Cât de devreme ne învățăm fiicele să se îngrijească? Dar să fie cochete și feminine?

Ca orice mamă care se respectă, fac cumpărături online. Chibzuite, doar suntem adepții minimalismului. Produsele dorite sunt la un click distanță, mai ales dacă te cunoști suficient de bine încât să nu faci testări în permanență. De plăcere și răsfăț avem toți nevoie, totuși. Iar eu de la cărți și de la creme de corp nu mă abțin. Și așa am ajuns iar pe douglas.ro.

Am ajuns datorită fetiței mele. Mi-a spart o sticlă de parfum. A mirosit toată casa mare vreo 2 zile, dar eu am rămas fără. Recunosc că o las cu produsele de îngrijire pe care le folosesc. Nu îi refuz curiozitatea decât dacă știu că poate fi periculos. Mai recunosc că, oarecum, am motive serioase acum să îmi iau un nou parfum. Simt nevoia de ceva nou, doar e toamnă și trec printr-o perioadă plină de recunoștință, după operația de la începutul lunii. Marchez și un nou început. Cum nu ajung în magazin și oricum prefer online shopping, merg pe recomandările unor modele în viață pentru mine, a unor femei în ale căror gusturi am încredere. Și cum o îndrăgesc tare pe Emily Norris, mamă a 3 băieți și YouTuber de succes în UK, am pus în coș Pomegranate Noir, de la Jo Malone London. Pare un parfum potrivit pentru sezonul acesta. Oscilez totuși între el și Frangipani Flower Eau de Cologne, tot de la Jo Malone London. Asta îmi aduce a primăvară, adică a speranță. Mda, dileme de mamă. Dragul sigur mi-ar zice să le iau pe amândouă și, la o adică, să fac unul dintre ele cadou. Mă gândesc că parfumul și mirosul îmi ajung inevitabil pe copilul meu. Întruna o ating – când o schimb, când are nevoie sau vrea îmbrățișări, când ne jucăm. Deci alegerea ar trebui să țină cont și de asta. Poate pare deplasat, dar mereu am în vedere amintirile și obiceiurile pe care i le creez, care, toate, îi vor contura personalitatea.

Pomegranade Noir sau Frangipani Flower? Aceasta este întrebarea…

Ca mame, facem tot ce putem pentru copiii noștri. Îi invățăm despre toate cum știm noi mai bine. Mergem la cursuri de puericultură, citim cărți sau articole online. Majoritatea triem informațiile. Nu sunt adepta parentingului, așa cum este conceptul prezentat în ultimii ani, cred în respect față de copil și în a-ți arăta iubirea fiindu-i alături în permanență, în fiecare etapă. Copiii oricum cresc, important este cum îi îndrumăm. 

În ceea ce privește îngrijirea, am urmat încă de la început sfaturile date de neonatolog, apoi pediatru. Avem rutine de îngrijire pe care le respectăm pe cât de strict se poate. Rutină de dimineață, de seară, de dinainte și de după masă, de dinainte și de după joacă și plimbare, rutina de oliță. Nu le detaliez. Arătăm prin exemplificare, prin joc. Cred că fiecare creează obiceiuri potrivite pentru copii și pentru părinți. Sunt importante pentru păstrarea sănătății și pentru a da o direcție clară de îngrijire pentru viitor. Cum ne creștem copiii, așa îi avem. În primii 3 ani, copiii au mintea absorbantă. Învață tot ce văd în jurul lor. Își imită părinții, frații și micuții prieteni. Prind și înțeleg tot ce le arătăm și tot ce îi învățăm. Dacă se opun unei acțiuni, trebuie să avem răbdare și să revenim după o perioadă. 

Dar, să detaliem. 

Igiena orală 

Dinainte să îi apară dințișorii, o periam cu o periuță specială pe gingii și pe limbă. Acum, la 2 ani, e extrem de încântată să se spele pe dinți singură. Mai intervin eu la final, să mă asigur că periajul a fost corect și realizat peste tot.

Igiena corporală 

Spălatul și băița

Cum spuneam, avem rutine. De micuță, o spălam pe mâini, pe față și pe gât de mai multe ori pe zi. Acum, i-am creat un sistem în care se poate spăla singură în căsuța noastră. Baia e zilnică vara, iarna cel puțin la 2 zile. De pe la un an și jumătate, a început să se spele singură și pe corp, la îndrumarea mea. Au ajutat cântecele și unele cărți pe care le studiem. Ajută să ne vadă și pe noi, părinții, respectându-ne ritualul de îngrijire corporală. Mai mult, câteodată îi duce prosopul tatălui ei, știind de unde să îl ia. Este atentă. 

Spălatul pe cap

Acum, la 2 ani, nu îi place deloc să fie spălată pe cap. Se lasă de obicei cu plânsete și cu repetat: ”Nu pe cap, nu pe cap!”. Nu pot face mereu ce își dorește, sănătatea primează. Degeaba îi explic momentan că mie îmi place și băița ”face bine” pielii capului și că așa îi crește părul lung ca lui Elsa. Am răbdare. 

Tăiatul unghiilor – manichiura și pedichiura

Draga a devenit recent mai deschisă la a-i fi tăiate unghiile. Acum îi pot tăia măcar 2 unghii de la un picior, sub privirea ei. Iar unghiile de la mâini în totalitate. Un succes, dacă mă gândesc că până acum 2 luni obișnuiam să fac tot procesul numai când dormea, la lanterna telefonului. Cum s-au schimbat lucrurile? Foarte, foarte ușor. Prin imitare. M-a văzut pe mine dându-mi unghiile cu ojă și a vrut și ea. I-am explicat că o pot da numai dacă îi fac manichiura înainte. Așa, în 3 rânduri, până a venit fetița mea singură cu forfecuța ei la mine să purcedem în noua aventură. A fost încântată să aibă unghiile făcute ca mama și la mâini și la picioare. 

Învățatul îngrijirii personale prin imitare

Fetele își admiră și își iubesc mamele. Fiicele noastre, indiferent cât de mici sau mari sunt, vor să fie ca mama. Ne imită, adorabil și conștient când sunt mici, caraghios și inconștient când mai cresc.

Vor să facă totul ca mama, cu mama. Dacă mama face ceva, și fetița ei vrea. Draga mea nu face excepție. 

Ceea ce a dus la cel mai simpatic lucru din ultima vreme. Trebuie să fac câteva precizări înainte : sunt dependentă de cremele de corp pentru că seara am o senzație teribilă de căldură în picioare. Reușesc să adorm doar dacă îmi simt picioarele răcorite și mai ușoare. Dacă sunt norocoasă, îmi face Dragul masaj. Așa a ajuns Draga să vrea și ea să fie dată cu ”chemă” pe picioare. Își ridică picioarele pe pat, își trage pijamaua și îi indică tatălui ei unde să pună crema. Ignoră faptul că ea are o cremă de corp specială pentru pielea copilașilor. Mă bucur totuși că principiile mele de sustenabilitate și de a alege produse mai sănătoase au dus la alegeri pe măsură. Iubesc marca Love, beauty and planet, cu 95% ingrediente naturale, din plante, fără coloranți, parabeni și siliconi. Acum folosesc Sheabutter & Sandalwood Body Lotion și nu am nicio grijă că n-ar fi bun pentru fetița mea.  

I love Love, beauty and planet!

Învățatul cochetăriei și a feminității

Vorbesc aici despre machiaj, îmbrăcăminte și încălțăminte și despre respectul față de noi înșine când vorbim despre aceste aspecte. 

Încep cu machiajul. Nu mă machiez des. De obicei, îmi ajunge mascara, pentru că îmi plac ochii mei și îmi place să îi pun în evidență. Când am chef, folosesc și un fard de pleoape. Rareori, un BBcream. Dar să o luăm pe rând. M-a văzut Draga într-o zi dându-mă cu mascara, a plâns că vrea și ea. Recunosc, și din amuzament, i-am făcut vârfurile. I-am mărturisit imediat și tatălui. Vă amintesc că are 2 ani 🙈 Draga a fost mulțumită. A fost ca mama. 

Cumva, la 1 ani și jumătate, fetele se prind la ce folosesc paletele de culori. Evident, la pictat! Un produs de make-up de care am fost păgubită acum 6 luni a revenit în atenția lui Draga de curând, văzându-i adevărata utilitate. A doua oară când am rămas fără o paletă. Mă consolez cu gândul că Deluxe Palette marca Douglas este acum la reducere 40%. Noroc că mă uit de obicei la outlet înainte de a pune comanda!

Douglas Luxury Palette

Trebuie totuși să precizez că, în afară de situația de mai sus, nu o las pe Draga cu machiaj. Știe că produsele de machiaj sunt doar pentru mama și că atunci când mai crește, alegem împreună produse bune pentru vârsta ei. Își folosește pensula curată, în joaca ei, să se machieze sau să își machieze păpușile. 

În ceea ce privește îmbrăcămintea, cum eu port majoritatea timpului rochii, i-am luat și lui Draga o grămadă peste vară. Sunt și practice. Iar Draga, când mă vede cu o rochie nouă, acum zice ”woooow, pace”. Măcar de la ea primesc așa complimente. Dar adevărul este că eu îi zic ei mereu că e frumoasă mai ales când e îngrijită. E extrem de încântată să primească și să poarte rochițe. ”Woooow, ochița mea” zice de obicei și insistă să o poarte atunci. De tutu-ul roz, nici nu mai vorbesc, își zice prințesă sau „Elsa e Anna” când îl poartă. Ce mă bucură este că, deși se murdărește întruna, nu îi place să îi fie murdare hainele. Și mă amuză când îmi ia pantofii cu toc și se plimbă prin casă. Da, toate fetele fac asta. Încă nu vrea să își curețe pantofii, dar, din nou, am răbdare. 

Cam atât despre cum o învățăm pe Draga despre îngrijirea personală, cu seriozitate dar și cu episoade amuzante. Prin imitare funcționează foarte bine. Prin a face lucrurile natural, treptat, la timpul lor. Iar rolul meu, ca mamă, este să fac alegeri potrivite, să folosesc produse de calitate superioară, preferabil din ingrediente naturale. E ușor când știi și unde le găsești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *