Toamnă cu iz de istorie

Toamnă cu iz de istorie

Istoria recentă a românilor se învârte în jurul Revoluției din ’89 și a unei lupte continue între corupție și progres. 

Am avut 5 ani la Revoluție. Îmi amintesc doar îngrijorarea bunicilor mei pentru mama, aflată în Timișoara, punctul 0, și pentru unchiul meu, care îndeplinea serviciul militar obligatoriu pe vremea aceea. Din comunism, nu țin minte decât tăcerea cu care urmărea bunicul congresele de partid, televizate, lampa cu gaz, grădina C.A.P-ului de lângă casa noastră și S.M.A-ul de vis-a-vis. Îmi amintesc aievea procesul și executarea. 

Nu știu dacă era mai bine înainte. Părerile sunt împărțite, iar teoriile sunt multe. Le am și eu pe ale mele, dar nu e cazul să le înșir acum. La 30 de ani de la Revoluție, lumea românilor arată de nerecunoscut. Românii plecați în străinătate au posibilitatea acum să își aleagă președintele de la distanță. Noi, cei rămași în țară, ne prezentăm la vot pe 10 noiembrie, adică duminică, și ne putem aștepta la un al doilea scrutin pe data de 24. E un moment bun pentru o analiză. A cum a fost, a ceea ce se întâmplă, a viitorului, cu speranțe și obiective concrete. 

Cum a fost în comunism și revoluție am tot citit anul acesta. Am început cu „Povestiri din garaj„, a lui Goran Mrakic și am finalizat cu „Sînt o babă comunistă„, a lui Dan Lungu. Despre ultima trebuie să spun că vocea personajului principal este deosebit de autentică – am recunoscut în fiecare pagină frânturi din mentalitatea românului de peste 55 de ani. Sunt curioasă să văd și punerea în scenă, a Teatrului Național din Timișoara. Practic, stagiunea #Tntm a fost cea care m-a inspirat la lectură. Din păcate, nu am ajuns la spectacol încă. FEST-FDR a debutat cu acest spectacol. Am văzut câteva imagini și instant am regretat lipsa mea din public. Dar așa e cu un pui mic acasă. Totuși e bine că spectacolul a prins la public și sigur rămâne în program mult timp. Așa că voi avea șansa să îl văd, ceea ce vă recomand și vouă. Când ajung, revin cu un articol. Trebuie să redau aici cuvintele cu care a deschis Ada Hausvater, managerul Teatrului Național, ediția 2019 a FEST-FDR duminică, 3 noiembrie: „Întotdeauna revoluțiile sociale, revoluțiile politice au fost subliniate de teatru: veți descoperi întotdeauna, în forma dramatică, în forma de spectacol, un produs al evoluției umane. Teatrul Național continuă acest drum fundamental. Societatea se va dezvolta prin teatru, prin adevăr.”  

Cărțile amintite mai sus și reacțiile de pe urma spectacolului de pe scena TNTm mi-au confirmat ipoteza că românul, indiferent de perioadă, alterează râsul cu plânsul, trăiește o dramă continuă. Și înainte de drama cu alegerile prezidențiale, chiar pe 9 noiembrie, timișorenii au primit o invitație la râs: sâmbătă, la Sala Sporturilor „Constantin Jude”, au loc 2 spectacole de Stand-Up Comedy (de la ora 18:00, respectiv de la ora 20:30). Conceptul este inspirat, desigur, tot din comunism. „Partidul Comedianților Români convoacă poporul carpato-danubiano-pontic la discursul umoristic destoinic, prezidat de Bordea şi Micutzu.[…] prosperitate, fericire și mai multă comedie – asta e promisiunea lor pentru un viitor glorios„. Cam așa sună invitația. Știu că nu mai sunt atât de multe locuri disponibile, dar puteți încerca să achiziționați bilete de aiciDe notat că spectacolul nu este recomandat minorilor. Pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, sunt puse la dispoziție 10 bilete, iar pentru mai multe detalii trimiteți solicitarea pe adresa de mail ticketing@sublimeromania.com

Acum, revenind la treburi mai serioase, trebuie să pomenesc și despre clipul eMAG despre libertatea, care îl are în prim-plan pe Mihai Șora. De la prima vizualizare, m-am simțit stânjenită, ceva nu mi-a sunat bine. Iar eu îl urmăresc și îl apreciez pe Mihai Șora, cel de acum. Asocierea Șora și eMAG mi se pare nefericită, libertatea nu o văd egală cu consumerismul. Să ne înțelegem, sunt client al platformei comerciale și pot înțelege ce e în spatele unui asemenea business din punctul de vedere al marketingului. Pentru un clip comercial, mi se pare inedit că a ajuns la peste 4 milioane de vizualizări pe YouTube. Am înțeles că au fost plângeri la CNA referitoare la difuzarea spotului TV, însă, votul membrilor a decis că poate rula în continuare, neîncălcând nicio legislație. Părerile sunt împărțite, controversa e intensă. Găsiți aici un articol mai lung și pertinent pe acest subiect. Nu mă pricep eu la istorie, de asta sunt reticentă și nu emit nicio părere. Înțeleg că trecutul lui Șora este chestionat, iar eu, ca mulți alții, prefer să văd doar acțiunile recente. Sau, cine știe?, să văd mai degrabă binele din om. 

Însă trebuie să pomenesc o acțiune cu specialiști în istorie. Tot sâmbătă, de la ora 17:00, la librăria independentă La Două Bufniţe din Timișoara va avea loc lansarea volumului Istorie și rasism. Ideea de rasa de la Iluminism la Donald Trump, de Marius Turda şi Maria Sophia Quine, recent apărut la Editura Polirom, în colecţia „Historia”, traducere de Marius-Adrian Hazaparu. Invitaţi, alături de autor sunt Victor Neumann și Florin Lobonţ. Mai multe, despre eveniment, aici

  

Cam atât despre istorie pe ziua de azi. Cu ușoare și cu grele. Plec să mă bucur de libertate cu cea mică! 

Nu uitați că FEST-FDR e în plină desfășurare. Mergeți la teatru. Și duminică, la vot! 

Fotografie preluată de pe pagina de Facebook a Teatrului Național din Timișoara. 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *