8 Martie în casele unde locuiesc picioare mici

8 Martie în casele unde locuiesc picioare mici

„Draga, hai să te speli pe dinți”. Ea zice „nu”, dă din cap stânga – dreapta hotărâtă, vine la mine, întinde mâna să ia periuța și începe să se perie, așa cum vede la mine. 

„Draga, mama trebuie să îți aspire năsucul, să poți respira”. Ea zice „nu”, fuge încoace și-ncolo prin casă, o prind, o aspir cu hotărâre, ea plânge de mama focului, o mai țin puțin să se liniștească și apoi pornește aspiratorul ei de jucărie. 

Azi nu a spart nicio cană. A mâncat de la mine din brațe, după ce a refuzat să o pun în scaun și să se atingă de mâncare. A testat, totuși, cu degetele și parcă a fost mai bun așa, decât cu tacâmuri… A numărat firele de usturoi și cumva le-a transformat din 4 în 5. Numai o dată, acum vreo două săptămâni, a zis și „șase”, dar a fost o greșeală pe care nu a mai repetat-o. A insistat de mai multe ori să îi punem cântecelul ei preferat „baba bași” (Bah bah black sheep). S-a uitat fascinată la „Punguța cu doi bani”, singurul desene animat la care are răbdare să stea 10 minute (maximum cât îi poate scăpa mama din vizor, singură la baie). I-a fost somn și mi-a confirmat cu „mama bebe”, semn că vrea în brațe, la pieptul meu. Mi-a mângâiat fața înainte de a adormi de prânz. A prins obiceiul ăsta. Ne topim când vine la noi și ne strânge de după gât. 

Când eram mică, buni zicea mereu că „după râs, vine plâns”. În casa noastră, trecem de câteva ori pe zi prin asta. Un carusel de emoții, stări și învățături. Învățăm și noi toți, o dată cu ea. Ne jucăm împreună, dar apreciem și jocul nestructurat. Citim, descoperim lumi fascinante, o descoperim și o clădim pe Draga ca omuleț și ne redescoperim și noi laturi nebănuite. Facem greșeli în educație, facem compromisuri, încercăm să nu fie prea mult și prea multe. 

Încă îmi tresaltă inima în piept când îi aud pașii micuți pe podea. Așa se zice, nu? Casele în care locuiesc oameni cu picioare mici sunt mai fericite. Mă umplu de emoție când mă privește intens în ochi. Simt o conexiune puternică cu puiul pe care ni l-am dorit atâta. Îi iubesc trăsăturile luate de la tatăl ei și mă minunez când mă văd și pe mine în ea. Sper să o facem om bun și înțelept. 

Draga are o relație aparte cu fiecare om din casă. Pe babi o caută pentru ceva dulce, pentru muzică populară și pentru joacă. Îi place zâmbetul și (cred eu) felul în care o salută Moșul, dar e rezervată în privința lui. Pe buni o iubește când are ea chef, dar știu că o să o chinuie să îi facă toate poftele când mai crește. La ce bunătăți face buni, o invidiez! Vrea ca unchiul ei să se joace cu ea. Luminează și bucură toată casa. De fapt, toate casele. Căsuța noastră, casa mare, casa bunilor noștri vecini, casa lui buni-buni, a lui tuși Ada unde vrea mereu să ajungă, casa lui buni Dodo și a lui Lee, casa bunicului, casa unchiului și mătușii din New York, casa mătușilor – prietenele bune ale mele. Prin prezența lui Draga, prin filmulețe și poze care îi arată bucuria și creșterea. 

De mică, am crescut cu sentimentul că 8 Martie este Ziua Mamei. Preaplinul pe care îl simt azi îmi confirmă. Draga și Dragul m-au făcut mamă și este cel mai prețios dar pe care l-am primit vreodată. 8 Martie este și Ziua Femeii. Respect genul căruia îi aparțin, dar am învățat să apreciez întâi Omul. Amintesc că nu toate femeile trebuie să fie și mame. Atâta vreme cât sunt împlinite și altfel și sunt oameni buni, au toată susținerea mea. A fi mamă e o alegere și a mea a fost cea potrivită. 

La mulți ani tuturor! 

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

2 thoughts on “8 Martie în casele unde locuiesc picioare mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *