Cum un copil te ajută să te dezvolți și să faci lumea mai bună

Cum un copil te ajută să te dezvolți și să faci lumea mai bună

Am afirmat și susțin în continuare: o femeie nu trebuie să nască un copil ca fie împlinită. A fi mamă este o alegere personală și nimeni nu are niciun drept să judece asta.

Eu am ales să fiu mamă. Încă mă obișnuiesc cu statutul, fetița mea are acum 6 luni și parcă a devenit mai ușor. Sau sunt eu mai liniștită, în ciuda faptului că grijile apar inevitabil și că am mai puțin timp pentru mine. Am observat totuși câteva schimbări în mine și, după câteva momente de introspecție, am tras concluzia că sunt nenumărate feluri în care un copil te ajută, de voie sau de nevoie, să te dezvolți la nivel personal. Iată câteva dintre ele :

 

 

1. Stabilești mai ușor prioritățile

 

Îmi place să muncesc și îmi este dor de muncă și de viața activă dinainte. Și totuși, când mi s-a propus un job în urmă cu două săptămâni, am refuzat. Asta pentru că, punând în balanță dorința mea de a munci și cea de a fi alături de fetița mea și de a o crește, nici nu încape îndoială ce este mai important pentru mine. De asemenea, la momentul în care scriu articolul, am pregătite și nefinalizate alte 3 articole. Scriu de obicei ziua, când îmi doarme Draga, dar în momentul în care face ochi, sunt toată a ei. E valabil și cu invitațiile în oraș, la evenimente, la piese de teatru, la concerte. Serile sunt pentru familie. Deși se pare că de acum încolo ne va fi mult mai ușor să ne organizăm ieșirile în oraș.

2. Devii mai eficient și mai productiv

 

Știi regula de 5 minute? Stabilește-ți un obiectiv și încearcă să îl realizezi în 5 minute. Cum ar fi să îți faci ordine pe birou, în baie, în bucătărie sau să citești 2-3 articole online. Funcționează de minune! Acum, când știi că atât durează o activitate în care e prins copilul. Înainte, aveai la dispoziție timp berechet pentru tine și e foarte probabil că amânai. Procrastinarea și lipsa motivației merg mână în mână. O dată cu apariția unui copil, conștientizezi că trebuie să te miști mai repede și mai bine, adică să fii mai eficient. Pe termen lung, îți vei da seama că vei aplica același stil și în viața profesională, când trebuie să jonglezi între taskuri și deadline-uri și îți va fi cu atât mai de folos.

În plus, eu obișnuiesc să pun pe fundal filmulețe de pe YouTube, astfel învăț mereu ceva nou în timp ce trebăluiesc prin casă sau în timp ce fac duș. Și că tot veni vorba…

 

3. Înveți în permanență lucruri noi

 

Vrând, nevrând, te documentezi. Singur, din cărți, din online, de la cursuri. Despre puericultură, despre diversificare, despre jocuri, despre noi pasiuni pe care le faci. Învățatul te menține tânăr, cu mintea limpede și îți deschide noi orizonturi. Trebuie doar să îndrăznești să faci ceva cu cunoștințele nou dobândite. Încrederea și mulțumirea de sine vor crește incomparabil.

4. Devine mai clar ce îți dorești să faci pe viitor din punct de vedere profesional

 

 

Multe femei privesc concediul de îngrijire copil ca pe o binecuvântare. Pentru ele, nivelul de satisfacție la muncă este scăzut. Nu se bucură când trebuie să revină. Și este de înțeles atunci de ce unele găsesc o cale de ieșire. Fie (re)descoperă o pasiune și o dezvoltă, fie sesizează o nevoie și găsesc o soluție inspirată din experiența lor recentă (de exemplu, devin consultanți în alăptare /diversificare), fie încep un business care le permite să stea mai mult cu copilul și după ce reiau munca, aceste femei merită toată admirația. Eu, de exemplu, știu pe ce cale voi merge pe viitor. Iar momentan, scrisul pe blog mă ajută să mă mențin activă, este un lucru care îmi aparține doar mie și care mă face bucuroasă.

5. Adopți un stil de viață mai sănătos

 

 

Mamele se plimbă mult pe jos cu bebelușii – fie îi poartă, fie îi plimbă în cărucior. Mai târziu umblă mereu după ei, când pruncii încep să meargă sau să alerge. Mișcarea le face pe mămici să se mențină în formă. Iar o dată cu diversificarea, se poate da un reset și stilului de a mânca al mamei sau al familiei în general. Eu, una, mă bucur acum de mult mai multe supe-creme și legume decât înainte. Deși îmi plac dintotdeauna, acum fac tot felul de încercări. Și îmi doresc să îi dau un start sănătos în viață fetiței mele, vreau ca ea să aibă modele frumoase de oameni activi în părinții ei. Planific să mă reapuc de yoga (dar acasă) și să învăț să înot. Îmi mențin pasiunile, pe cât posibil. Citesc noaptea, după ce adorm Dragii mei. Toate astea sunt provocări pentru mine. Mai mult, pe viitor, am în vedere meditația. Până atunci, practic recunoștința, așa cum am scris și aici. E un exercițiu pe care îl recomand oricui cu drag.

6. Faci alegeri mai bune pentru viața ta personală

 

 

Se cern prieteniile. O spun cu durere, dar și cu bucurie. Conștientizezi că nu dorești prietenia sau aprobarea unora. Le eviți prezența, iar alții o evită pe a ta. E un curs normal al vieții, eu mă simt eliberată și mulțumită în acest moment. Înveți să spui “NU” cu hotărâre și fără remușcări. Din cauză că (vezi punctul 1), îți știi mai bine prioritățile. Ce frumos se leagă totul.

Maternitatea aduce cu sine și o altă soluționare: gestionarea situației de cuplu. Aici e, vorba americanului, Make it or Break it. Sau, mai degrabă, Break up. Părinții mei nu au rezistat. Ca ei, mulți alții. Unii părinți au ales să fie împreună de dragul copiilor, alții de dragul avuției adunate. Nu merge așa. Și dacă nu mai merge, pentru sănătatea copilului, ar trebui ca părinții să rămână în relații bune, să își vorbească frumos, să vorbească cu respect unul de celalalt și să meargă fiecare pe drumul lui. Nu e ușor, dar e mai sănătos.

7. Îi ajuți pe alții

 

 

Dacă prin experiența ta, îi poți ajuta pe alții, este minunat. Eu am vorbit la workshopul Naștere fără durere, organizat de dna dr. Mariana Ciupa, despre experiența mea. Am primit feedback pozitiv atât în urma workshop-ului, cât și în urma articolului scris. De asemenea, cum scriam mai sus, unele femei au mers pe drumul consultanței în alăptare / diversificare și pe al antreprenoriatului în domeniul educației în urma gestionării cu succes a unor situații dificile prin care au trecut. Cred că, ajutându-i pe alții, te ajuți și pe tine să crești.

8. Ții pasul cu tehnologia

 

 

Noile generații asimilează cu ușurință tehnologia, în timp ce noi, pe măsură ce trece timpul suntem mai mult sau mai puțin interesați. Însă copiii ne provoacă în permanență. Eu nu cred că ar trebui să îi ferim pe cei mici de tehnolofie, ci că ar trebui să ne adaptăm noi și să alegem conștient și sănătos la ce și cât îi expunem. Echilibrul este cheia. Mai târziu, vor veni ei să ne arate nouă gadgeturi și alte găselnițe ale vremurilor viitoare și prin asta vom menține sau nu o modalitate de comunicare și conexiune cu ei. Eu zic că trebuie să vorbim aceeași limbă.

9. Devii mai înțelept

 

 

Partea asta cu înțelepciunea este mai amplă. Ce înseamnă să devii mai înțelept? Să te adaptezi unei situații, să îi oferi copilului un exemplu corect, să fii empatic, să renunți la egoism, să ai mai multă răbdare, să fii mai blând, să te devii mai echilibrat și să te bucuri de orice, în fiecare moment. Să nu pui presiune pe copil, să nu îl forțezi, să îl lași să își urmeze calea, să îl susții și să îl iubești necondiționat. Poate însemna și să vindeci traume din copilărie prin relația ta cu copiii tăi: știi prin ce ai trecut tu și știi cum să abordezi cu ei unele situații. Reînveți lucrurile și redescoperi frumusețea vieții.

 

Nu cred că femeile cu copii sunt fabuloase sau că merită o statuie. Faptul că ai dat naștere nu te face superioară altora. Și nici alegerile ulterioare, precum alăptat vs hrănit cu lapte praf, respectiv purtat vs plimbat cu cărucior, suzetă vs fără suzetă. Însă ar trebui să te facă să conștientizezi că, prin a oferi cea mai bună versiune a ta copiilor tăi și lumii în care trăiești, prin toate căile de dezvoltare amintite mai sus, există o mare probabilitate ca aceștia să devină, la rândul lor, oameni minunați, valoroși, care să facă și ei mai bună lumea de mâine.

Mulțumesc!

 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Cum un copil te ajută să te dezvolți și să faci lumea mai bună

  1. Draga Romina, inteleg de ce spui ca noi, femeile care am facut copii nu meritam statuie si ca asta nu ne face superioare, la fel simt si eu intr-o anumita masura dar eu cred ca simtim asta pentru ca din pacate este un curent de rautate intre mamici si pentru ca noi nu suntem asa, ne spunem ca nu am facut ceva deosebit fata de alte femei care aleg sa nu faca copii. Dar nu e asa, sarcina, nasterea si cresterea unui copil ne ofera o experienta si un exercitiu de sacrificiu de sine pe care o femeie care nu are copii nu poate sa le inteleaga. Cred ca suntem superioare pentru ca suntem mame, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le desconsideram pe cele care nu sunt. Dar traim niste vremuri foarte ciudate, internetul mai mult dezbina decat uneste oamenii prin comunicarea pe care le-o ofera. Multa sanatate! 😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *