Într-o lume de prințese, există și câte o Alexandra

Într-o lume de prințese, există și câte o Alexandra

O țară întreagă este cu inima sfâșiată. Un copil de 15 ani, Alexandra, răpit, violat, chinuit, a reușit să sune la 112 să ceară ajutor. De 3 ori! După 19 ore, agonizante pentru ea, s-a intervenit. Prea târziu. Toți își dau acum cu părerea. Vinovați suntem însă noi toți că acceptăm orice. De la produse care ne omoară copiii la politicieni care ne duc țara la pieire sau, în cel mai bun caz, ne alungă copiii din țară. 

Nu e ușor să accepți ce s-a întâmplat. Mă doare tare numai să mă gândesc la mama copilei. Altfel simți când ești mamă de fată. Anul trecut, însărcinată cu Draga, am suferit enorm când, într-o săptămână, două femei au fost ucise de soții lor. Atunci am vorbit cu prieteni psihologi și am cerut statistici la Poliție pentru un articol despre abuz și violența în familie. L-am început de nenumărate ori, l-am rescris și… L-am lăsat în ciornă. Nu am putut să îl finalizez. Ar fi cazul să îmi strâng forțele și să îl public. Alexandra este o eroină și ar trebui să fie un exemplu pentru noi și un punct de plecare pentru o Românie mai bună. 

Ca mamă, nu ai cum să nu te întrebi în ce lume va crește copilul tău. De la schimbările climatice la corupție, nepotism, rețele de influență și incompetență, de la terorism la boli moderne, te gândești la toate. Unde mai pui inegalitatea de șanse bazată și pe gen?!

Îmi imaginam mereu că o să am un băiat. Puternic ca tatăl lui. Am primit o fată și m-am speriat la început. Acum nu aș da-o pentru nimic în lume și o creștem să fie OM. Noi o vrem puternică, în vreme ce toată lumea îi vorbea la început în stereotipii de genul „Tu ești o prințesă”. Am explicat oamenilor în timp că Draga poate fi alintată zână, pentru că o zână lasă un strop de magie oriunde ar merge, e capabilă să se descurce și să gândească pe cont propriu, să îi ajute pe alții. În timp ce bunătatea este apanajul zânelor, frumusețea este al prințeselor. Ori, în realitate, dacă ne uităm în istorie sau în contemporaneitate, nu e chiar așa. În plus, prințesele sunt dornice de a avea și de a-și exercita puterea domină. Iar în mâinile nepotrivite, vedem cât este de distructiv. Apar astfel în societate femei răsfățate care doresc să demonstreze că ele sunt cine sunt doar pentru că sunt frumoase sau pentru că familiile lor au o oarecare putere în comunitate. Ocupă posturi nemeritate și ajungem iar la incompetența amintită mai sus. Mai sunt și acele prințese care trebuie să respecte regulile de protocol. O viață trăită doar pentru a-i mulțumi pe alții, ca personaj de decor, și fără a lăsa ceva semnificativ în urma lor. În timp ce zânele sunt libere, prințesele trebuie să fie atente mereu la imaginea afișată. 

Toate se întâmplă cu un motiv, iar câteodată este mai presus de înțelegerea noastră. Cum spuneam, Alexandra ne-a învățat ceva. Sper ca moartea ei violentă să aibă ecouri în felul în care merg lucrurile în țara asta. Să aibă ecouri în fiecare dintre noi. Să ne facă mai buni și mai dornici să facem lucrurile așa cum trebuie. Alexandra ne-a arătat că a avut o voce și a avut încredere într-un sistem. Ar trebui să ne facem și noi vocile auzite și să regândim sistemul din temelii. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi. 

Gândurile mele se îndreaptă către mame chinuite de pierderea unor fiice, către copii chinuiți de pierderea mamelor, către fiecare om care vrea să facă un bine. Să ne asumăm să creștem zâne, nu prințese, eroi, nu prinți. Să lăsăm regalitatea să fie ceea ce este și să fim Oameni, de rând, cu bun simț, cu empatie, de omenie și de ispravă. 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “Într-o lume de prințese, există și câte o Alexandra

  1. Romina, te încurajez să publici articolul despre abuz. Avem o voce și e important să ne-o folosim. Te pup și te îmbrățișez cu drag! 😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *