Care au fost cărțile lunii mai pentru mine?

Care au fost cărțile lunii mai pentru mine?

Dacă ar trebui să aleg un cuvânt care să descrie luna mai, aș alege „bulversant”. Răsturnări de situație, încercări de a regăsi echilibrul, mulți km parcurși și, în final, liniște. Dacă stau bine să mă gândesc, exact așa a fost povestea în fiecare dintre cărțile citite în luna care tocmai s-a încheiat. Au fost numai 4 la număr, cele planificate luna trecută, însă de obicei le termin și adaug și altele. Nu am reușit, dar vin zile mai bune.

 

Povestiri din garaj, de Goran Mrakic

Cumpărată la conferința Linked Culture, de la standul librăriei La Două Bufniţe, trebuie să recunosc că mica descriere de pe copertă a avut un rol esențial în alegere : „Un remix timișorean punk al vieții de dinainte și de după ’89”. Știi sentimentul acela de familiaritate de loc care te face să fii solidar cu celălalt? Ei bine, cred că asta mi – a plăcut. Și asta așteptam de la fiecare pagină : să descopăr locuri cunoscute din orașul meu, poate chiar personaje, să îmi amintesc frânturi din viața obișnuită, a mea și a celor mai mari ca mine. Dar cam aici s-a oprit totul. Mi-am dat seama cât de diferită este Timișoara mea de a altora. Ceea ce nu e neapărat un lucru rău. Pentru prima oară, voi face altceva : las aici un link cu mai multe detalii despre carte și autor, mai ales pentru a-l cunoaște mai bine pe Goran Mrakic. Cred că „Povestiri din garaj” este înțeleasă mult mai bine și apreciată corespunzător de timișorenii get-beget, cu vârsta de 40 ani +. Altfel, cartea prezintă pe alocuri o istorie mai puțin cunoscută, recentă, a unei mici părți a orașului de pe Bega.

 

Misterul Henri Pick, de David Foenkinos

Această carte a fost o surpriză primită în primul pachet de la Editura Nemira. După titlu și după copertă, mă așteptam la un thriller. Asta a fost a doua surpriză pentru mine. Am descoperit un scriitor care m-a ținut cu sufletul la gură și am savurat fiecare cuvânt, construcție de frază, metaforă și descriere. Și recunosc că este una dintre cele mai frumoase cărți citite anul acesta. Povestea are toate elementele pentru a mă cuceri: un concept inedit – o bibliotecă a manuscriselor refuzate, o poveste de dragoste pe fundal – editoarea și un tânăr scriitor, vieți întrepătrunse, un mister de dezlegat. A fost interesant de văzut cum o născocire a dat naștere unui fenomen, cum transformă faima viața unor personaje și a unei localități și ce înseamnă asumarea unor alegeri. Rămâne întrebarea : ce vinde – cartea în sine, autorul ei sau felul în care e prezentată publicului? Pentru curioși, sunt oferite și câteva detalii din insight-ul pieței de carte din Franța. Fără dubii, stilul franțuzesc de a povesti, imprevizibil, presărat cu mult umor și cu puțin romantism, mă atrage și îmi conferă o stare bună întotdeauna. Mai e nevoie să spun că o recomand cu drag?

 

Cel mai mic sărut pomenit vreodată, de Mathias Malzieu

Încep cu un citat: „Cataclism deghizat intr-un sarut-miniatura. Mai puternic decat o armata de iubiri la prima vedere. Cel mai mic sarut care s-a pomenit vreodata. Ciocnire luminoasa si apoi, mai nimic. Disparuta. Trecand dintr-o clipa in alta de la aparitie la disparitie. Ca si cum gura ei era un intrerupator magic care o putea face sa se volatilizeze.“ Mathias Malzieu

Continui cu un cuvânt de care m-am îndrăgostit : fulgconfetti. Și apoi amintesc o fată invizibilă, un detectiv pensionat, un papagal detectiv, o farmacistă și o fostă iubită. Finalizez prin a evidenția un adevăr vechi cât lumea și pământul : câteodată, nu vedem pădurea de copaci. Sau cum ceea ce căutăm e de obicei sub ochii noștri. Mai adaug că exprimarea este inedită, delicată și sofisticată prin simplitate. Povestea este surprinzătoare, putând fi și o metaforă a vieții în vremurile pe care le trăim. Și astfel, am mai adăugat o carte în biblioteca mea de cărți preferate!!

 

Un cal într-o mare de lebede, de Raluca Nagy

Luată de la standul La Două Bufniţe de la conferința Linked Culture în martie, m-a atras pentru că era vorba de o prezentare altfel a Japoniei. Totul a pornit de la un pachet expediat cu lucruri uzuale locului. Pentru eroină, experiența unui an în țara Soarelui Răsare vine ca o soluție la câteva probleme și ca o fugă de sine și de restul lumii, dar ajunge să însemne redescoperirea de sine. Asta, pe măsură ce află ce reprezintă fiecare obiect din pachet. Finalul este unul deschis, parcă mi-ar fi plăcut să se continue cu măcar încă un capitol. Mi s-au părut inteligent construite capitolele, numerotate descrescător  și am făcut o paralelă cu foițele de ceapă care acoperă miezul. În traducere liberă, chintesența unui lucru.

E interesant de simțit impactul cultural, ecourile lui în timp și transformarea unui personaj. De la micile ciudățenii la obișnuințe, japonezii impresionează prin armonizarea vechiului cu noul, prin valorile transmise, prin uniformizare și tendința de a deveni transparent.

În final, vreau să recomand această carte tuturor iubitorilor culturii japoneze. Eu o trec pe lista mea scurtă de cărți care merită recitite.

 

Mulțumesc Editura NEMIRA pentru bunăvoință și pentru cărțile de care m-am bucurat din suflet!!

Mi-am dat seama că eu îmi planific lecturile lunare, deși mai mereu intervin schimbări. Însă consider că este corect să precizez de pe acum ce intenționez să citesc luna următoare. Iată cărțile avute în vedere pentru iunie :

  1. Povestea mea, de Michelle Obama
  2. Piramida, de Cristian Englert
  3. 320 de pisici negre, de Rodica Ojog-Brașoveanu
  4. Semn că te am, de Ioana Chicet-Macoveiciuc
  5. o carte recomandată de cei din comunitatea mea.

Pe viitor, voi face și acest lucru: în fiecare lună, voi alege o carte recomandată de oameni dragi mie sau oameni care mă citesc și o voi include în lista de citit. Așadar, dacă ai vreo recomandare, o primesc cu drag!

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Care au fost cărțile lunii mai pentru mine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *