Care au fost cărțile lunii iulie pentru mine? Plus un concurs

Care au fost cărțile lunii iulie pentru mine? Plus un concurs

Luna iulie și primele 2 zile din august au fost dedicate unui număr de 4 cărți, numai bune de citit vara. Mi-au stârnit un amalgam de sentimente, sporite de evenimente de ordin personal. Ce cărți am citit luna trecută și ce părere am despre acestea, mai jos:

 

Răzbunarea iertării, de Eric Emmanuel Schmitt 

Schmitt rămâne unul dintre scriitorii mei preferați. Reușește să transmită, în câteva pagini de nuvelă, atâta profunzime încât mă simt copleșită în final. Am rămas cu gândul și cu sufletul la frânturi din viețile personajelor, iar sentimentele puternice care le încearcă ajung în ecouri și la mine. Avem de ales între a face ce e bine și a face ce ne e nouă bine. Cel mai recent volum al lui, Răzbunarea iertării, compus din 4 nuvele, a avut drept temă iertarea și a arătat limitele bunătății, consecințele iertării și felul în care personajele aleg să își trăiască restul vieții după demascarea secretelor. Două gemene care se iubesc și se urăsc de la naștere până la moarte, o mamă care trezește conștiința criminalului în serie care i-a ucis fiica, un tată care învață de la fosta lui iubită cu handicap mintal când se impune sacrificiul și un fost pilot nonagenar descoperă câtă suferință a provocat lumii și sie însuși fără să știe. Soluțiile găsite de fiecare dintre personajele principale sunt inedite, iar eu zic că volumul trebuie neapărat citit. 

 

O odisee, de Daniel Mendelsohn 

O odisee a fost declarată cartea verii la librăria La Două Bufniţe, iar eu am luat-o drept recomandare, cu încredere. Am înțeles alegerea. Dacă m-a emoționat încercarea de apropiere a tatălui de fiu în ultimul an de viață, ce pot să mai spun de duioșia cu care fiul descoperă părți din viața tatălui, rând pe rând? M-a încântat paralela dintre povestea lor și povestea din Odiseea. Nu am citit Odiseea, dar m-am simțit ca la școală. Ca făcând parte din studenții care au urmat cursul lui Daniel Mendelsohn. E mai mult decât un comentariu literar făcut ca în generală. A fost vorba de o analiză adevărată dirijată de profesor, în care discuțiile libere au fost încurajate și chiar necesare. Am conștientizat încă o dată diferențele de cultură între noi și occidentali, între societatea noastră și a lor. Nu pot spune că felul de a evoca și de a povesti al scriitorului m-a dat pe spate, mi s-a părut prea ramă în ramă în ramă (am scris așa intenționat!). Greoi. Însă a excelat la analiza Odiseii. Am iubit acele pasaje! Jos pălăria. Nu pot recomanda cartea decât împătimiților cititului. Aceștia o pot trece liniștiți pe lista lor de citit, dacă nu chiar de luat în bibliotecă. 

 

Gânduri de pe o planetă nervoasă, de Matt Haig  

A fost una dintre alegerile mele pentru luna iulie de la Editura NEMIRA. Apărut la sfârșitul lui mai, ca o continuare a bestsellerului Câteva motive să iubești viața, se prevede că va avea aceeași soartă. Și pe bună dreptate. Haig vorbește despre anxietate și despre cum să te păstrezi sănătos, fizic și psihic, într-o lume în permanentă mișcare, schimbare, din ce în ce mai violentă și mai nesigură. Rețelele sociale pun paie pe foc, iar inconștiența cu care fiecare dintre noi își trăiește viața nu ajută viitorul omenirii. Haig încearcă să ofere și câteva soluții, îndrumă la simplitate, înțelegere și la omenie. Nu de alta, dar își expune propriul istoric de atacuri de panică și perioade de depresie și anxietate. Am apreciat referirile la studiile făcute în lume, menite să îi consolideze argumentele. Recunosc că e o carte bună de citit. Dar momentul în care am finalizat-o va rămâne marcat de cazul Alexandra, criminalul ei și apelurile zadarnice la 112. Plus furtunile care au năvălit peste noi. Toate acestea mi-au provocat mie anxietate într-o formă în care eu nu m-am recunoscut pe mine. Interesant va fi cum mă va schimba asta pe mine și ce voi face pe viitor. În fond, nu asta așteptăm de la o carte? Să ne transmită un mesaj și trecut prin filtru propriu, să ne îmbunătățească viața în oarecare măsură? 

 

Șarpele din Essex, de Sarah Perry

Sunt câteva motive pentru care am ales să citesc cartea aceasta. În primul rând, prezența scriitoarei la standul Nemira de la Bookfest București. Am urmărit îndeaproape ce s-a întâmplat acolo și am considerat că este o scriitoare care merită citită. În al doilea rând, deși nu ar trebui să fie un criteriu, Șarpele din Essex este un bestseller, câștigător a numeroase premii (Cartea anului 2016 la Waterstones, Cartea anului 2017 la British Book Awards) și nominalizări (Premiul Costa 2016 și Baileys Women’s Prize for Fiction 2017). În al treilea rând, mă atrage, nu știu de ce, zona Essex. Poate o să descopăr cândva, la un moment dat. Romanul urmărește viața unor personaje și îmi place nespus să văd cum se împletesc destinele lor. Perry a construit personaje interesante: o femeie care își recapătă independența după moartea soțului și își propune să exploreze lumea înconjurătoare și propria sa minte; un fiu autist; un doctor mânat de pasiune pentru domeniul său de studiu, care își asumă riscuri pentru progresul medicinei; o tânără care se folosește de influența asupra unui om înstărit pentru a produce schimbări în bine pentru traiul oamenilor săraci; un preot care luptă cu prejudecățile comunității sale și cu ale lui proprii; copiii care încearcă să se construiască și să învețe mai mult pe zi ce trece. Romanul este despre progres, despre prietenie și formele pe care le ia dragostea, despre frică și alegeri. Cu ajutorul lui, m-am transpus în secolul XIX și mi-am recunoscut înfrângerea: îmi e bine în vremea mea. Am rămas totuși cu un gând: simplitatea și credința fac lucrurile să meargă înainte. E o carte ușoară pe care o recomand ca lectură de vacanță. Nu, nu dezvălui nimic despre Șarpele din Essex, dar trebuie să adaug că acest roman este bazat pe o legendă locală. E un mister pe care vă las să îl descoperiți singuri. 

 

Ca de obicei, aleg să afișez lista de lecturi pentru luna următoare, respectiv august:

  1. Poveste pentru Maria, de Ioana Bâldea Constantinescu (primită de la Editura NEMIRA) 
  2. Ceva în apă, de Catherine Stedman (primită de la Editura NEMIRA) 
  3. Complexul lui Portnoy, de Philip Roth (recomandare primită de la o prietenă) 
  4. Uciderea comandorului – Metafora se schimbă, de Haruki Murakami (cea mai recentă apariție a scriitorului) 

 

Mi-am propus luna aceasta să ofer câteva cărți cititorilor mei. Menționez că sunt din biblioteca mea, deci pot avea ușoare semne de uzură. Îmi doresc însă să mai aibă viață și să ajungă și la alte persoane care să le aprecieze. Voi organiza pe pagina mea de Facebook  un concurs, însă îmi doresc să afișez și aici lista cu cărțile de dăruit :

  1. Șarpele din Essex, de Sarah Perry 
  2. Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh
  3. Căutând-o pe Alaska, de John Green.

Mecanismul va fi publicat tot acolo. Aici voi publica numele câștigătorilor, cu un update la acest articol. Mult succes!!

Update: Mulțumesc celor care s-au înscris în concurs și felicit câștigătorii!

1. Șarpele din Essex, de Sarah Perry – Fruja Ioana
2. Bărbatul care n-a mai sunat, de Rosie Walsh – Laura Oana Selestean
3. Căutând-o pe Alaska, de John Green – Andreia Schneider.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *