Cafekultour, expoziții, teatru, filme de Cannes și lansări de carte – urmează o săptămână plină de evenimente culturale frumoase în Timișoara

Cafekultour, expoziții, teatru, filme de Cannes și lansări de carte – urmează o săptămână plină de evenimente culturale frumoase în Timișoara

Obișnuiesc să fac recomandări de evenimente frumoase care au loc în weekenduri. Mai rar, fac recomandări de acțiuni bune în timpul săptămânii. Ei bine, din acest punct de vedere suntem norocoși: urmează zile pline de cultură care ne vor face sufletul să vibreze. Iată care sunt opțiunile mele pentru petrecerea timpului liber:

Cafékultour – Săptămâna cafenelelor 2019 (luni, 15 aprilie – duminică, 21 aprilie 2019)

Organizat de Institutul Francez Timisoara – Institut français de Timisoara și a  Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German Timișoara, cu sprijinul Timișoara 2021, Cafékultour ajunge la ediția nr. 15 anul acesta! Se poate spune că este un festival longeviv, cu tradiție, în cadrul căruia se sărbătorește multiculturalitatea. În fiecare seară va avea loc o manifestație artistică de muzică, teatru, dans contemporan sau cinema, ai cărei protagoniști sunt artiști veniți din Belgia, Polonia, Austria, Germania, România, Franța și Spania.    

Programul este următorul:

15.04  FOVEA – spectacol de dans @Cafékultour

16.04  COLD WAR – proiecție de film @Cafékultour

17.04  MONTH Of Sundays – concert @Cafékultour

18.04  The Berlin-Timișoara Game Show Vol.2 – impro teatru @Cafékultour

19.04 UBU REGE – spectacol de teatru (Auăleu) @Cafékultour

20.04 Sezonul FR-RO / Concert Grand Blanc, Malik Djoudi, La Mverte

21.04 Sinergias – spectacol de flamenco & painting @Cafékultour

În plus, în acest an, va exista și o secțiune pentru copii:#ChocolatKultour!

18.04, la Centrul Cultural German: Atelier de improvizație teatrală @ChocolatKoultur (înscriere prealabilă necesară)

20.04, la Institutul Francez: Ateliere de circ, flamenco și ciocolată @ChocolatKultour (înscriere prealabilă necesară) și Spectacol de circ contemporan „Prologue” @ChocolatKultour

Intrarea la evenimentele Cafékultour este liberă. De urmărit pe Facebook, linkurile sunt trecute mai sus, la fiecare în parte 🙂 Detalii la întreaga Săptămână a Cafenelelor, aici.

 

Bune practici în Management Cultural (luni, 15 aprilie 2019, 18:00 – 20:00)

Asociația Culturală Contrasens lansează, la Casa Artelor, Compendiului de bune practici în Management Cultural, produs în urma celei de-a doua ediții a școlii de vară de Management Cultural – Artă’n Casă. De asemenea, va fi proiectat filmul în care se regăsesc dialogurile culturale și experiențele de învățare prilejuite de Școala de vară, care a avut loc la Șocolari, în vara anului trecut. Al treilea punct interesant al serii îl constituie startul a două programe de formare profesională, pentru spațiul cultural, adresate tinerilor între 20-35 de ani, în formatul a două școli de toamnă: TMcult – Critică și Jurnalism Cultural și TMcult – Management Cultural.  

Mai multe detalii, aici

 

Vernisaj Antal Lakner: casa activa. INERS atopia future home (miercuri, 17 aprilie 2019, 19:00 – 21:00)

Fundația ArtEncounters organizează vernisajul expoziției personale a artistului Antal Lakner, în colaborare cu Galeria Glassyard din Budapesta.

Din câte am înțeles, Antal Lakner (n. 1966) este unul dintre cei mai importanți artiști maghiari, cu participări la Bienala de la São Paolo (2006), Manifesta 4 (2002), Bienala de artă de la Veneția – Pavilionul Ungariei (2001) și Bienala de la Istanbul (1997). Expoziția casa activa. INERS atopia future home face parte din noul program permanent care se desfășoară în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters (casa ISHO, bd. Take Ionescu 46C, Timișoara) și se bazează pe o serie de lucrări noi asociate unor piese deja cunoscute, care răspund contextului specific în care se plasează Fundația – proximitatea șantierului în care se construiesc apartamentele „viitorului”. De la organizatori citire: ”Interacțiunea publicului cu obiectele pe care le creează artistul pune în discuție abilitatea de a transgresa teritoriul comod al locuirii luxoase și hipertehnologizate. […] Atrofierea instinctului natural uman de a răspunde unor situații ostile devine aici pretextul pentru o suită de întrebări referitoare la felul în care ne construim prezența fizică într-un spațiu domestic sau social, relația dintre muncă și timp personal, precum și consecințele ideologice ale acestei separări.”  

Curatori: Barnabás Bencsik și Diana Marincu

Expoziția rămâne deschisă până pe 29 iunie 2019

Mai multe detalii, aici.

 

Luigi Pirandello: IV. Henrik | Henric al IV-lea (miercuri, 17 aprilie 2019, 19:00 -21:00)

La Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara se joacă spectacolul amintit mai sus. Recunosc că mi se pare interesant prin întrebările pe care le stârnește: ”Dacă totul este doar un joc, cum poate fi atât de real? Cine poate spune cu certitudine până unde se întinde normalitatea şi unde începe nebunia?”. Sunt convinsă ca va fi un spectacol pe cinste.  

Mai multe detalii, aici.

 

Lansarea seriei fantasy pentru copii ”AndiLandi” la Timișoara (joi, 18 aprilie, 17:30 – 18:30)

Librăria La Două Bufnițe găzduiește lansarea celei mai recente serii apărute la editura Nemi: Seria Andilandi, inspirată din miturile românilor și din basmele noastre din bătrâni, îi va purta pe cititori într-o lume fascinantă, populată de personaje mitologice românești readuse în actualitate, dar și de personaje moderne, cu care copiii se pot identifica cu mare ușurință. Fiecare roman din serie scoate la lumină personaje-cheie noi și fiecare dintre aceste povești este una cu morală, însă fără să fie moralizatoare. Accesul la eveniment este gratuit. Categoria de vârstă este de 9 ani.

Mai multe detalii, aici.

 

The Unpleasant Show (joi, 18 aprilie, 19:00 – 22:00)

Galeria Jecza (Str. Martirilor 51/52-53) găzduiește expoziția ”The Unpleasant Show”, cuprinzând lucrările artiștilor: Ana Adam, Apparatus22, Olga Chernysheva, Constantin Flondor, Ioana Nemeș, Mirela Moscu, Mircea Popescu, Diana Popuț.

Mai multe detalii, aici.

Caravana FdC la Timisoara: The Sisters Brothers (2018) (joi, 18 aprilie 2019, ora 20:00)

Asociatia Marele Ecran și Caravana Les Films des Cannes organizează vizionarea in avanpremieră la Timisoara western-ul The Sisters Brothers, cel mai nou film al lui Jacques Audiard, filmat aproape integral în România. A fost premiat la Veneția 2018 cu Leul de Argint pentru Cea mai bună regie, cu 4 Premii César (pentru Cea mai bună regie, Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie și Cel mai bun sunet, cu recunoașterea primită din partea  Académie des Lumières (echivalentul premiilor Globurile de Aur) prin acordarea premiilor pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie și Cea mai bună imagine.

Proiecția va avea loc la Ambasada, iar accesul se face pe baza unui bilet de intrare în valoare de 10 lei.

Mai multe detalii, aici.

 

Expoziție de fotografie – Nimic nou (vineri, 19 aprilie 2019, 18:30 – 21:00)

Cărturești Mercy Timișoara găzduiește o expoziție inedită de fotografii stradale realizate cu telefonul mobil de către Dragoslav Sekulić și Sorin Suciu. Expoziția va putea fi vizitată până în  17 mai.

Mai multe detalii, aici

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *