Sfaturi între mame

Sfaturi între mame


M-am pomenit acum spunându-i unei proaspete mămici să curețe năsucul bebelușului cu ser fiziologic și să nu îl supraîncălzească. Pe loc, m-am oprit. Cred că astea două recomandări sunt maximele pe care le pot face în mod pertinent. Mai distribui uneori melodia asta care se pare că liniștește bebelușii care plâng întruna. La noi a funcționat. Restul, ține de dorințele și de documentarea părinților, de stilul lor de viață, de medicul pediatru și medicul de familie. 

Sfaturi nesolicitate și emiteri de păreri. Judecare. Neînțelegere. Pe toate le simțim din plin mai ales în primul an de viață al copilului. Eu, una, am simțit asta în mod copleșitor. Pe lângă faptul că ești bulversată de jocul hormonilor, încerci să îți creezi o nouă normalitate, pe fondul unor nopți oarecum dormite și al unor mese frugale. Bâzâitul încontinuu al „binevoitorilor” și al celor trecuți prin aceeași situație nu ajută, din contră. Deși acum știu că nu își au rostul ghilimelele. Acum înțeleg că pentru unii asta e forma de a sprijini noua mamă. 

Eu am avut (și am încă!) noroc de un bărbat cerebral și puternic alături. Probabil că majoritatea afirmăm asta despre partenerii noștri. Și cu toate astea se simte nevoia unei comunități feminine. Înțeleg bine acum sintagma „E nevoie de un sat ca să crești un copil”. 

Cum am procedat eu până la (aproape) cei doi ani ai copilului meu? 

În primele luni, până m-am acomodat cu Draga, am ascultat experiențele mamelor de copii mai mari decât ea. Ale mamelor și bunicilor și mătușilor și vecinelor noastre. Apoi, am început să răresc discuțiile sau să le scurtez în punctele în care deveneau inconfortabile sau deplasate. 

Pentru că trăim în era online-ului, toate mămicile recurg la Google sau la grupurile online pentru documentare. E normal să ne folosim toate mijloacele posibile, disponibile în miez de noapte. Învățăm despre alăptare și despre cum să scădem temperatura puiului în lipsa unor specialiști care nu pot fi în acel moment lângă noi. Despre cum să diversificăm bebelușul și despre cum să scape de scutece de la consultanți sau de la mămici trecute prin asta. Așa am aflat de Crina Coliban. Am urmărit postările de pe grupul de Facebook Alăptează. Am apreciat ajutorul Silviei Nicoară când am avut nevoie de el. Mult după ce am născut, am înțeles cât de mult poate ajuta și moașa în primele etape din viața de mamă, de la moașa Camelia Irimia. Dar triem informațiile. Vă rog frumos să repetăm împreună : triem informațiile! Una este a împărtăși experiența ta și alta în a-ți prezenta părerea drept adevăr general valabil. De asta nu înțeleg întrebările de pe grupuri legate de o problemă de sănătate („Acum, rapid, până ajung la medic”). Înțeleg disperarea, am trecut prin ea. Știu cum e când te împiedică să ajungi la ultimele apeluri telefonice și să nu îți poți suna bărbatul. Știu cum e când ți se întunecă mintea și suni la 911 la salvare (apropo, apelul este redirecționat către 112. Bine gândit pentru idioți și pentru disperați, o spun cu toată sinceritatea și empatia). E bine de știut că există Peditel (apelare 1791), serviciu non-stop de sfaturi medicale oferite de doctori pediatri. Dacă este posibil, recomand participarea la un curs de prim ajutor, pentru o doză minimă de cunoștințe în caz de urgențe (o puteți căuta pe Ramona Siclovan). Noi nu am participat, dar se organizează și cursuri de puericultură pentru viitorii și pentru proaspeții părinți (dr. Roxana Radu, Clinica de Pediatrie Tărâmul Zânelor, a susținut în trecut astfel de cursuri). 

Pe de altă parte, în iarnă, când am căutat creșe și grădinițe pentru Draga, grupurile de Facebook au constituit un bun punct de plecare. În baza împărtășirii experienței copiilor lor de către mămici, am restrâns lista. Am abordat atunci mame în a căror judecată am încredere și am ales creșa potrivită pentru Draga. Situația actuală a împiedicat totuși concretizarea următorului pas. 

Aleg o mână de mame cu care am discuții despre experiențele noastre. Cea mai bună prietenă a mea, Virginia, este una dintre ele. Sora și cumnata mea în oarecare măsură, copiii noștri, verișorii, fiind născuți la câte o lună distanță. Urmăresc ce mai face Eva pe canalul Play with Mia and Eva, creat de Anca. O repet, cred că stilurile noastre de a ne crește fetele sunt asemănătoare. Îmi plac recomandările de ieșiri în natură și de călătorii ale Andreiei, pe pagina de Facebook FAM la Pas Turistic. Cu Ispilina discut mai ales când e vorba de a integra teoria în practică, bazându-mă pe calitățile ei de dascăl. Maria, care își îndrumă puiul în activitățile lui creative și sportive, îmi mai trimite câteodată poze și filmulețe care mă inspiră. Mă mai inspir și mă simt confortabil ca membră a Comunității cu Zâmbet, creată de Agneta Novac. Recent, am început să urmăresc și noua pagină a dm drogerie markt Romania, dm baby România, de unde aflu despre produse speciale pentru bebeluși și copii. Nu pot să nu o menționez pe Emily Norris, o YouTuberiță din UK, mamă a 3 băieți, care mă inspiră, mă face să îmi doresc să fiu mai bună în tot ce fac și care îmi conferă o stare de bine prin toate clipurile ei. 

Toate cele de mai sus mi-au creat un sistem funcțional de mamă. Mă documentez, triez, vorbesc, cer sfaturi, le primesc. Prefer discuțiile raționale, dar cu un sâmbure de suflet în ele. Acumulez experiență în fiecare zi, dar am grijă cum formulez recomandările. Mă bucur că unele ajung la mame care au nevoie sau care le iau în considerare. Văd asta după numărul de citiri ale articolelor respective, după feedbackul primit adesea în privat. Mă refer aici la două dintre cele mai citite articole ale mele, cu recomandări de cărți pentru copii până în 2 ani, idei de cadouri pentru copiii până în 3 ani și cu patul-căsuță magic al lui Draga de la decorpentrucopii.ro. 

Închei prin a aminti că nu e obligatoriu ca o femeie să fie și mamă, iar o femeie care a născut este sau nu demnă de a fi numită mamă. Dar mamele pe care le cunosc eu se străduiesc, majoritatea chiar foarte tare. Și asta e minunat.  Singurele mele năzuințe, în ceea ce privește alte mame, sunt de a fi înțelegătoare cu mamele în general și blânde cu copiii acestora.

Textele publicate pe RominaFaur.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Pentru texte de dimensiuni mai mari, se impune trimiterea unei solicitări către contact@rominafaur.ro. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *