Romania – un proiect-manifest. Cum se transpun în artă problemele societății românești de azi

”Artă și politică. Artă și protest. Artă și mesaj. Artă cu dublu sens.”  – așa s-ar putea descrie proiectul Mad(e) in Romania. Realizat de Asociația Culturală Contrasens, proiectul – manifest este construit în jurul energiei protestelor sociale și politice și se anunță a fi un important eveniment de cultură și artă contemporană din Timișoara. „Economicul, socialul și politicul nu determină niciodată în întregime sfera culturală, însă aceste sfere fixează condițiile de posibilitate ale acțiunilor culturale și ale limitelor acestora. În același timp, cultura este întotdeauna implicată dialectic în ceea ce se întâmplă la nivel economic și politic, contestând semnificațiile care pot apărea din purul loc al evenimentelor economice sau politice. Mișcările de protest nu pot dizolva cultural o criză sau o creștere economică sau o criză de legitimitate politică, însă pot deschide spațiul ca această situație să fie criticată sau recunoscută. Mișcările artistice de protest permit o reconceptualizare a condițiilor de posibilitate și funcționare a înseși sferei politice” – Dana Sarmeș, coordonatorul și curatorul Mad(e) in Romania.

Ce acțiuni au loc și când?

Programul proiectului este unul amplu și se întinde de-a lungul perioadei 19 octombrie – 20 noiembrie 2018. MAD(e) in Romania înseamnă expoziții, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

Aseară a avut loc inaugurarea expoziției de grup “MADartists”, vernisată de curatorul Dana Sarmeș, însă expozițiile din cadrul MAD(e) in Romania pot fi vizitate în perioada amintită, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, str. Episcop Augustin Pacha și în Piața Unirii Timișoara. Azi, 20 octombrie, în sala StudioArt a Casei Artelor, vor avea loc discuții cu Caterina Preda – Lector universitar și cercetătoare, care vine să vorbească despre artă și politică în România. Mâine, în 21 octombrie, este planificată o întâlnire  memorabilă cu Luiza Șora și filosoful Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române. Tot în acest weekend, la Casa Artelor se organizează atelierele creative pentru copii “Idei, cuvinte și imagini” alături de Dan Perjovschi, Mihai Șora și Mihaela Tilincă.

Am enumerat ce se întâmplă în acest weekend, însă programul complet al activităților din cadrul MAD(e) IN ROMANIA poate fi consultat aici. De reținut că participarea la toate evenimentele MAD(e) IN ROMANIA este gratuită.

Cine face legătura între artă, politică și dialog?

Expozanții –MADartists, artiști angajați social și politic – sunt în număr de 28 și îi enumăr pe: Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Florin Arhire, Simona Homorodean, Timotei Nicolae, Dan Perjovschi, Adrian Preda, B5 Studio, Grupul Balamuc, Grupul MindBomb, Graphic Front, Agenția Creionetica, Mirko Ilić  și Milton Glaser. Pe lângă aceștia, în proiect mai sunt implicați  8 regizori de film și 16 cercetători în arte vizuale și discipline conexe.

Florin Arhire, unul dintre cei care au făcut posibil acest proiect, mi-a mărturisit că MAD(e) IN ROMANIA i-a ocupat gândurile un an întreg. Practic, poate fi considerat, alături de Perjovski, inițiatorul proiectului. Având prijinul Asociației Culturale Contrasens, au început să contacteze artiștii, ”criticii la sistem”. ”A fost destul de greu să ii strângem pe toți și nu s-a concretizat de la primul apel. Dar am reușit. Treptat, s-a închegat o echipă, s-a scris proiectul și s-au obținut fonduri de la AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional, aflată în subordinea Ministerului Culturii). 0 lei de la bugetele locale” mi-a mărturisit Florin. De altfel, Florin are 96 lucrări în expoziție. O selecție dintre lucrările sale expuse din 2011 încoace. Mai mult de atât, una dintre acestea a dat denumirea proiectului.

Aleg să scriu câteva cuvinte despre unii artiști implicați, poate te face curios să mergi la expoziție.

Dan Perjovschi – desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român, abordează teme sociale de actualitate. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporane din lume.

Mirko Ilić  este profesor la School of Visual Arts din New York. În 2015, 39 dintre lucrările sale fac parte din expoziția permanentă a MoMA (Museum of Modern Art, NY). Până acum, a avut 30 de expoziții în 18 țări. (lucrările sale din cadrul acestui proiect pot fi văzute în Piața Unirii)

B5 Studio din Tîrgu-Mureș funcționează sub tutela Fundației ARTeast, în forma unui spațiu dedicat artei contemporane, creat în atelierul personal al lui Bartha József.  Specificul și perspectivele fundației pornesc de la niște baze puternic conceptuale și o sensibilitate la fenomenele culturale și sociale atât din mediul local, cât și din societățile est-europene și diferitele contexte internaționale. B5 Studio a expus anul trecut în cadrul ArtEncounters.

Grupul Balamuc din Timișoara, compus din Livia Coloji, Ana Kun și Răzvan Cornici ”cercetează, experimentează, reflectă lumea și parafrazează viața de zi cu zi într-un mod ironic”.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *