Un weekend plin de mâncare bună, gătită pe îndelete. În Timișoara are loc LA PAS. festival de gastronomie artizanală

Un weekend plin de mâncare bună, gătită pe îndelete. În Timișoara are loc LA PAS. festival de gastronomie artizanală

Prinși în vâltoarea vieții de zi cu zi, înțeleg că este greu să gătești după ce ajungi acasă de la muncă. Nu ai dispoziția optimă, poate nici ingredientele necesare, sau poate ești obosit, pur și simplu. Motive sunt nenumărate. Dar de asta poți aprecia cu atât mai mult mâncarea făcută de mama sau bunica și, dacă nu ai posibilitatea asta, te bucuri de un festival de mâncare artizanală. 

Eu, una, am fost încântată când am auzit de acest festival, care are loc de azi până duminică (4-6 octombrie), în Parcul Rozelor. Iată ce spun organizatorii: ”La PAS. festival de gastronomie artizanală reunește peste 30 de producători de hrană și bucătari ce au în comun preocuparea pentru ingrediente, grija față de mediu, creativitatea cu care îmbină rețete vechi și noi: fructe de sezon, brânzeturi și lactate artizanale, siropuri, sucuri și gemuri din fructe curate, nectar din piersici ecologice, zacuscă, miere pură, muștar crud-vegan ecologic, tăieței de casă, uleiuri presate la rece, ciocolată artizanală și ciocolată fairtrade, ceaiuri ecologice, brânză de caju și de migdale, pâine cu maia naturală și patiserie artizanală, preparate tradiționale, gustări vegetariene și vegane, supe și preparate din bucătăria internațională, clătite, gogoși și alte bunătăți”. Ce înțeleg eu din asta? Că există o varietate de mâncare pusă la dispoziția publicului, venind în întâmpinarea tuturor (vegani, raw-vegani, vegetarieni, carnivori), cu o grijă deosebită față de proveniența ingredientelor și procesul de realizare a mâncării. Că putem să ne amintim de gusturile copilăriei sau să testăm mâncăruri noi, conform unor trenduri moderne. 

 

Festivalul este construit, așadar, în jurul mâncării. Pe pagina de Facebook puteți vedea concret vânzătorii și ofertele lor. Însă pe lângă participanți, merită menționat faptul că vor avea loc diverse evenimente artistice, spectacol de teatru, dezbateri, ateliere demonstrative, ateliere culinare, degustări. Programul, de asemenea, poate fi vizionat pe Facebook. Pentru că sunt mamă și mă preocupă activitățile pentru copii, mai ales la festivaluri unde sunt așteptate și familiile, amintesc că vor avea loc și ateliere pentru cei mici. Acestea sunt susținute de De-a arhitectura ”Căsuța măr a viermișorului” și ”Turul lui Turtă dulce prin cartier” și de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confecționat jucării creative. Tot pentru copii, pe toată durata programului de weekend, va funcționa Eco Playground Ecologos Seneca, un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică. 

 

Ce mi-a mai atras atenția? De la atelierele “Cum se face…?” până la abordarea problemei risipei alimentare, iată:  

  • Atelierele pentru mici producători -prilejuiesc o întâlnire cu specialiștii care vor aborda două teme importante „Autorizarea micilor producători pentru dezvoltarea lanțurilor scurte de distribuție”, susținut de Fundația ADEPT Transilvania și „Certificarea ecologică: costuri și beneficii”, susținut de ing. Georgeta Pașcan.
  • Ateliere deschise tuturor celor interesați să promoveze reducerea risipei și responsabilitatea față de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociația SNK, „Risipa alimentară și cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea pâinii. Întoarcerea acasă” de la Asociația Prin Banat, „Obezitatea în rândul copiilor și al tinerilor: cauze și efecte” cu Salvați Copiii – filiala Timiș, „Cultivă orașul! – despre grădinăritul urban” cu Asociația Română de Permacultură și „Agricultura civică: reconectarea cu ferma, mâncarea și comunitatea” cu Asociația ASAT și Slow-Food Cluj Transilvania. Unele tematici de aici îmi sunt de interes și voi reveni cu informații în articole viitoare! 
  • Disco-Soup – cred că este o super acțiune! Se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante) 
  • Picnicul Urban prilejuiește schimbul de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți.

 

Ce ar mai trebui să știți?

  • „LA PAS. festival de gastronomie artizanală” din Timișoara este un proiect comunitar derulat de Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, orientat către evidențierea complexității legăturii dintre hrană, cultură și consum durabil. 
  • Festivalul are loc între ora 15.00 și 23.00 în data de vineri 4 octombrie și între 10.00 și 23.00 în zilele de sâmbătă și duminică. 
  • LA PAS. festival de gastronomie artizanală” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus în dosarul de candidatură al Asociației Timișoara 2021.

Așadar, un festival dedicat bunului gust și bunului simț, în ciuda locației, un motiv pentru a savura pe îndelete preparate gândite și gătite cu grijă față de semeni și față de mediul înconjurător.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *