Ce evenimente faine am ratat în ultima săptămână și ce alte evenimente au loc în weekendul 26-28 octombrie

Ce evenimente faine am ratat în ultima săptămână și ce alte evenimente au loc în weekendul 26-28 octombrie

În ultima vreme am primit numeroase invitații la evenimente de interes pentru mine și din păcate nu le-am putut onora. Motivul este că, oricât mi-aș dori sî ies, prioritatea mea este Draga și mă mulez după nevoile ei. În ultima săptămână am ieșit foarte puțin și atunci doar la plimbări scurte, evitând aglomerația, pentru a evita o răceală cât de mică. Asta pentru a-i putea face vaccin. (Da, vaccinez copilul, urmând schema națională.)

Trec în revistă câteva evenimente la care mi-ar fi plăcut să merg:

  1. Sâmbătă și duminică, în 20 și 21 octombrie, a avut loc evenimentul HoT: spot Iosefin!, în cadrul căruia s-a dorit redescoperirea cartierului timișorean Iosefin prin intermediul artei, al poveștilor dezvăluite în cadrul tururilor ghidate și prin diversitatea activităților din program. Prietena mea, Gordana, a fost la un astfel de tur și i-a plăcut mult. Menționez și cărțile poștale (o idee super, felicitări!!) realizate de artiști locali, înfățișând clădiri ale patrimoniului local. Mi s-a transmis că ”În cele două zile de eveniment, peste 800 de cărți poștale au fost completate cu gânduri și cu salutări din cartierul Iosefin”. Wow!! În plus, ilustrațiile de pe cărțile poștale au constituit subiectul unei expoziții vernisate de minunata Lia Pfeiffer.

Tot proiectul este marca Heritage of Timișoara, coordonat de Alexandra Palconi. Voi reveni într-un articol viitor cu informații pe larg despre HoT pentru că mi se pare o acțiune frumoasă, de redescoperire a patrimoniului și a istoriei uitate a orașului nostru.

  1. Duminică, 21 octombrie, a avut loc inaugurarea instalației de arhitectură din Gara de Nord din Timișoara: un balon cu heliu cu diametru de 9 m care plutește în holul caselor de bilete din gară. Sub denumirea ”The Sun is Not Yellow, It’s Chicken”, instalația realizată de Raul Vasvari a fost desemnată câștigătoare în urma concursului TRANSITE, eveniment conex, organizat de OAR Timiș alături de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Instalația este amplasată pentru o perioadă de 2 luni. 
  2. Duminică, 21 octombrie, a avut loc și o proiecție specială „Hackerville” în Aula Magna a Universității de Vest. S-a difuzat în premieră primul episod al acestui serial marca HBO Europe, filmat în Timișoara, seara continuând cu o sesiune de Q&A cu actorii principali și membrii din echipa de producție.  Din 4 noiembrie, începe difuzarea pe HBO Romaniași HBO GO. Poți vedea trailerul aici.  Jos pălăria pentru producție!!

Trebuie să menționez că invitația a fost cea mai creativă invitație primită în ultima vreme. Da, eu mă las impresionată de astfel de detalii, poate este defect profesional.

  1. Hackerville a fost proiecția cu care s-a finalizat Les Films de Cannes à Timisoara. A treia ediție a festivalului a avut loc între 19 și 21 octombrie, la Aula Magna a Universității de Vest și a inclus 9 filme majoritatea premiate la Cannes. Un proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Organizat de: Asociația Cinemascop, cu sprijinul: Primăria Municipiului Timişoara, Universitatea de Vest și a Consulatului Onorific al Mexicului la Timișoara. Merită amintiți și partenerii: Air France, Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Timișoara, Filmex România.
  2. Aceasta este și ultima săptămână a bienalei de arhitectură BETA. Despre BETA am mai scris luna trecută, reamintesc doar că acest proiect de anvergură a avut drept scop final îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit. Săptămâna aceasta așadar au loc prezentările și jurizarea lucrărilor din expoziția-concurs BETA. Evenimentul care mi-a atras atenția a avut loc însă ieri, 24 octombrie, la cafeneaua D’arc: lansarea demo-ului aplicației Around the city, aplicație care pune în valoare patrimoniul cultural al orașului prin tehnologia AR (augmented reality) – eveniment organizat de Institutul Francez Timişoara, Centrul Cultural German Timișoara și Asociația Prin Banat. De notat că finalul bienalei va fi duminică, 28 octombrie, de la ora 18:00, la Consiliul Județean Timiș, unde va avea loc Gala de premiere din cadrul expoziției-concurs BETA.

Și cu acestea trec la evenimentele frumoase care au loc în acest final de săptămână și pe care le recomand:

  1. Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, în contextul semantic deschis de Centenar, are o ediție (cu nr. 7) tematică: „Țară. Țară de adopție”. Organizatorii invită la reflecțtie: ”Ce mai înseamnă, astăzi, ideea de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele și un cadru în care mixul identitar naște, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.” FILTM se întâmplă ”în Timișoara, un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare capitală europeană a culturii în România anului 2021.”

Festivalul a început de fapt de marți, însă urmează zile pline cu întâlniri frumoase, după cum poți vedea aici.

2. CreativeMornings Timișoara –  seria de dimineți creative continuă, astfel, mâine dimineață cei mai matinali creativi sunt așteptați la Ambasada, pentru o întâlnire cu Mieke Renders, Managing Director Trans Europe Halles – despre Sinceritate.

 

Cam atât despre evenimente. Voi continua să scriu despre cele cu care rezonez, indiferent că primesc sau nu invitații, că reușesc să ajung sau nu la ele cu Draga mea.

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *