S.O.S. patrimoniul cultural al Timișoarei – invitație la dialog în prima mini-conferință Cultural Heritage <--> Community?

S.O.S. patrimoniul cultural al Timișoarei – invitație la dialog în prima mini-conferință Cultural Heritage <--> Community?

Acum câteva zile am citit un articol despre reabilitarea unei clădiri din Piața Unirii și despre povestea acesteia. Recunosc că mă fascinează să aflu cum au trăit oamenii din alte timpuri și cum le-a fost viața. Cum au construit locuințele, clădirile, ce însemnătate au avut acestea pentru perioada respectivă. Cum a fost întrebuințat locul atunci, cum s-a transformat, ce se întâmplă cu el acum. Asta m-a dus cu gândul mai departe la cât de bine ne cunoaștem noi orașul și cum o putem face mai bine. Câteodată luăm de-a gata orașul de baștină și ne pomenim că noii mutați în el îi cunosc mai bine istoria ca noi.

Întâmplarea face (iar eu iubesc cum se potrivesc lucrurile) că a doua zi primesc un email de la Oltea cu o  invitație la dialog din partea Asociației Prin Banat, prin proiectul Heritage of Timișoara. Se întâmplă azi, 22 noiembrie, de la ora 18:00, în SALA CLUB din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. „Cum putem încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural? Încercăm, împreună, să răspundem acestei întrebări, în cadrul primei ediții de “Cultural Heritage <–> Community?”, un eveniment menit să faciliteze comunicarea între locuitorii orașului și specialiști în probleme de patrimoniu din întreaga țară. Ne dorim ca la aceste întâlniri să ia parte operatori culturali locali, instituţii care se ocupă cu gestiunea şi protejarea patrimonului cultural, specialişti în turism, arhitecţi, studenți arhitecți, istorici sau geografi.” – transmite Alexandra Palconi, Președinte al Asociației Prin Banat.

Așadar, azi are loc prima mini-conferință ”Cultural Heritage <–> Community?”. Aceste mini-conferințe vor avea invitaţi din ţară și din străinătate care implementează sau au implementat proiecte de intervenţie culturală cu accent pe patrimoniul cultural imobil, şi care presupun/au presuspus implicarea activă a comunităţii locale. Scopul întâlnirilor este atât crearea unui mediu favorabil schimbului de bune practici şi metode de implicare activă a comunităţilor în proiectele pe care aceştia le desfăşoară, cât şi iniţierea unor legături care pot fi mai apoi convertite în colaborări și parteneriate între participanţi. Mie mi se pare extraordinar!

Invitații din această seară sunt:

Eugen Vaida  – Asociatia Monumentum și fondatorul Ambulanța pentru Monumente – proiect care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps

Daniela Costea – Asociația ARCHÉ și reprezentantă Casino Rush – proiect destinat salvării Cazinoului din Constanța și includerea acestuia pe lista „7 Most Endangered” la Europa Nostra.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

De știut faptul că seria de mini-conferințe “Cultural Heritage <–> Community?” se desfășoară în cadrul Heritage of Timişoara, un proiect de intervenție culturală în cartierele istorice ale orașului, având ca scop promovarea patrimoniului cultural imobil, sensibilizarea opiniei publice asupra importanței conservării și protejării acestuia și încurajarea turismului cultural în cartierele istorice din Timișoara. Am mai scris despre HoT și cu alte ocazii și spre să am prilejul de a sta cu Alexandra la o cafea să povestim mai multe despre acest proiect minunat.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *