A fi inteligent înseamnă că ai dezvoltat cel puțin una dintre tipurile de inteligență. A fi incult înseamnă a ignora resursele prețioase

Există câteva tipuri de inteligență. Eu rezonez cu modelul de 9: inteligență spațială, muzicală, interpersonală, intrapersonală, existențială, logico-matematică, naturalistă, lingvistică și kinestezică. Le găsiți online pe toate, explicate, pentru aprofundare. Copil sau adult, dezvoltăm cu precădere unele dintre ele. Mai mult, cred că avem perioade când predomină interesul pentru un anumit domeniu și atunci ne dezvoltăm în acel sens. Nu e posibil să le avem pe toate. Nu ar fi uman. Ca adult, ajungi la concluzia că nu trebuie să excelezi într-una anume, ci să te descurci mai bine în câteva. 

Ca părinte, înveți repede că e mai sănătos și mai normal să observi și să încurajezi o dezvoltare naturală a bebelușului. Dacă își dezvoltă întâi motricitatea grosieră, sigur pune pe anul doi dezvoltarea lingvistică. Apoi trece la cealaltă și tot așa. Nu le pot face pe toate în același timp. La un an și jumătate, unii pot număra de la 1 la 4, dar alții mult mai pricepuți la trasee cu obstacole, sunt mai curioși să desfacă și să meșterească jucării. Fiecare în ritmul și în stilul lui. Toți ajung să vorbească și să se miște bine în viața asta!

Iar noi, ca adulți, ne știm bine limitele. Sau măcar ar trebui. Ne alegem meseriile în funcție de înclinația, inteligența, talentul nostru, de oportunitățile care ni se oferă. Atât timp cât ne facem munca BINE și cinstit, orice meserie este demnă de toată lauda. Am mai spus că buni a fost femeie de serviciu și că a fost respectată de toată lumea! Din motivele de mai sus, la care se adaugă și o doză bună de bun simț și omenie! 

Dar unde ajungem cu toată dorința de a fi vizibil și de a face mereu doar lucruri care să ne aducă un plus de “imagine”? Se întreabă omul de comunicare din mine. Am urmărit recentul scandal Irina Rimes – Brâncuși. Nu atât numirea domnișoarei drept Ambasador Onorific al Zilei Naționale “Constantin Brâncuși” 2020 a stârnit disprețul intelectualilor, cât declarațiile total nepotrivite făcute de cântăreață. Pentru că, în principiu, din cântăreață a ajuns “influencer” (un termen vag, folosit tare ciudat în perioada asta). Iar la un asemenea nivel, aceasta are “oamenii ei”. Ceea ce mi se pare pertinent, mai mult chiar, acei “oameni” ar fi trebuit să îi facă un instructaj înainte de evenimentul nominalizării. Moment care a fost planificat, nu a fost o surpriză ceea ce se întâmpla. “Oamenii ei” ar fi trebuit să o pună să se documenteze despre Brâncuși (viață, opere, principii). Să îi ofere linii de discuție, dacă nu un scurt text despre. Să fi primit de la minister un brief de campanie sau măcar să știe mesajele pe care le va transmite comunității sale. Sincer, toate lucrurile acestea trebuiau verificate și vorbite punctual într-o discuție tete a tete anterioară. Până la urmă, trece și episodul cu Irina Rimes, dar politicienii tot nu se transformă în profesioniști. Puțini au consultanți care să îi îndrume și care să muncească eficient, asemeni colegilor din industria pe care o reprezintă. 

Și eu am fost ambasador pentru evenimente culturale. M-am documentat despre subiect. Am pus întrebări. Am făcut tot posibilul să fi înțeles fiecare detaliu înainte de a scrie despre. Am ținut legătura cu managerii culturali sau cu PR-ii campaniilor. Nimeni nu se naște învățat. Ce vreau să zic este că această colaborare putea fi una de succes. Irina Rimes, deși moldoveancă, este un tip de model urmărit de tânăra generație din țara noastră. Mie îmi place vocea și determinarea ei. Poate acest episod o ajută să abordeze lucrurile altfel pe viitor. Poate cei din comunitatea ei au dat un search pe Google să vadă cine e “domnul sculptor”. Dar cert este că încă o dată ne arătăm incultura și ignoranța. Dacă nu știi un lucru, nu te îngrijora. Studiază. Dar vorbește după aceea! Folosește-te de resursele pe care le ai la dispoziție. Micul dispozitiv din mâna ta ascunde o cantitate enormă de informație. Iar informația este una dintre cele mai prețioase resurse pe care noi le avem la dispoziție și pe care le putem exploata în aceste vremuri. 

Puțini oameni sunt cu adevărat proști. Față de ei trebuie să avem compasiune. Dar majoritatea dintre noi au dezvoltate anumite tipuri de inteligență. Și noi toți suntem responsabili pentru propria evoluție. Să ne folosim de resursele disponibile ca să creștem. Să ne punem întrebări și să vedem ce putem face pentru noi și pentru cei din jurul nostru.

Fotografie realizată de infi.ro (mulțumesc, Andrei🤗)

2 comentarii la „A fi inteligent înseamnă că ai dezvoltat cel puțin una dintre tipurile de inteligență. A fi incult înseamnă a ignora resursele prețioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.