Pedalarea de Primăvară – pedalarea cu cântec a campaniei Verde pentru Biciclete

Primăvara înseamnă renaștere pentru natură și redefinire pentru om. Posibilitățile sunt infinite, optimismul este maxim. Orașul se animează, timișorenii își scot bicicletele mai mult și mai des pe străzi. Cred că, în ultimii ani, acesta a fost momentul meu preferat: să organizez Pedalarea de Primăvară. Un eveniment la care au fost și sunt așteptați în continuare mii de oameni frumoși.

Anul trecut a fost primul în care Ana a organizat Pedalarea din postura de coordonator Verde pentru Biciclete. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo lângă ea și să simt energia minunată a evenimentului. Nu am putut să mă mișc din pat, însă, din cauza unei sarcini duse greu. Anul acesta, însă, sper să trecem măcar să ne salutăm prietenii. Noi ne-am mutat din Timișoara, suntem însă destul de aproape încât să ne considerăm timișoreni. Eu, cel puțin.   

Așadar, mâine, sâmbătă, 4 mai 2019, are loc Pedalarea de Primăvară. De la ora 18:00, bicicliștii se adună la Casa Verde pentru Biciclete (Platforma Timco -Circumvalațiunii), unde își vor putea face o revizie la biciclete la standul Ciclocurier. De la ora 18.30 se dă startul pedalării, urmând traseul Casa Verde pentru Biciclete – Calea Circumvalațiunii – Pasajul Jiul – Bulevardu Republicii– Bulevardul Regele Ferdinand I – Bulevardul 16 decembrie 1989 – Bulevardul Constantin Brâncoveanu – Strada Ciprian Porumbescu – Bulevardul Mihai Viteazu – Bulevardul Vasile Pârvan – Pasaj Michelangelo – Bulevardul Corneliu Coposu – Splaiul Nistrului – Pod Decebal – Bulevardul Revoluției din 1989 – Strada Hector – Piața I.C Brătianu – Strada Oituz – Piața Mărăști – Calea Alexandru Ioan Cuza – Calea Torontalului – Bulevardul Cetății – Strada Gheorghe Lazăr – intrare Piața Unirii. Piața Unirii este și spațiul unde Mihail va susține concertul care marchează evenimentul.

Pentru fiecare eveniment, obișnuiam să alegem o temă anume. Poate voi scrie la un moment dat despre cele care mi-au rămas în suflet. Anul acesta, echipa VpB atrage atenția asupra unui aspect esențial pentru existența și calitatea de biciclist: pistele de bicicletă! ”Vrem piste, Timișoara!” este, așadar sloganul și mesajul transmis în comunitatea locală. Ce declară Ana Munteanu, program manager VpB: ”Deși Timișoara are una dintre cele mai numeroase comunități de utilizatori ai bicicletei ca mijloc de transport alternativ, dar și de iubitori ai pedalărilor din weekend – la capitolul infrastructură mai sunt multe probleme care așteaptă să fie remediate. Infrastructura velo nu mai este un moft, ci o reală necesitate pentru miile de timișoreni care aleg zilnic să folosească bicicleta pentru a se deplasa. Din fericire avem o mulțime de modele de bună practică la nivel internațional care ne servesc astăzi drept exemplu. Era dungilor pe asfalt trebuie să se încheie, este nevoie să începem să apelăm la experți în domeniu și să renunțăm să mai facem lucrurile după ureche. Siguranța tuturor participanților la trafic și confortul acestora trebuie să fie priorități pentru administrația locală, acesta este motivul pentru care este necesară o schimbare de mentalitate și o îmbunătățire reală a calității execuției noilor lucrări care vizează infrastructura velo, cu cât întârziem mai mult momentul schimbării cu atât avem mai mult de pierdut pe termen lung.”  

Rezonez întru totul cu asta. Sper din suflet să se vadă schimbările în timp. Nu sunt naivă să spun că în cel mai scurt timp, având în vedere că autoritățile locale nu consideră bicicleta un vehicul demn de luat în calcul în traficul din orașul nostru. Îmi păstrez atât scepticismul, cât și speranța de mai bine. Susțin în continuare campania Verde pentru Biciclete și îndemn pe oricine să facă la fel.

Trebuie să redau câteva mențiuni foarte importante, care ani de-a rândul au provocat controverse:

Pentru buna desfășurare a pedalării copiii sub 14 ani ani pot participa la eveniment doar însoțiți de un adult, iar pentru cei mai mici iubitori de bicicletă, îi rugăm pe părinți să folosească scaune speciale, omologate, pentru bicicletă.

Posesorii bicicletelor cu roți ajutătoare sunt așteptați cu drag la punctul de start și la finish, dar nu recomandăm parcurgerea traseului de către juniori.

În cele din urmă, facem un apel către toți conducătorii de autovehicule aflați în trafic pe traseul pedalării, sâmbătă, între 18.30 și 19.45, să fie răbdători și cooperanți atât cu echipajele Poliției Române cât și cu voluntarii VpB.

Mult succes echipei mâine, spor la pedalat bicicliștilor și să vă bucurați de concert, cei care ajungeți în Piața Unirii, pe bicicletă sau pe jos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *