Ce i-aș scrie eu lui Dear Sugar? Ce mi-ar răspunde?

Am citit acum 3 săptămâni trei sfert din cartea “Delicatele frumuseți ale vieții – Sfaturi despre dragoste și viață de la Dear Sugar“, de Cheryl Strayed. Am văzut-o întâi la Sele, de la La Două Bufniţe, apoi am văzut filmulețul cu recenzia, realizat de Ina Biebel, de la TomBabe, pentru TVR Timișoara. Două fete în a căror judecată am mare încredere (și) când vine vorba despre cărți. Mai ales cărți care trebuie musai citite. 

Încep cu un citat: “Într-o după-amiază fierbinte din vremea când te vei fi distrus după ce-ai încercat heroina, vei lua autobuzul și te vei gândi că ești un om de nimic; atunci va urca o fetiță care ține de sfoară două baloane mov. Îți va oferi un balon, dar tu n-o să-l iei, fiindcă ai să te gândești că nu ai tot dreptul la delicatele frumuseți ale vieții. Să știi că te înșeli : ai tot dreptul.

Cam la asta se referă cartea. O colecție de scrisori primite de Dear Sugar la rubrica sfaturi de pe The Rumpus, o platformă online dedicată unei comunități interesate de teme literare. Recunosc nu am știut de ea, dar mi-a captat atenția când am aflat că doar la apariția acestei cărți s-a aflat cine a stat în spatele sfaturilor. Puțin mister atrage întotdeauna. Nu e suficient, totuși. Așa cum nici misterul scriitorului din spatele numelui “Elena Ferrante” nu ar fi garantat succesul fără o scriitură bună. 

Popularitatea rubricii a crescut datorită felului în care Dear Sugar răspunde la întrebări : fără perdea, cu exemple din viața personală, cu dureri înfruntare și îndemn la acțiune și la a înfrunta propriile probleme, de a lua frâiele și de a face ceva. Nu încurajează la modul “totul va fi bine, nu îți face griji”, ceea ce nu ajută mai niciodată. Empatizează și întoarce problemele celor care îi scriu pe toate fețele. Oferă perspective. Oferă câteodată câteva soluții și prezintă posibilele consecințe. Nu condamnă niciodată, nu judecă. Este umană. Fără a avea studii de psihoterapie. Ajungi să o îndrăgești pentru că pare prietena de nădejde, cu care împarți un prânz, un pahar de vin, râsetele și plânsetele. Stilul de a scrie este lejer, dar plin de încărcătură, se ghicește de la o poștă că e scriitoare. De unde și natura empatică și viziunea largă, dar și felul umil de a se adresa oricui. Simți că respectă și înțelege fiecare persoană care îi scrie, mai-mai îi simți implicarea emoțională în situația expusă. 

Nu pot să zic că m-am emoționat până la lacrimi. Dar am simțit fiecare emoție, iar asta nu a făcut altceva decât să sporească durerile fizice cauzate de o torsiune de ovar. Rezolvată, operată acum aproape 2 săptămâni, sunt aproape funcțională. De asta pot să scriu deja despre carte. Am citit fiecare scrisoare și fiecare răspuns cu sufletul la gură. Am învățat ceva din fiecare. Încerc și eu să nu judec și o admir pe Dear Sugar cât de inteligentă emoțional este, fără a fi nimic regizat. 

Și eu am dilemele mele existențiale, însă pălesc în fața celor expuse de majoritatea celor care i-au scris. Ce fac eu pentru o viață liniștită? Vorbesc cu Dragul, cel mai bun prieten al meu, partenerul meu de viață, cel mai deștept și cel mai bun om pe care îl cunosc, toate într-unul. Elimin astfel din neliniști, probleme și încerc să cresc. Nu simt nevoia să mă descarc cu ceva, dar când simt, o fac cu cele mai bune prietene ale mele, care sunt vreo 3 la număr. Viața mea se concentrează acum pe viața de familie și mai puțin pe lucru, iar în contextul actual, este tot ce îmi doresc. Iau lucrurile așa cum vin. Și când nu e ceva ce îmi place, mai aștept puțin. Lucrurile au darul de a se așeza, natural, într-un mod mult mai plăcut decât dacă le forțezi. Totul se întâmplă cu un motiv. Chiar și că am citit această carte. Faptul că scriu despre ea poate ajuta pe cineva care are nevoie să ajungă la ea. La rândul meu, o voi împrumuta cui simt. Mai ales că răspunsurile date sunt un bun exemplu de cum ți-ai dori să îți răspundă cea mai bună prietenă. Cred că asta mi-ar răspunde și Dear Sugar, ceea ce vă doresc și vouă: să avem curaj să ne punem întâi nouă întrebările potrivite, să vorbim noi cu noi, să cântărim bine situația și apoi să confruntăm și să rezolvăm problema. Nu suntem oameni răi și merităm o viață frumoasă.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.