Emoțiile weekendului trecut

Mă pomenesc în ultima vreme că aștept cu nerăbdare weekendul. Mai exact, duminica, zi de familie pentru noi. Viața cu un partener fermier nu e ușoară : dacă nu e campanie, e mereu ceva de reparat sau sunt acte de pus la punct. Și dacă nu e vorba despre toate astea, sunt coaste sau ligamente rupte. 

Cu piciorul umflat și în cârje, Dragul m-a făcut să ratez două evenimente importante weekendul trecut. Lansarea noii colecții Tricoul Inteligent Dunia, cu tematica Virginia Woolf, marca Dunia, și o nuntă – botez a unui verișor. Duioșia și grija a luat locul frustrării și supărării de moment, când, la prânzul de duminică, Draga ne-a adormit în scăunelul ei de masă. A fost sătulă și obosită, iar tatăl ei, cu capul lângă căpșorul ei mic, i-a fredonat o melodie de somn. Ne-am topit de dragul ei. 

Cam așa e cu neputințele fizice. Unele sunt temporare și au menirea de a ne opri din goană pentru a reevalua situația. Dar cum e cu cele permanente? 

Sâmbătă, a avut loc Central Park, un proiect marca Teatrul Național din Timișoara, care a adus laolaltă, pentru o săptămână, persoane cu deficiențe de auz și actori ai Teatrului Național, într-un performance de dans. „Un performance absolut special, cu profunde implicații – culturale, civice și sociale și, mai cu seamă, umane, [conceput] în contextul unei grave crize de comunicare la toate nivelurile existenței contemporane. Au urcat pe scenă, alături de coregraful Pál Frenak secondat de dansatorul Halász Gábor, actorii Naționalului Alina Ilea, Daniela Bostan, Laura Avarvari, Luminița Tulgara și Cătălin Ursu, alături de fabuloșii participanți la Atelier, Luminița Barbuzan, Doina Greavu, Corina Grizea, Tamara Ambruș, Ramona Inciulescu, Radu Băcican, Ioan Furdui, Mario Grizea, Ion Puican și Violeta Bălan„, au transmis organizatorii. Sincer vă spun, am văzut în postări aferente repetițiilor de pe pagina de Facebook a #tntm emoție, pasiune, dorința de a contribui și de a nu dezamăgi. A oamenilor simpli, cu deficiențe de auz, care nu au mai pășit pe vreo scenă înainte. A actorilor consacrați dornici să se implice, să ajute și să facă lucrurile să pară ușoare. Cert este că nu a fost ușor. Dar totul se poate când găsești o cale de comunicare universală. Una este dansul și ce a ieșit sâmbătă a transmis din plin asta. Vă recomand doar să citiți acest articol scris de un tânăr de 17 ani. O altă cale de comunicare este găsirea acelui ceva care ne unește, în pofida sau tocmai datorită diversității. Ce mesaj transmis de Teatrul Național din Timișoara m-a emoționat pe mine? „[TNTm] își dorește să inspire la o decizie: să începem, cu hotărâre, o eră a păcii, a înțelegerii, și să refuzăm capcana urii care a distrus civilizații și macină devastator. Din sălile teatrului au început multe revoluții. Propunem o eră a păcii!” (@Ada Lupu Hausvater, director TNTm). 

Emoțiile, pozitive sau nu, cu încărcătură puternică sau ușoare ca o pană în vânt, ne fac bine. Ne fac mai buni, ne determină să fim mai prezenți și mai aproape de ceilalți. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *