Cât costă o pâine făcută în casă?

Pe când stăteam în Timișoara, la ultimul apartament, am avut o vecină foarte faină. Tânără, cu un băiețel mai mare cu câteva luni decât Draga. Făcea pâine acasă, extraordinar de bună. Nu știam cum reușește să le facă pe toate, dar mai să facă și pâine. 

A trecut un an și jumătate de atunci și, după ce am fost descurajată de Dragul întruna (pe motiv că nu are rost), mi-am luat inima în dinți și am incercat o rețetă. A avut succes din prima. Nu că nu aș fi îmbunătățit rețeta de atunci. Încă nu îmi iasă bine de tot, cred că hârtia de copt nu permite să se coacă bine în partea de jos. 

Sunt sute de rețete, sunt convinsă că sunt altele și mai bune decât cea pe care o folosesc eu acum. Fiind la început de drum, probabil îmi va lua ceva timp până ajung la o formulă potrivită mie. Pâinea de acum o fac cu lapte, ulei și semințe și cred că asta e motivul pentru care îi place acum și Dragului. Bine, el spune că e plăcintă, dar îl văd că o mănâncă cu plăcere. Noi suntem zilnic la prânz 6 adulți și un copil și ne ajunge pâinea asta maxim 2 zile, consumată cu precădere la micul dejun și la cină. La prânz avem de obicei orez / cus cus / paste / cartofi, deci nu mai e nevoie de pâine. Nu știu să frământ, mă folosesc de mixer. Nu știu încă să îi dau pâinii o anumită formă, rămâne simplă, dreptunghiulară, ca după împăturiri succesive. 

Sunt convinsă că putem ieși mai ieftin dacă o cumpărăm. Am făcut un mic calcul legat de cât costă pâinea făcută în casă la noi, cu mențiunea că e un cost orientativ :

1 kg făină Băneasa – 4,29 lei

2 plicuri drojdie uscată – 2,44 lei

250 ml lapte – 1,63 lei

1 lingură sare (20 gr) –  0,03 lei

1 linguriță zahăr (8 g) – 0,02 lei

250 ml apă – 0,75 lei

10 lg Ulei – 0,85 lei

Semințe (susan, floarea soarelui) – 0,38 lei

Total : 10,39 lei

Am luat în considerare prețul maxim pentru fiecare ingredient, în urma unei analize rapide făcută online. Nu am adăugat consumul de curent electric, făina presărată pe masa de lucru, uleiul cu care ung tava, etc. Probabil aș adăuga încă vreo 5 lei. Aș ajunge astfel la minim 15 lei pâinea mare de 1 kg+. Dacă aș fi folosit rețeta clasică și foloseam doar făină, drojdie, apă, sare, sigur ar fi fost mult mai ieftină. 

De ce îmi place mai mult să fac pâine decât să cumpărăm? Merită efortul?

Eu zic că, mai presus de orice cost, sunt lucruri neprețuite, care nu pot fi cuantificate. Știi ce ingrediente folosești și preferabil alegi ingrediente de calitate ridicată. Simți că mănânci pâine : are gust de pâine adevărată, felia de pâine nu este aerisită ci are consistență. Mirosul de pâine caldă în casă, proaspăt scoasă din cuptor. Cum zice puiul tău „Bavo, mama! Mmmmm bun bun!”. Faptul că îi dai copilului pâine cu ingrediente cunoscute și bune, fără eu știu ce amelioratori. Faptul că îi creez amintiri – eu am crescut cu buni făcând pâine sâmbăta. Faptul că Draga își dă acum interesul să mă ajute la făcut pâine, că îi antrenez răbdarea și că o determin să urmărească tot procesul de facere a pâinii. De la a pune ingredientele laolaltă la a avea pâinea pe masă. Acum încearcă și ea să facă pâine cu puțin aluat… Un alt lucru important pentru mine este că nu mai e nevoie să reciclăm sau să aruncăm ambalajul de plastic de la pâinea cumpărată. În plus, factorul flexibilitate ajută mult : adaptezi rețeta în funcție de gusturile familiei. Faci pâinea pe gustul (aproape al) tuturor. 

A face pâine nici nu e așa de complicat precum poate suna pentru o gospodină începătoare. Recunosc că este ușor intimidant. Însă constituie o acțiune simplă, pe care o putem face pentru familia noastră. Se simte și dragul pe care îl punem în realizarea pâinii. E o altfel de bucurie pe care o simțim când facem pâine pentru familie. E și o mulțumire când iasă bună și vezi cum se împuținează.

Tot ce pot să spun este că merită să încercăm să facem pâine. Pentru noi, pentru familiile noastre. Chiar și să vedem numai ce iasă din mâinile noastre. Are și ceva terapeutic în sine. Ne relaxează. Ne oferă speranțe și perspective. Ne oferă încredere în forțele proprii. E un ritual de bunăstare cu promisiuni de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *