Ne reluăm viața culturală în 2020, în afara casei noastre? Recomandările lunii septembrie

Pentru toată lumea, 2020 este un an memorabil. Fiecare a trăit experiențe ciudate, dureroase, sau, din contră, revelatoare în sensul bun. Am învățat să abordăm lucrurile în alt mod, să ne adaptăm. Despre adaptare a fost vorba și la conferința Linked Culture de anul acesta, derulată pentru prima oară online. Cu invitați de seamă, în confortul unor spații sigure (și organizatorii, și invitații, și noi participanții), am beneficiat întrucâtva de o doză de management și marketing cultural după vreo 3 luni de pauză.  

Timid, în ultimele săptămâni au început să aibă loc evenimente cu public, în spații deschise sau măcar generoase, cu respectarea distanței sociale, cu purtarea măștii de protecție care să acopere nasul și gura, cu dezinfectarea mâinilor și luarea temperaturii la sosire, cu respectarea circuitelor create de organizatori. Ce-i drept, nici numărul de participanți nu a fost foarte mare. Din diverse motive subiective, nu am ajuns la primele evenimente culturale din pandemie, dar le-am urmărit cu atenție online. Astfel, merită să menționez: 

  • One Night Gallery Love Alina Bohoru, eveniment organizat de Timișoara 2021 și One Night Gallery, în 15 august, la impresionantul Muzeu Corneliu Mikloși. A fost despre artă și realitate augumentată, iar spațiul ales a fost pe măsură. Muzeul devine MultipleXity, primul centru cultural de artă new media, tehnologie și cultură, în cadrul TM2021. Ce să zic? Când am văzut evenimentul, am simțit că încep să respir. L-am urmărit, pe cât am putut, prin alți oameni și m-am bucurat că a fost un succes.
  • Concertul trupei om la lună de la Faber.community (St. Peneș Curcanul 4-5), de sâmbăta trecută, 29 august, când s-a lansat albumul Dans, compus și înregistrat în perioada de izolare. Membrii trupei au locuit împreună 15 zile, zile productive în care au compus șase piese despre stările pe care le-au experimentat de la începutul pandemiei.
  • August grass – Nothing much to do | Biohazard. Deschiderea a avut loc pe 20 august, însă spațiul expozițional (Calpe Galery) poate fi vizitat până miercuri, 2 septembrie. Evenomentul este organizat de META Spațiu, iar instalația creată de Mălina Ionescu și Andreea Medar deschide Biohazard – Activation, capitolul introductiv al proiectului expozitional “ANTHROPOCENE | New Species”, organizat de galeria de artă contemporană META Spațiu. De notat că întregul proiect este structurate precum o serie de evenimente – expoziții centrale și pop-ups în spații neconvenționale, intervenții în spațiul public sau online, performance, proiecții de film, prezentări și ateliere, așa că eu aștept cu interes ce urmează!   

Ce se întâmplă în continuare? Teoretic, de mâine, adică din 1 septembrie, se reia activitatea cinematografelor și a instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție. Se permite desfășurarea de spectacole și concerte, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. Sunt curioasă cum se va realiza acest lucru pe viitor. Dar până atunci… 

Ieșim la teatru, în septembrie!! Doamne, cât de bine sună asta… Mi-e atât de dor de un spectacol. Iar dacă are loc afară, cu atât mai bine. Și, uite, Teatrul Național Timișoara a găsit soluții și un concept creativ de realizare. Vorbesc acum despre Scena A ut DOR, practic, a patra ”sală” a TNTm. Spațiul de spectacol a fost construit în Parcul Civic, lângă Sala 2 și are o capacitate maximă de 96 de locuri pentru spectatori, locuri dispuse, evident, respectând regulile în vigoare. Din câte am înțeles, Scena A ut DOR, are o dimensiune comparabilă cu orice scenă de interior, respectiv 10 x 10 m. Inaugurarea acesteia are loc marți, 1 septembrie, ora 20:00, cu spectacolul Aeroport, iar următoarele spectacole programate aici sunt: Aeroport (miercuri, 2 septembrie, ora 20:00), M-am hotărât să devin prost (sâmbătă, 5 septembrie și duminică, 6 septembrie, ora 20:00) și Cloaca (marți, 8 septembrie și miercuri, 9 septembrie, ora 20:00). Biletele vor putea fi achiziționate online pe www.tntimisoara.com sau de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), orarul de funcționare între orele 11:00 și 19:00, de marți până duminică. Prețul biletelor este de 40 de lei, respectiv 20 de lei , în funcție de categoria de locuri. Întrebarea mea este: ”Oare mai sunt bilete, s-au epuizat iar toate? Având în vedere că timișorenii chiar merg la teatru!”.

Ca să rămânem în registrul teatru, trebuie neapărat să scriu despre Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești. Pe scurt, FEST-FDR. Are loc anul acesta în perioada 13 septembrie – 30 septembrie și da, chiar va transforma Teatrul Național din Timișoara în epicentrul teatrului românesc. Pe scurt, FEST-FDR din acest an s-a construit în jurul spectacolului pe text de teatru românesc, în cele două direcții ale sale: pe de o parte reîntoarcerea teatrelor și a companiilor de teatru către dramaturgia clasică sau către reinterpretări ale unor clasici ai literaturii române, iar pe de altă parte, subliniază emergența unor noi nume ale dramaturgiei contemporane. Mai amintesc, pentru cunoscători sau mai puțin cunoscători, câteva nume de artiști pe care îi putem vedea în cadrul unor spectacole: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Alexa Visarion, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Ion Caramitru, Marius Bodochi, Marian Râlea, Radu Nica, Radu Iacoban, Nicu Mihoc, Nicoleta Lefter, Richard Bovnoczki, Cezar Antal. Și mulți alții, la fel de valoroși. 

Am scris aici pe foarte scurt despre festival pentru că vreau să revin asupra subiectului într-un articol viitor. Mă bucură și mă onorează să fiu iar partener media al acestui festival colosal, un festival de renume, organizat excepțional, la care tânjesc toți iubitorii de teatru, din toată țara, să ajungă! 

Închei cu un alt eveniment fără de care septembrie nu există în mintea mea: Festivalul PLAI. Doamne, la câte ediții am participat… încă din al doilea an am fost prezentă. Întâi la standuri de partener cultural, iar apoi ca simplu participant. În iarnă îmi imaginam cu entuziasm cum o s-o duc pe Draga peste tot anul ăsta, la toate atelierele, mai mult sau mai puțin potrivite vârstei ei. Uite, încă un lucru pe care ni l-a luat pandemia. Dar eu mă bucur că, totuși, organizatorii au găsit o modalitate de a ține festivalul, l-au regândit. Fără concerte, ce-i drept, dar cu secțiuni minunate. Pe Facebook, găsiți planificarea lor, și anume:

  • Crâmpeie de PLAI | Memory Lane, de pe 11 septembrie până pe 16 septembrie, în Parcul Central ”Anton Scudier”. Practic, aici au loc atelierele partenerilor culturali, din câte înțeleg eu. Organizatorii spun că aici ”e locul unde se creează magie”. Cât de bine sună!
  • Crâmpeie de PLAI – Worldmusic Documentaries, sâmbătă, 12 septembrie, de la 19:00 la 20:00, la Faber.community. Documentariile planificate, Gurrumul și Beats of the Antonov, ne duc în călătorii muzicale și sociale în Australia și în Sudan. 
  • Crâmpeie de PLAI | Squared Poets x La Două Bufnițe, duminică, 13 septembrie, de la 16:00 la 18:00, în Piața Țarcului. O asociere minunată!
  • Crâmpeie de PLAI | Food Encounters, marți, 15 septembrie, de la 18:00 la 22:00, la Ambasada. Organizatorii promit o călătorie culinară de neuitat. Iar mie, brusc, mi s-a făcut poftă de mâncăruri străine… Nu mai zic de parteneriatul cu ArtEncounters, care mi se pare interesant, dar cumva potrivit.
  • Crâmpeie de PLAI | ArtShopping x ePRETEXT, de pe 16 septembrie, la FABER. Practic, e vorba de expoziția Daydreaming, care va avea loc până în 29 septembrie la Epretext – o galerie de design contemporan care își propune să aducă arta la întâlnire cu funcționalitatea în viața noastră de zi cu zi. Epretext se află la FABER, de asemenea. Mai multe detalii, aici. Trebuie să mărturisesc că i-am urmărit pe tinerii Adela Maria Marius și Andrei Jecza de când au lansat conceptul galeriei și le admir creativitatea și felul armonios de a lega conceptualitatea de funcționalitate. 

Închei cu un alt proiect pe care îl susțin: Heritage of Timișoara. Săptămâna 21-26 septembrie este HoT: Week și are loc în Cartierul Cetate. Programul este simplu: 

Mai multe detalii, aici.

Închei cu o altă arie. Pe 25 septembrie, la Kunsthalle Bega va avea loc Sensul sculpturii. O expoziție care incită la cunoaștere și la dezbatere între vechi și nou, între ce știam noi că înseamnă în modul tradițional sculptura și cum poate fi percepută și (re)interpretată azi. E o expoziție la care îmi doresc să ajung, mai mult pentru a învăța câte ceva despre acest subiect, prea puțin studiat de mine.

Cam atât pe moment. Îmi era dor să scriu despre cultură și să fac recomandări pe tematică. Sper să reușiți să ajungeți la cât mai multe acțiuni culturale, care să vă umple și să vă încânte sufletul!

Fotografia: Adrian Pîclișan pentru TNTm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.