Ce evenimente frumoase au loc în Timișoara, în weekendul 21-23 februarie 2020?

Demult nu am mai scris despre evenimentele de weekend și îmi cam lipsea. Așa că iată ce evenimente mi-au atras atenția. Dacă mergeți la vreun eveniment recomandat mai jos, să îmi spuneți și mie cum vi s-a părut. Mulțumesc!

Lansare de album Matei Bejenaru: PRUT, vineri, 21 februarie, de la ora 18:00, ArtEncounters

Astăzi are loc evenimentul în prezența artistului și a editorului cărții, Alina Șerban, cunoscuta și apreciata curatoare din București. Matei Bejenaru este unul dintre cei mai importanți artiști din România, care se remarcă și prin rolul său de fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic și prin cariera sa pedagogică, ca profesor de fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Început în anul 2011, la câțiva ani după admiterea României în Uniunea Europeană, proiectul PRUT reprezintă o arhivă de imagini foto-documentare care în prezent cuprinde aproximativ 1500 de negative. Structurând, în formatul unei publicații de fotografie, materialul vizual acumulat în urma cercetării (în județele Iași, Botoșani și Vaslui), volumul reușește să redea, într-o manieră subiectivă, fenomene și manifestări de viață și cultură materială caracteristice comunităților din zona Prutului, surprinzând felul în care acestea au înțeles să-și negocieze poziția sub impulsul noilor mecanisme economice și sociale ale ordinii neoliberale„, am aflat de la organizatori. 

Premiera „Tipografic majuscul”, vineri, 21 februarie 2020, ora 20:00, Casa Artelor

La premiera filmului lui Radu Jude ne invită Asociația Marele Ecran. Practic, filmul constituie o adaptare după spectacolul documentar cu același titlu, semnat de Gianina Cărbunariu. Din distributia filmului fac parte: Serban Lazarovici, Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Serban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia si altii. După proiecție, va avea loc o discuție cu publicul la care vor participa actrița Ioana Iacob și alți invitați-surpriză .

Trailerul poate fi văzut aici : https://youtu.be/5QJbd22y6JM. Prețul unui bilet este de 10 lei, biletele fiind disponibile la Cărturești Mercy. 

Să poveșterim cu Livia, sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 10:00, La Două Bufniţe 

Din câte am înțeles de la una dintre bufnițe (Raluca, Sele, cum vrei), Livia îi face pe copii să o îndrăgească și să se îndrăgostească de cărți. Noi nu am fost încă la sesiunile astea, pentru că sunt destinate copiilor de peste 3 ani. 

Acest atelier pornește de la cartea Te iubesc din toată inima, de Jane Chapman, Univers Enciclopedic, 2019. În cadrul atelierului, copiii vor meșteri un mărțișor pentru mamele lor. „Vom citi, vom meșteri, vom mânca și vom povesti, toate pentru a ne distra, în primul rând, apoi pentru a înțelege mai bine lumea și poveștile ei, dar și pentru a ne dezvolta limbajul, inteligența emoțională și abilitățile manuale. Toate acestea printr-o activitate integrată de 2 ore în care ne dăm silința să ne luăm joaca în serios.” Asta promit bufnițele. 

Taxa de participare la atelier este de 40 de lei și include materialele folosite, o gustare și o băutură. La finalul atelierului, copilul va pleca acasă cu obiectul creat. Pentru că numărul de locuri este limitat la 8 copii, cei interesați sunt rugați să facă rezervare la tel. 0799 704 110 . 

Curs de fotografie artistică, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 16:00, ArtEncounters 

Același artist menționat mai sus, Matei Bejenaru va susține primul modul de curs de fotografie artistică, din cele 3 planificate. În primul modul, „Introducere în mediul fotografic. Limbajul artistic al fotografiei”, artistul va aborda teme de bază precum istoria fotografiei, elemente specifice ale limbajului fotografic și genurile fotografice. Aceste teme vor fi dezvoltate pe parcursul următoarelor două module, care vor avea loc în lunile martie, respectiv aprilie: Fotografia artistică în contextul artelor vizuale și Practici fotografice contemporane. Cercetarea artistică în fotografie. Acest curs se adresează în principal tinerilor artiști, care doresc să își dezvolte practica fotografică. Participarea este gratuită, iar pentru înscriere cei interesați sunt rugați să trimită un email la adresa: contact@artencounters.ro.

Îndrăgostește-te de-un exponat, 14-24 februarie 2020, Muzeul Național al Banatului 

Deși practic e o campanie derulată între Sf. Valentin și Dragobete, weekendul pare potrivit pentru o ieșire la muzeu. Iei o inimioară, pozezi exponatul, postezi fotografia în evenimentul de pe Facebook, iar câștigătorul va fi desemnat în 25, pe baza like-urilor primite. Mie îmi place inițiativa asta, simplă și de efect. 

Meet the Tombabes #1: Ana Lukacs, sâmbătă, 22 februarie 2020, ora 16:00, Tombabe

Tombabe este mai mult decât un spațiu, mai mult decât un concept, mai mult decât haine și accesorii. E mai degrabă despre oameni, despre impactul nostru, despre visuri și stiluri de viață. Cred că la asta s-a gândit Ina Biebel când a dat startul întâlnirilor cu tombabes. „Întâlniri informale destinate clientelor TomBabe, cu circuit semi-închis (pe principiul primul venit-primul servit & cu locuri ultra-limitate), cu dulce și prosecco, menite să aducă laolaltă fetele care pun în mișcare orașul – în orice fel posibil„, scrie Ina. Prima invitată, Ana Lukacs, vă povesti despre experiența ei sabatică, de 3 luni în India și Maroc, după 13 ani de corporație. Mie îmi plac oamenii interesanți și cred că Ana, Ina și alte #tombabes sunt așa. 

Pisica verde, sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 19:00, Teatrul Național din Timișoara 

Spectacolul este pus în scenă după o piesă de Elise Wilk și constituie un concept de Claudia Ieremia. 

Pisica verde este o poveste cu și despre adolescenți. O poveste despre umbre, despre limita fragilă dintre realitate și imaginație, dintre gând și faptă, un spectacol emoționant despre iubire”, afirmă organizatorii. De știut că spectacolul are loc la Studio „Uțu Strugari”, iar vârsta minimă de participare este 16 ani. 

Duminica poveștilor la Bufnițe, cu PitiShow, duminică, ora 12:00, La Două Bufniţe 

Cred că deja e de notorietate Duminica poveștilor de la Bufnițe. În general, se adresează copiilor mai mari de 3 ani. Duminica această, povestitorii noștri sunt OsKar, Eva Labadi(o super doamnă) și trupa PitiShow, care vor povesti despre Extraterestul care își dorea ca amintire o pijama (Matei Vișniec) și despre Domnul Subpat (Chris Riddell). 

Fotografia: Matei Bejenaru, Între două lumi, Laborator TTI Iași 01, 90 x 60 cm, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *