Azi în Timișoara culturală: ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Președintelui României Bienalei Art Encounters 2019 și expoziția La feminin

Azi în Timișoara culturală: ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Președintelui României Bienalei Art Encounters 2019 și expoziția La feminin

Am mai spus că iubesc zilele de luni. Iar când au loc evenimente deosebite, cu atât mai mult. Ziua de azi va fi marcată de două dintre acestea. O luăm pe rând.

 

La ora 13:00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Timișoara, are loc ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Președintelui României Bienalei Art Encounters 2019. Vor fi prezenți: din partea Administrației Prezidențiale, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, de la Departamentul Cultură, Culte și Centenar; echipa Fundației Art Encounters; o parte dintre partenerii și din co-organizatorii ediției 2019.

Din respect față de munca tuturor și pentru că știu ce înseamnă acest lucru, aleg să redau aici lista celor implicați: 

Co-organizatori: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția de Cultură Timiș, Fundația Iterart Triade, Asociația „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”; Partener al programului de mediere: Asociația Culturală Contrasens; Partener strategic: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara; Sponsor principal: Raiffeisen Bank; Sponsori: Hella, Elba, Deloitte, Litens, COS; Alți parteneri: Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Bienala BETA, Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, Librăria „La Două Bufnițe”, Balamuc, Ceau, Cinema! Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara, Ambasada.

Ca o paranteză, mă bucur să văd interes față de acest eveniment cultural din partea Bucureștiului în general, din partea administrației prezidențiale în special. Nu mă interesează politica, dar am urmărit anii trecuți ce alte evenimente au primit Înaltul Patronaj al Președintelui României și mi se pare minunat că, la a treia ediție, Bienala a primit această recunoaștere. Pentru că, în fond, este o recunoaștere la nivel național.

 

Tot azi, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziției /la ‘feminin/, instalație multimedia interactivă care include fotografii, voce, muzică, video, obiecte personale, efecte deosebite. Mie au început să îmi placă instalațiile în ultimii ani. Sunt o provocare. Iar aceasta este prezentată ca fiind o instalație multimedia de tip labirint. ”„La feminin” este o construcție expozițională bazată pe poveștile a 12 femei de succes din sectorul cultural. Este un demers creativ care explorează ideea de opțiuni, probabillități și trasee profesionale diferite, bazate atât pe alegeri individuale cât și pe mediul socio cultural în care acestea s-au dezvoltat. Pornind de la cele 12 modele feminine, tipologii aflate la diferite nivele de experiență, am chestionat problematica femeii punând în evidență parcursul lor profesional/ în contextul psiho-social actual.și percepția avută asupra dezvoltării lor.” – asta au declarat organizatorii.

Expoziția are loc la Bastionul Theresia și este deschisă publicului până în 16 mai, urmând să fie organizată ulterior și la Iași. Repet: nu sunt o feministă, dar cred în puterea femeilor de a schimba lumea în bine. Iar expoziția aceasta subliniază acest lucru, prin mijlocirea unității feminine.

Din același motiv precum cel de sus, redau aici detaliile legate de organizatori: Proiect finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, derulat de Asociațiile Noi Re-Creăm, Centrul Multimedia Teatru Fix și Lindenfeld prin programul educațional Ajungem Mari.

 

Închei fără un îndemn, doar cu câteva constatări: în Timișoara, evenimentele culturale prind contur, se disting la nivel național, cresc de la o ediție la alta, așa cum cresc și profesioniștii care se implică în organizarea și promovarea acestora. Ultima afirmație vine ca urmare a participării la ultima ediție Linked Culture, dacă nu cea mai tare, măcar una dintre cele mai reușite evenimente PRBeta. Se simte că ne pregătim pentru 2021, acela e focusul. Mai avem de muncit la contextul general și ne blocăm în gospodărirea orașului. ”Dar”-ul care ar trebui să vină în încheiere îmi sună puțin cam optimist și fals acum, așa că prefer să mă gândesc că provocările incită la schimbare în bine.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *