Care sunt francofonii Timișoarei și cum sunt sărbătoriți ei în luna dedicată lor?

Care sunt francofonii Timișoarei și cum sunt sărbătoriți ei în luna dedicată lor?

În gimnaziu, am avut o senzațională profesoară de limba franceză: madame Chiriac. O finuță. Un om cult, blând, dar hotărât. Mi-a plăcut ea, mi-a plăcut și franceza. În liceu, eram plictisită la ore, simțeam că altul este nivelul meu. După ce am termina facultatea, m-am angajat la o firmă franțuzească. Am mai învățat câte ceva în acel an și jumătate petrecut acolo.

Iubesc filmele franțuzești. Polițiste, romantice, comedii. Vechi sau noi, nu contează. Le prefer pentru că nu sunt atât de previzibile precum cele americane, care au monopolizat micul și marele ecran. Umorul franțuzesc este genial, iar structurarea filmelor este parcă mai inteligentă. Cred că în această perioadă recomand tuturor ultimul film franțuzesc văzut: Mr et Mme Adelman

Pentru mine, filmele sunt o modalitatea de a-mi exersa franceza. La nivel conversațional că mă descurc oricând. Planific să o duc și pe Draga la atelierele Institutului Francez din Timișoara când mai crește puțin. Apreciez foarte mult activitatea Institutului și implicit a femeilor minunate care muncesc acolo.

Astfel că am îmbrățișat campania lansată de Institutul Francez din Timișoara: Et en plus, je parle français! Campania se derulează pe pagina de Facebook  în luna martie, luna francofoniei, și îi încurajează pe cei care vorbesc franceza să susțină această campanie prin adaugarea unei rame tematice la fotografia de profil. Eu am făcut asta acum câteva săptămâni când am văzut-o și am reluat-o azi. În plus, pe pagina de Facebook a Institutului va fi prezentată în fiecare zi #PersonalitateaFrancofonăaZilei – ”oameni remarcabili, care, în plus față de profesionalismul de care dau dovadă în domeniile lor, vorbesc și franceza!” Eu le mulțumesc organizatorilor că s-au gândit și la mine și de-abia aștept să îi cunosc și pe ceilalți francofoni timișoreni implicați în campanie, inclusiv pe cei care fac statementul amintit mai sus.

Și închei cu un ”Știați că”: Există 300 de milioane de vorbitori de franceză în lume! Conform ultumului raport dat publicității de Organizația Internațională a Francofoniei, numărul francofonilor în lume nu încetează să crească. Limba franceză îți conferă plus valoare.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *