Cadouri neașteptate. Daruri neplanificate

Cadouri neașteptate. Daruri neplanificate
Iubesc cadourile. Să le fac, să le primesc. Un gând, un obiect, o îmbrățișare, pe toate le apreciez. Dar câteodată nu știu să le primesc. Mi se pare că e prea mult. Ca valoare financiară, dar și emoțională. Asta am simțit și zilele trecute, când un tânăr mi-a oferit un cadou pregătit încă de la ziua mea din ianuarie. Cu repausul la pat și adaptarea la viata cu Draga, nu am reușit să ne vedem. Cu mâna pe inimă pot spune că este unul dintre cele mai frumoase cadouri de anul ăsta. Am rămas fără cuvinte. Încă mă întreb ce am făcut să merit așa o bucurie. Grija față de iubirea mea pentru cărți și afinitatea pentru femeile puternice, precum și atenția la detalii (ambalare, împachetare) m-au dat pe spate. Andrei, mulțumesc încă o dată!! Despre cărțile acestea voi scrie un articol separat. Sunt mi-nu-na-te!!
Suntem în luna cadourilor. Un cadou făcut din suflet are o vibrație aparte, prinde viață. Cel cadorisit se simte apreciat și prinde aripi. Trăiești mai pregnant spiritul Crăciunului. Simți că vrei să fii și tu mai bun. Scriam într un articol anterior că mă las cuprinsă de atmosfera sărbătorilor. Ca mine, și alții. Alții care pregătesc cadouri atât celor dragi, cât și altora, mai puțin norocoși. Ani de zile am făcut și eu la fel. Fără a posta pe Facebook. Într-un an, am ajutat la o campanie destinată bătrânilor. Am refuzat să merg să duc cadourile, i-am trimis pe alții. Bătrânii mă emoționează prea tare. În alți ani, am ajutat prin Verde pentru Biciclete. M-am oprit din a face acte de caritate în preajma sărbătorilor acum un an și jumătate. Motivul este simplu : toată lumea face acum. E final de an, suntem recunoscători pentru ce avem și simțim că vrem să dăm înapoi universului. Dar adevărul e că… De sărbători, copiii, bătrânii, bolnavii – cei pentru care se strâng darurile, primesc din plin și sunt uitați apoi pentru alte câteva luni. Paula zicea într-un articol că fetița ei mănâncă și în iunie. Nu doar de sărbători. Lucru asupra căruia mi-a atras atenția și o doamnă directoare acum câțiva ani.
Am mai stat de vorba și cu oameni din ONG-uri. Îmi spuneau că, dacă nu te pregătești din timp, „cazul” pe care vrei să îl susții este luat de alții. Adică, uneori, este bătălie pe case de bătrâni, orfelinate, școli… Eu cred că sunt binevenite aceste ajutoare din partea noastră. Sunt făcute din tot sufletul. Cred cu tărie că aduc fericire. Dar ar aduce fericire și în oricare altă perioadă. Asta e un îndemn la bunătate indiferent de sezon.
Concret, ce poți face?
1. Donează!
Alege-ți cauza în care crezi, verific-o și fă o donație. Online, prin transfer bancar sau prin SMS. Am menționat într-un articol trecut că eu donez în fiecare lună 4 euro pentru Bursa de fericire. Pentru mine e un început. Planific să fac mai multe în următorii ani.
Poți dona jucării, haine și cărți pentru bebeluși și copii la Spitalul Louis Țurcanu sau la centrele de plasament.
Azi dimineață, când eu aveam aproape finalizat acest articol, am primit de la Mihaela Vețan un mesaj legat de un proiect al Federației Caritas Timișoara. Este vorba de tombola ”Fii erou în orașul tău”, unde poți participa dacă achiziționezi un bilet în valoare de 20 lei. Mai multe detalii, aici. Nu menționez premiile puse la bătaie, chiar am spus că nu asta mă interesează. Mă interesează cauzele, proiectele sociale, care au fost înscrise în campanie:
Adăpostul de Noapte Pater Jordan pentru persoanele străzii, unde 80 de persoane își găsesc adăpost în fața frigului. Din nefericire, peste 40% dintre beneficiari sunt persoane peste 55 de ani, a căror șansă de a se reabilita social și economic scade de la un an la altul;
Adăpostul de urgență pentru femeile victime ale violenței domestice: serviciu care oferă cazare, masă, servicii psihologice și consiliere juridică pentru victimele violenței domestice. Serviciile de cazare se oferă pentru femei și copii;
Hospice „Casa Milostivirii Divine”, locul unde își găsesc alinarea persoanele cu boli cronice, aflate în stadiu terminal;
Centrul rezidențial Casa „Mama-Copil” Timișoara, cu o capacitate de 12 locuri pentru copii și tineri abandonați. Sunt oferite servicii de cazare, masă, sprijin educațional și consiliere socială.
Acestea sunt doar câteva… Sunt atât de multe, trebuie doar să le cauți.
2. Fii voluntar
Din anul 2 de facultate, mulți ani, am făcut voluntariat. Am înțeles că acum este recunoscut statutul de voluntar și se acumulează experienței profesionale. Nu acesta a fost drive-ul meu, dar am întâlnit oameni care și-au dorit să bifeze și această experiență pentru că dădea bine în CV. Indiferent de motivul interior (iar eu prefer să cred că este unul ce ține de bunătate), important este impactul avut. Prin voluntariat se schimbă vieți. Îi ajuți pe ceilalți. Pui binele altora mai presus de tine. Ceea ce e extraordinar.
Ei bine, sunt atât de multe moduri în care poți face voluntariat. Sunt o sumedenie de acțiuni în care te poți implica. Iată câteva dintre ele:
– implică-te în Programul educațional Ajungem MARI: voluntarii petrec 3 ore pe săptămână cu copiii și tinerii din centre de plasament. Treptat, ei devin prieteni, profesori sau modele pentru aceștia. Iar unii voluntari sunt recunoscuți drept frați mai mari. Iată aici mai multe detalii.
– implică-te în proiectul Old Helpers: acesta e un proiect destinat cu precădere celor cu studii de psihologie sau sociologie care doresc să își dedice o parte din timpul lor liber la Serviciul de Ajutor Maltez. Pentru mai multe detalii, vezi aici.
– ajută la repararea caselor dărăpănate ale oamenilor nevoiași: Asociația Acasă în Banat face intervenții de genul reparațiilor și reconstrucțiilor de case. Cei care aleg să se implice, o pot face atât sub forma de donații în materiale, mâncare, electrocasnice, bani, cât și prin munca efectivă la case.
– despre Crucea Roșie și Salvați Copiii doar menționez, nu vorbesc prea multe, pentru că sunt de notorietate;
– vezi și cum te poți implica in proiectele de la punctul 1. Orice ajutor este binevenit!
Nu vreau să mă întind foarte mult cu articolul. Vreau doar să subliniez faptul că e nevoie de ajutor în atâtea locuri, atâția oameni au nevoie de sprijin nu doar în această perioadă. Ci tot timpul. Trebuie doar să te întrebi: Eu cu ce pot ajuta? Dacă ți se pare ciudat sau prea mult dintr-o dată, începe cu lucruri mici. Cumpără o pâine pe care să o lași la brutărie pentru cine are nevoie – se practică asta. Nu trebuie să știe nimeni ce intenționezi să faci. Implică-te cât poți și cât simți. Când te simți confortabil, poți povesti despre și îi poți încuraja și pe ceilalți să facă la fel. Prin acte constante de bunătate și sprijin, fără a aștepta ceva în schimb, avem puterea să schimbăm lumea în bine.
Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *