Întâlniri cu arta – un stil de viață pentru următoarele 6 săptămâni. Art Encounters 2019!

Întâlniri cu arta – un stil de viață pentru următoarele 6 săptămâni. Art Encounters 2019!

Despre Art Encounters, am scris de nenumărate ori de-a lungul timpului. Voi mai scrie de tot atâtea și pe viitor. Pentru că, iată, expozițiile Bienalei Art Encounters, ediția nr. 3, ne bat la ușă: încep săptămâna viitoare și, timp de 5 săptămâni și 3 zile, Timișoara pare demnă de titulatura de Capitală Culturală Europeană. 

Vinerea trecută am luat parte la o întâlnire cu echipa Art Encounters, care ne-a prezentat în mare Bienala din 2019. Ca atare, după o săptămână prea plină să mă așez la laptop, profit de câteva momente de singurătate pentru a transmite mai departe din cele aflate. Cu mențiunea că unele informații sunt expuse așa cum le-am primit, dar toate vin către cei care citesc acest articol prin propriul meu filtru. 

 

Ce este Art Encounters? Tematica edițiilor. 

Fundația Art Encounters organizează Bienala de Artă Contemporană Art Encounters. Practic, o oportunitate de întâlniri ale oamenilor cu arta, a artiștilor cu comunitatea, ale oamenilor între ei. Pentru că mi se pare mai relevant, redau mai jos informațiile clarificatoare primite de la organizatori: 

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Activitățile fundației urmăresc trei direcții principale: organizarea bienalei Art Encounters și a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia; dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al orașului Timișoara. Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.

 

Prima ediție, Art Encounters 2015, a avut în prim plan artiștii români, care trăiesc și lucrează în țară sau în străinătate, artiști în ale căror lucrări se resimt rădăcinile românești. A fost acordată o atenție deosebită artei românești din perioada 1960 până în prezent. 

Cea de-a doua ediție, Art Encounters 2017, a avut drept temă Viața – mod de întrebuințare. Pentru mine, a fost de-a dreptul impresionantă, fiind prezenți lucrări ale unor artiști români, dar și străini. Mi-au rămas în minte frânturi de lucrări sau mesajele transmise de unele. Am apreciat spațiile în care au fost expuse lucrările. 

Cea de-a treia ediție, Art Encounters 2019, Întregul și părțile componente, a fost construită de către curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu, cu o abordare inedită, mai largă a artei. Ca de obicei, au pornit de la analiza orașului nostru, făcând o cercetare a istoriei Timișoarei și a împrejurimilor și au ajuns la Herta Muller, câștigătoarea premiului Nobel pentru literatură, originară din Nițchidorf. Mie personal nu mi se potrivește scriitura ei, considerând-o destul de greoaie și apăsătoare, însă tocmai acest lucru a inspirat curatoarele. Vântul. Metafora vântului. Iată ce afirmă Maria Lind și Anca Rujoiu: „Asemenea vântului care străbate romanele Hertei Müller, ale căror acțiuni sunt plasate în Timișoara și în jurul ei, vântul acestei bienale va genera diferite intensități și atmosfere în oraș, propagându-se peste granițe și depășind barierele lingvistice, lucru bine cunoscut în regiunea Banatului. De asemenea, un alt vânt va aduce în prim plan meșteșugul și manualitatea iar altul va face vizibile inițiativele editoriale independente, colecțiile personale și alte forme de auto-organizare.” 

Spuneam mai sus despre o abordare mai largă a artei. La întâlnire, Anca ne-a destăinuit că au avut mereu în minte faptul că arta reprezintă modul de a înțelege complexitatea zilei de azi. Cu alte cuvinte, arta constituie în general și constituie și cu acest prilej o formă de cunoaștere. Pentru că oamenii au șansa de a vedea lucrări care abordează teme relevante care merită discutate (cum ar fi mediul înconjurător, minoritățile, frontierele), în esență teme de relevanță globală – tot ce este urgent de discutat. Anca a dat exemplul lucrărilor expuse în august, în cadrul unor acțiuni premergătoare deschiderii Bienalei și anume mozaicul din pasajul Gării de nord (lucrarea lui Dan Acostioaei, Seas under Deserts [Mări sub pustiuri] ) și porumbelul lui Agnieszka Polska, devenit simbolul Bienalei din acest an. Am scris despre aceste lucrări aici. 

 

Ce presupune Art Encounters?

Aceste întâlniri cu arta de care am vorbit mai sus au luat forma, în fiecare ediție,  unor expoziții, evenimente (dialoguri, ateliere, performances) și a unor ”desfășurări” de artă în spațiul public. Bienala s-a dezvoltat însă de la an la an. Dacă în 2017, Art Encounters a depășit granițele orașului nostru, având o extensie și în Arad, ediția din 2019 prevede două extensii inedite ale bienalei: Muzeul Textilelor din Băița și Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia. Acestea vor găzdui două intervenții artistice special concepute pentru aceste instituții.

Dacă primele 2 ediții au fost delimitate ca timp la cele 5 săptămâni de expoziție, ediția nr.3 a fost gândită mult mai amplu, având astfel un format diferit. Practic, bienala a început în ianuarie cu întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere lunare, culminând cu acțiunile din perioada 20 septembrie – 27 octombrie. Dar hai să vedem care sunt componentele programului din acest an, așa cum le-au prezentat organizatorii:

 • Dialogurile bienalei / Biennial Talks, realizate în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design și Facultatea de Arhitectură și Urbanism, cu ocazia vizitelor la Timișoara a artiștilor invitați și a altor colaboratori
 • Atelierele cu artiști / Artists Workshops, care oferă participanților o introducere în domeniul producției, cercetării și experimentării artistice 
 • Serile Ambasada / Ambasada Gatherings, gândite cu scopul de a crea premisele pentru un schimb cu actori culturali din Timișoara /în vederea cercetării multidisciplinare în care sunt angrenați artiștii invitați 
 • Programul de voluntariat / Volunteer Program, util pentru studenți și tineri absolvenți interesați să cunoască și să însoțească parcursul realizării unei lucrări 
 • Proiecțiile de film / Film Screenings, realizate în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara și CEAU Cinema! 
 • Lecturi colective/ Collective Readings, susținute de invitați din diferite zone culturale
 • Platforma de publicații independente / Publishing Platform, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, platformă situată în continuitatea cartografierii scenei culturale independente începută la ediția bienalei din 2017 și axată de data aceasta pe inițiativele editoriale independente.
 • Programul de mediere culturală pregătit de Asociația Culturală Contrasens – Ways of Knowing / Itinerarii de Recunoaștere – implică o relație strânsă cu copiii, adolescenții, tinerii și adulții, cărora le propune o abordare personalizată, integratoare și non-ierarhică. 
 • De asemenea, pentru prima dată în România, va avea loc o Școală curatorială de toamnă / Autumn School of Curating, pe perioada unei săptămâni, organizată de Art Encounters și Centrul Cultural Clujean, desfășurată în ambele orașe, având-o lector coordonator pe curatoarea Joanna Warsza. 
 • Publicația bienalei din acest an va dezvolta într-o formă consistentă și ambițioasă temele abordate de artiști în expoziții și ideile curatoriale care au inspirat bienala și va continua dialogul cu orașul Timișoara. Aceasta va fi lansată în cadrul platformei de publicații independente, la finalul lunii octombrie. 
 • Expozițiile Art Encounters urmează un traseu ramificat, lucrările ieșind din locurile convenționale centrale și inserându-se în diferite spații expoziționale sau publice, unele utilizate pentru prima dată în acest scop. 

 

Despre artiști

La Bienala Art Encounters 2019 sunt invitați 60 de artiști de pe întreg globul, dintre care 20 produc lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara. Îmi doresc să enumăr participanții invitați în cadrul programului expozițional: Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaiei, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen, Collection Collective, Céline Condorelli, Alexandra Croitoru, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Sandi Hilal & Alessandro Petti, Ane Hjort Guttu, Dora García, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam, Anne Low, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan, Joar Nango, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt, The Otolith Group, Trevor Paglen, Gary-Ross Pastrana, Lia Perjovschi, Peles Empire, Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska, Ghenadie Popescu, Vandy Rattana, Bella Rune, STEALTH.unlimited, Apolonija Šušteršič, Zhou Tao, Iulia Toma, Tur de Arhitectură, Mona Vătămanu & Florin Tudor, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia, Želimir Žilnik. Participanții în cadrul programului de lecturi colective și a platformei dedicate publicațiilor independente sunt: colectivul Balamuc, Ana Bilbao, colectivul Cutra, Două Bufnițe, Adriana Gheorghe, Delia Grigore, Tatiana Fiodorova, Nicoleta Moise, Radu Pavel Gheo, Leah Whitman Salkin, Editura Idea, Punch Bookstore, Institutul Prezentului, Cele mai frumoase cărți din România, Galeria Posibilă, precum și proiecte editoriale din Serbia. 

Despre curatoare

Cum spuneam mai sus, Bienala este curatoriată de 2 experți în domeniu, Maria Lind și Anca Rujoiu. Pe Anca am întâlnit-o acum o săptămână și un pic și am îndrăgit-o din prima. Simplitatea și căldura cu care a discutat cu noi mi-a dat de înțeles că avem în față un om în adevăratul sens al cuvântului și asta înseamnă mult pentru mine. Redau mai jos prezentarea lor, așa cum am primit-o, pentru a vedea despre cine este vorba. 

Maria Lind este curatoare, teoreticiană și profesoară; aceasta trăiește la Stockholm și la Berlin. A fost director la Tensta konsthall, Stockholm (2011-2018), director al programului de studii curatoriale de la Colegiul Universitar Bard (2008-2010) și al Iaspis în Stockholm (2005-2007). Din 2002 până în 2004 a fost directorul instituției Kunstverein München. În 2016 a fost directorul artistic al celei de-a 11-a ediții a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud). Maria Lind este, de asemenea, deținătoarea Premiului Walter Hopps pentru realizări curatoriale.

Anca Rujoiu este curatoare și editoare și trăiește în Singapore și Timișoara. În calitate de curator de expoziții și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului de Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA). Anca Rujoiu a fost co-curator al proiectului Collective Fictions, selectat în cadrul programului Nouvelles Vagues (2013) dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo, Paris. 

Ce ar mai trebui să știți? 

 • Bienala de Artă Contemporană Art Encounters reprezintă un Eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. 
 • Bienala angrenează inițiative din oraș, se crează astfel o platformă de prezentare a artei contemporane. Orașul nostru se deschide prin exploatarea unor spații inedite. Ziceam la discuție despre spații vedetă (cred că în 2015 a fost Cazarma U, iar în 2017 Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”), însă modestia Ancăi nu m-a lăsat să transform această abordare în senzațional. Dar (pentru că nu mă pot abține) sunt extrem de curioasă ce se va întâmpla la Casa Tineretului. 
 • Bienala a constituit o oportunitate de cunoaștere și de lucru între artiștii români și cei străini. De exemplu, cum am aflat de la Anca, astfel pot lua naștere grupuri de lucru, formate din artiști locali și străini, cum este grupul Zephyr, care, pe baza unei probleme a orașului (în acest caz, poluarea aerului), au gândit lucrări care iau forma unor postere distribuite în aer liber. La finalul lunii trecute, tot o astfel de asociere între artiștii Joar Nango și căldărarul Lajos Gabor au prilejuit un performance la care au putut asista timișorenii, realizându-se atunci diverse obiecte necesare spațiului în care se desfășura acțiunea (de exemplu, un fund de coș de gunoi făcut din cupru!!, o căsuță pentru bufnițele din parcul respectiv).
 • Expozițiile din cadrul Bienalei Art Encounters au loc în mai multe spații din oraș, creându-se astfel legături cu arta în locații inedite. Aceste spații vor fi dezvăluite în curând, informații se vor găsi pe site dar și pe pagina de Facebook Art Encounters. De urmărit și evenimentele de pe Facebook create cu prilejul acțiunilor incluse. 
 • Se vor organiza și tururi ghidate cu artiștii, dar și tururi de arhitectura, se pare în fiecare sâmbătă și duminică.
 • Art Encounters se adresează tuturor categoriilor de vârstă: la expoziții sunt așteptați timișorenii, indiferent de etate, în timp ce unele programe și acțiuni din cadrul Bienalei au fost sau sunt destinate copiilor, tinerilor, respectiv adulților.

Mi-a luat ceva timp să scriu și să finalizez articolul acesta. Nu activez în domeniul artistic, sunt doar un om care iubește frumosul, care e încântat să descopere perspective inedite ale unor teme actuale, curios să înteleagă mesajul din spatele unei lucrări, recunoscător pentru munca depusă de fiecare om implicat în Art Encounters. Sper că am reușit să prezint simplu și corect un eveniment de o asemenea amploare. Închei cu îndemnul de a fi deschiși la ceea ce ni s-a pregătit. Să ne vedem cu bine la întâlniri cu arta!!

 

Fotografie realizată în cadrul Art Encounters 2017.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

One thought on “Întâlniri cu arta – un stil de viață pentru următoarele 6 săptămâni. Art Encounters 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *