Care e femininul de la misogin?

Care e femininul de la misogin?

În data de 18 octombrie, două femei astronaut de la NASA (Christina Koch și Jessica Meir) au realizat prima ieşire în spațiu exclusiv feminină. Misiunea lor, aceea de a înlocui o unitate de încărcare/descărcare a unei baterii, a durat 7 ore și 17 minute. Aparent, o misiune simplă, de durată redusă. De notat că până la acest moment istoric, doar 14 femei au participat la călătorii spațiale, întotdeauna însoțite de câte un astronaut bărbat. Ineditul situației a creat vâlvă și s-a dorit evidențierea egalității de gen promovate. Multe persoane din lista mea de prieteni au distribuit informația. Din păcate, un comentariu văzut mi-a produs un gust amar : „oare cât le ia până se ceartă?”. Venit din partea unei domnișoare, pe care, de altfel, o plac. Viziunea ei nu mi-a schimbat părerea despre ea, doar reflectă societatea în care trăim. 

Trăim încă în patriarhat. Nu, nu e vorba despre asta. Să fie despre promovarea valorilor și non valorilor în societatea noastră? Să fie despre neîncrederea în cele cu care ne împărțim genul? De unde vine asta? 

În ultima vreme învăț și constat. Cum ne adresăm copiilor noștri? Ce îi învățăm despre oameni în general? Cum le vorbim despre ceilalți? Sunt întrebări pe care mi le-am pus citind Metoda daneză de creștere a copiilor, de Jessica Joelle Alexander și Iben Dissing Sandahl. O carte pe care o recomand tuturor, nu numai părinților. Este vorba de a crește oameni, dar și de a ne schimba felul de abordare a oricărei situații. De a le vorbi copiilor despre ce e bun și frumos în lume, de a le direcționa atenția asupra acestor lucruri. De a-i învăța să fie empatici și să îi aprecieze pe cei din jur. Bărbat sau femeie. Asta ne lipsește. Trăim într-o lume în care se încurajează împărțirea pe genuri, de mici : băieții într-o parte, cu mașini, fetele în alta, cu păpuși. Normal că forța devine mai vizibilă decât inteligența emoțională. Iar cei vizibili sunt percepuți de obicei ca fiind mai puternici. 

Nu cred că bărbații și femeile sunt egali. Nu vor fi niciodată. Așa cum un om nu este egal cu celălalt. Fiecare e în felul lui. Fiecare cu plusurile și cu minusurile lui. Toți trăim într-un echilibru, dar echilibru personal. Când simțim că ceva de clatină, luăm măsuri, evoluăm. Dar în permanență focusul ar trebui să fie pe propria persoană, nu în comparație sau în competiție cu altcineva. Bărbat sau femeie. 

Critica se naște din frustrări, iar frustrările din propria neputință. Neputință că suntem limitați fizic sau ideologic. Dar! Dar împreună suntem mai puternici. Femeile devin o forță când se adună, când se respectă și când se ajută. Când nu permit altora să vorbească de rău pe una de-a lor. Când se confruntă pentru a aplana un conflict, nu pentru a crea o ruptură definitivă. 

Fiecare dintre noi are o istorie personală. Fiecare a trecut prin întâmplări mai mult sau mai puțin fericite. Fiecare știe ce e în sufletul ei și de ce este capabilă. Iar femeile sunt capabile să ocupe cam aceleași posturi ca bărbații. Datoria noastră este să credem una în cealaltă și măcar să ne lăsăm în pace să ne vedem fiecare de treabă, dacă nu putem ajuta sau spune un lucru frumos. 

Revin asupra situației celor 2 astronaute. Cred că știrea respectivă nu ar fi trebuit să existe. Ar fi trebuit să fie, pur și simplu, o situație normală, la ordinea zilei. 

Ca să revin la întrebarea mea, conform dexonline.ro, MISOGÍN, -Ă, misogini, -e, s. m., adj. 1. (Persoană) care are aversiune sau dispreț față de femei. 2. Adj. Care manifestă aversiune sau dispreț față de femei. [Var.: misoghin, -ă s. m., adj.] – Din fr. misogyne, germ. Misogyn.

Iar corespondentul feminin ar fi misandră, persoană care suferă de misandrie sf [At: DN3 / P: ~an-dri-e / Pl: ~ii / E: ger Misandrie] Repulsie față de bărbați. 

Eu zic că aceste două atitudini sunt depășite. Avem lucruri mult mai bune de făcut decât să ne facem rău unul altuia. Cum ar fi să educăm generațiile viitoare să fie mai îngăduitoare cu cei din jur. Și să le pregătim să facă față unei lumi pe care noi am schimbat-o, nu neapărat în bine. 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *