Dragoste în vremea coronavirusului. Și cum toată lumea s-a oprit în loc.

Dragoste în vremea coronavirusului. Și cum toată lumea s-a oprit în loc.

Am scris un articol, denumit cu prima propoziție din titlu. Acum 5 zile. Astăzi simt mai pronunțat a doua parte. 

Iată ce gândeam în 10 martie:

Am adaptat titlul faimosului roman scris de Gabriel Garcia Marquez. Aș fi adăugat și responsabilitate, dar cred că dragostea înglobează și acest aspect. 

Am început să scriu acest articol lângă puiul meu care doarme liniștit, cu bujori în obrăjori. Contextul actual face ca virusul Covid-19 să fie un subiect abordat aproape în fiecare discuție. Cei mai anxioși dintre noi caută informații cu asiduitate. Mass-media a generat o isterie săptămânile trecute și de aici vedem 2 atitudini, mânate de emoțional și, respectiv, rațional. Toată lumea are o părere. Dar până și cei mai raționali dintre noi, în apropierea primejdiei, se comportă diferit. 

Se iau măsuri de prevenire la noi în țară, cu sistarea evenimentelor peste 1000 oameni și cu amânarea altora mai mici, cu închiderea școlilor și a grădinițelor, cu anularea zborurilor, cu interzicea vizitelor în spitale. Probabil vor urma și altele. Sunt uimită că nu s-a dispus închiderea mallurilor, ceea ce mi s-ar fi părut absolut normal. Ultima oară, acum o lună, când am fost la cumpărături într-un mall din Timișoara, la hipermarket, am luat un virus care ne-a ținut pe toți câte 2-3 zile la pat. Așa au pățit și alți prieteni de familie, tot cu copii mici. 

Ascult versiuni total diferite, declarații diametral opuse ale doctorilor și alte celor implicați direct în gestionarea situației. Partea proastă este că, în România, o epidemie ar fi dificil de gestionat de oameni total iresponsabili, nepregătiți, aflați în poziții nemeritate. Am văzut imagini care arată, încă o dată, incompetența unora. În plus, nu există proceduri adecvate și dacă există, nu se respectă, pentru că oamenii nu vor /nu știu /nu au logistica potrivită / nu au fost informați oficial / nu îi interesează, deși știrea aferentă a fost pe toate canalele și pe toate site-urile. Asta mă sperie pe mine. Acești oameni, manageri, subalterni sau executanți vor rămâne în posturi și după ce trece tot. 

Nepăsarea, egoismul, confortul unui post călduț au ajuns să fie mai presus decât ce e nevoie, uman și normal să faci la lucru. Adică… Atribuțiile!

Recent, am auzit de un caz, un izolat, care anunțând medicul de familie despre situația lui, i s-a spus să „stea pe pace”, fără niciun fel de indicație. 

Și mai sunt și cei care fug din zonele închise, ei știu cum. În inconștiența lor, îi pot afecta pe alții. 

Toate cele de mai sus sunt opusul dragostei și responsabilității. E puțin ciudat ca în 2020 să se repete întruna să ne spălăm pe mâini. Dar se pare că este cazul. Ne informăm din surse oficiale – eu urmăresc atent pagina Departamentului de Situații de Urgență https://www.facebook.com/departamenturgente/

Azi, duminică, mă mai gândesc și la altfel de dragoste. Miercuri am ajuns de urgență cu fetița mea la spital. Nu vreau acum să comentez ce s-a întâmplat, dar nu a ajutat că în aceeași zi a fost declarată pandemia la nivel mondial. Din spital, se simte altfel teama și grija. Regulile sunt mai stricte, se dezinfectează încontinuu, pacienții și aparținătorii trebuie să stea mai mult în salon. Doctorii, asistentele, infirmierele, femeile de serviciu își fac treaba exemplar. Noi, aparținătorii, suntem mai idioți și ne comportăm mai rău decât niște copii. Unii nu vor să accepte că nu pot depăși un perimetru pentru a-și lua o cafea sau pentru a fuma o țigară. Sigur o să detaliez altă dată, poate mai învață și alții câte ceva. Oricum, e cam greu să ții un copil doar în pat când el începe să se simtă mai bine și să vrea să meargă la plimbare. Am simțit dragostea celor apropiați, familie și prieteni. Am simțit că acasă este cel mai frumos loc de pe pământ, acolo unde sunt cei mai dragi oameni. Am simțit toată dragostea Dragului în poza atașată articolului.

Acum suntem acasă și inima îmi bate foarte tare. Covid-19 este o îngrijorare pentru că nu știi la ce să te aștepți. Avem bătrâni în familie. O bunică și un bunic care lucrează la un spital. Copii sub 2 ani. Mai presus de orice, grija mea față de Draga a crescut exponențial și o verific în permanență. Am nevoie de un medicament și de o programare la un control, într-un cabinet privat aflat în această perioadă în concediu. Îi înțeleg pe doctori cu mintea, dar cu inima de mamă, nu tot timpul. Am nevoie de o confirmare ca să stau mai liniștită. Doctorița din spital și pediatra noastră faină au fost raționale și în mare măsură ar trebui să fie totul bine. 

Într-un fel, mă bucur că se va instaura starea de urgență. Sper să oprească răspândirea virusului. Deși, de la cei mai raționali oameni pe care îi știu, am înțeles că ne va afecta pe 70% dintre noi, dar cele mai multe cazuri vor fi ușoare. 

Pe de altă parte, se pare că planeta noastră poate să respire mai bine acum. Poate o să îi facă bine o perioadă de neindustrializare. Un moment de respiro. Poate ne face și nouă bine, din când în când, să stăm și să analizăm ce e cel mai important pentru noi. Familia. Sănătatea. Nu avem nevoie de toate lucrurile strânse, agonisite în timp. Avem nevoie de minim ca să supraviețuim. Și de respect pentru ceilalți și pentru planeta noastră. 

Las mai jos câteva informații de interes general. 

Persoanele izolate la domiciliu în Timiș au următorul număr la dispoziție pentru ajutor medical 24 de ore din 24: 0728885726 – DSP. Pentru sprijin logistic vă răspund reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Banat, la următoarele numere: 0256434870, 0256434871. Aveți și un email pe care îl puteți folosi: coronavirustm@gmail.com.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *