În ce se mai implică și ce îi mai interesează pe tinerii din ziua de azi? Despre CiviCultura și ateliere de film în cadrul festivalului Ceau, Cinema!

Am ajuns la vârsta la care, în proximitatea tinerilor, spun „Când eram mai mică” sau „Când eram de vârsta ta…”. Sau, cel puțin, gândesc frazele astea fără să le dau curs. Ce făceam pe la 14-19 ani? Învățam. Citeam. Petreceam timp în casă. Câteodată ieșeam cu prietenii. Parcă lumea nu îmi era atât de accesibilă și de deschisă pe cât e acum. Tinerii de azi pot îndrăzni mai mult. Visele lor au mai multe șanse să devină reale. Dacă își doresc ceva cu adevărat, se zbat, se informează singuri. Negociază și comunică mai bine cu părinții și cu adulții din jurul lor. Ăsta e un plus. Nu sunt nesimțiți, nu sunt obraznici, chiar deloc. Tinerii pe care îi știu sunt cu bun simț, dornici să arate că sunt mai mult decât fiul /fiica lui X, și că se străduiesc să depășească limitele unui sistem educațional dezastruos. Pe lângă încrederea care li se acordă tinerilor, îi aplaud pe cei care se străduiesc și se zbat pentru ei. Repetiția cuvintelor este voită. Sunt oameni simpli, profesori, operatori culturali și organizatori de evenimente care îi primesc cu brațele deschise în rândul lor. Ei bine, și aceștia merită menționați. 

Întâmplarea face să fi primit, în decurs de o săptămână, două informații distincte, cu call-uri pentru tineri. Le trec, așadar, mai jos, citându-i pe cei care mi-au scris. Nu de alta, dar cred că așa se transmite mult mai bine entuziasmul lor. 

CiviCultura 

Despre CiviCultura ar trebui să știți că este un festival organizat de Teatrul Studențesc Thespis și Asociația Culturală Diogene, care constă în acțiuni culturale care promovează implicarea civică a locuitorilor Timișoarei, și încurajează cetățenii să se transforme din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Anul acesta, tinerii sunt în prim plan, fiind demarat proiectul Poveștile Cartierului. Voce din camera mea. Se caută așadar 45 de adolescenți, cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, care locuiesc în cartierele Șagului, Martirilor și Aradului din Timișoara, interesați de subiecte precum #implicare civică, #voluntariat, #colaborare, #antreprenoriat sau #comunitate. 

Când se desfășoară proiectul? 

În perioada iulie – septembrie 2020! Se prevăd astfel 3 luni efervescente în spectacole construite în jurul poveștilor din cartiere și a istoriei și oamenilor care au făcut orașul ceea ce este el astăzi. 

Cum vor avea loc întâlnirile? 

ONLINE și în cele 3 centre de tineret ale FITT Timișoara din cele 3 cartiere menționate mai sus

Tinerii selectați vor lua parte la ateliere de teatru, spectacole, concerte și dezbateri, toate cu teme civice. 

Ideea de bază : tinerii trebuie să conștientizeze că sunt importanți pentru comunitate, că au o voce și că sunt susținuți în a și-o face auzită. 

Înscrierile se fac până în 10 iulie, pe www.civicultura.ro

Despre proiect, cu drag, de la Laura Dorneanu-Coroamă: 

Pe foarte scurt, prin proiectul VOCILE CARTIERULUI. POVEȘTILE CIVICULTURA ne propunem creșterea implicării civice a tinerilor din Timișoara și refacerea țesăturii sociale și culturale a micro-comunităților orașului prin cultură, educație civică prin cultură și teatru în cartier, construite cu/despre/pentru cetățeni. 

Vom face educație culturală și civică prin teatru cu 45 de adolescenți din trei cartiere ale Timișoarei timp de șase luni în spectacole construite în jurul poveștilor din cartiere și a istoriei și oamenilor care au făcut orașul ceea ce este el astăzi. Vom lucra împreună cu cei tineri pentru a-i ajuta să-și formeze gândirea critică și să-și antreneze vocea civică pe care le pot exersa în cadrul oferit de CiviCultura 2020 și spațiul public din cartierele lor.”

Cui mă mai adresez eu: părinților, mătușilor, unchilor, bunicilor, vecinilor, profesorilor, prietenilor unor tineri inteligenți, cu interese înspre cultură și societatea civilă din cartierele Timișoarei (Șagului, Martirilor și Aradului), care pot și vor să facă mai mult pentru locul lor din lume, să îi aducă îmbunătățiri și să producă un real impact în comunitatea lor. Aveți încredere în acești tineri, trimiteți-i către CiviCultura. Vă mulțumesc! 

Ateliere de film pentru tineri, în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, la Timișoara

Cine nu a auzit de Ceau, Cinema!? Stau și mă întreb. Dar totuși, amintesc de siguranță că este vorba de un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Unul dintre parteneri este Asociația Culturală Contrasens, de care obișnuiesc să mai scriu, o organizație care promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor.

Revenind la festival, în public și printre voluntari, mereu sunt tineri. Veniți din proprie inițiativă. Este acel gen de festival cool la care trebuie să participi. Cu toate astea, este mai mult decât atât. Vorbesc aici de pasiunea pentru film. Despre nevoia de educație culturală a noilor generații. Cred că la asta s-au gândit organizatorii în momentul în care au conceput atelierele de film pentru tineri. 

Când au loc atelierele? 

Chiar și în acest an neobișnuit, Ceau, Cinema! se desfășoară, însă într-o „ediție limitată”, în perioada 16-19 iulie 2020. Atelierele de film Ceau, Cineva! sunt organizate pentru al treilea an consecutiv în scop educativ, de această dată în parteneriat și cu sprijinul Asociației Culturale Contrasens, prin programul „The Other Europe´s Cinema”.

Cui se adresează? 

Atelierele sunt dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. 

Pe larg, despre cele 3 ateliere de cinema interactive:

Ivana Mladenović, scenaristă, actriță și regizoare sârbo-română, va vorbi despre cum se face un film: de la alegerea subiectului și scrierea scenariului și până la pregătiri (formarea echipei, căutarea locațiilor) și întregul proces de realizare (filmarea propriu-zisă, montaj, post-producție).

De la Andrei Gorzo, critic de film, participanții vor afla câteva lucruri esențiale despre critica de film: de ce este importantă; cum arată și care este rolul ei astăzi; ce îți trebuie pentru a deveni critic de film; cum se scrie o cronică bună.

Ionuț Mareș, critic de film, va discuta despre cum privim un film, pornind de la un clasic al cinematografiei europene, cu accent pe analiza contextului, a personajelor, a structurii și a unor secvențe și cadre.

Cei interesați să participe sunt rugați să completeze până în data de 10 iulie, următorul formular de înscriere: https://forms.gle/hyDb4kR2M3RLyhnj9  

Mai multe informații despre Atelier: http://www.accontrasens.ro/atelier-ceau-cineva/ 

Mai multe informații despre Festivalul Ceau, Cinema!: http://www.ceaucinema.ro/ 

Participarea este gratuită. Atelierele se vor ține într-un spațiu deschis (curtea Institutului Francez din Timișoara), cu respectarea regulilor de distanțare, pentru siguranța tuturor.

Cui mă mai adresez eu: la fel, părinților, mătușilor, unchilor, bunicilor, vecinilor, profesorilor, prietenilor unor tineri inteligenți și creativi, care au o mare pasiune pentru arta cinematografică. Vă mulțumesc! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *