Mame care inspiră, episodul 2 – Agneta Novac și ale ei Experiențe cu Zâmbet: Pilates prenatal, Pilates Postnatal, BebeDansează și alte activități pentru mame și bebeluși

Pe Agneta am cunoscut-o acum 2 ani și un pic, la un eveniment organizat de dna dr. Ciupa, legat de Naștere cu Blândețe. Am vorbit atunci despre cum am născut eu fără durere. Agneta a venit în calitate de colaborator al dnei dr. Ciupa, ea ocupându-se de cursurile de pilates prenatal, mult lăudate de mămici. În plus, ea s-a ocupat de fotografiile de la eveniment: drept să spun, fotografiile pe care ni le-a făcut atunci sunt cele mai frumoase pe care le avem în 3.  

Agneta este o fire simpatică, te atrage imediat. Copiii o iubesc instant. Îți inspiră voie bună și energie pozitivă. Simți că ai în față un om care te înțelege. Cred că așa a reușit în timp să crească Comunitatea cu Zâmbet, creată de ea în jurul Experiențelor cu Zâmbet pentru viitoare mămici, pentru mămici și pentru cei mici. Experiențele cu Zâmbet sunt mai mult decât cursuri de pilates și de dans cu bebelușii la purtător – sunt întâlniri de suport și stare bună între mame într-o perioadă în care au cea mai mare nevoie de a fi înțelese și ajutate măcar cu o vorbă bună. 

Cum spuneam de la început, rubrica Mame care inspiră este despre mame care au fost inspirate de statutul de mamă pentru a ajuta pe alte mame. Sunt mame care au folosit emoțiile și situațiile prin care au trecut pentru a veni în sprijinul altora care au nevoie. Iar Agneta se încadrează perfect. Dar vă las să o cunoașteți mai bine pe Agneta în rândurile de mai jos. 

Despre femeia Agneta

De loc, este din Satu Mare și se vede originea în firea ei hotărâtă și energică. Și în culoarea frumoasă a ochilor! A venit în Timișoara la facultate, unde a și rămas, deși părinții o voiau înapoi acasă. ”Am intrat în câmpul muncii în 2008 la o firmă de consultanță în afaceri, deși salariul era mic. Am învățat munca unui jurist în practică, am avut norocul sa am un angajator fain care mi-a dat libertatea să mă descopăr și pe mine și lumea în care trăim. Am facut un curs tare fain de antreprenoriat, unde l-am cunoscut pe soțul meu și de unde am rămas cu o idee de bază: în momentul în care începi o afacere, ideal ar fi să identifici o nevoie căreia să-i găsești răspuns. E mult mai ușor așa, decât să începi să convingi oamenii că ar avea nevoie de ceea ce ai tu de oferit.” Și eu cred în asta, după toate exemplele pe care le-am întâlnit. Și mai cred că e chintesența reușitei. Agneta recunoaște că a fost, mult timp, în căutarea unui scop și unei motivații care să i se potrivească. E genul de om care nu se mulțumește cu un job static, de la 9 la 18, fără a simți că aduce o schimbare ei și în viața altora. Ce a descoperit totuși în toți acei ani? Pasiunea pentru dans! ”Ne-am înscris la dansuri de societate și totul s-a schimbat! Am cunoscut oameni vii, cu chef de viață, cu zâmbete pe buze, învățam chestii noi, ne-am împrietenit cu multă lume, am intrat în echipa de dans (adică pe lângă cursurile normale, de 2 ori pe săptămână, aveam antrenamente speciale, învățam coregrafii, era solicitant și îmi plăcea tare mult”. Ce s-a întâmplat mai departe? ”Ne-am căsătorit, am rămas însărcinată și …paf! Mi s-a întors lumea pe dos.” 

Despre mama Agneta

În curând, Agneta a trecut prin ceea ce le sună cunoscut multor viitoare mame: dificultatea în mișcări, izolarea de către cei care nu au copii și care preferă compania altora ca ei sau care  presupun că, așteptând un copil, ești prea obosită / nu mai vrei / nu te mai interesează alte subiecte. Cât se poate de fals, dar asta este. Provocările au continuat și după naștere, cu obișnuitele plânsete, statul acasă, ”mănâncă sau nu destul?”, lipsa unor momente de liniște, etc. Plus, dorința de a face mai mult decât a fi o mamă. 

Tot ce pot să zic este că anul acesta, Ilaria face 5 ani. Le-am văzut pe mamă și pe fetiță interacționând. Calmul și felul în care abordează Agneta fiecare situație mi se par geniale. Denotă multă răbdare și inteligență emoțională. Nu mai vorbesc de iubire, asta se simte din plin. Din câte văd, își încurajează fetița să fie independentă. În timp ce oferă atât de multă atenție și considerație și altor mame și copii. Sincer, nu știu cum își împarte timpul și energia, să se implice activ în atâtea vieți. Dar pot să înțeleg că unele lucruri sunt mai presus de noi și unii au menirea de a-i ajuta pe alții. 

Despre Agneta și Experiențele cu Zâmbet 

Agneta mă numesc și Experiențe cu Zâmbet îmi doresc să creez și să ofer 🙂

Așa s-a descris la un moment dat Agneta și mi se pare cea mai potrivită alegere. Din câte am înțeles de la ea, nevoia de a fi activă a determinat-o să caute cursuri și activități pentru femeile însărcinate, dat fiind că nu mai făcea față dansului. ”Am găsit un curs de aquagym, dar era la 15:30 (oră la care eu lucram) și nici nu mi-a plăcut ce se făcea acolo (mi-am luat liber într-o zi ca să încerc). Am mers la Pilates normal, dar nefiind pentru gravide, destul de repede am ajuns în punctul în care nu mai puteam face majoritatea exercițiilor. În plus, nu îmi plăcea atmosfera rece de acolo. Eu caut relații umane, mă hrănesc cu căldura și energia ce se transmit.” 

La astea se adună și toate trăirile de mamă proaspătă amintite mai sus. Aici intervine magia. Momentul magic în care conștientizezi lucrurile. Inspirația devii tu – te analizezi, conștientizezi nevoile tale, observi că sunt și ale altora și decizi să iei taurul de coarne să te pui pe treabă. ” În acea perioadă mintea mea lucra în fundal: ce fain ar fi dacă ar exista un curs pentru gravide, cu exerciții adaptate, cu mediu plăcut, cu atmosferă relaxantă, unde să cunoască alte persoane în aceeași situație și unde să te primească cineva cu drag, cu un zâmbet și cu înțelegere? Cineva care să îți facă cunoștință cu celelalte participante și să îți creeze amintiri făcând poze săptămânal.

Cu acest concept în minte, au mai durat câteva luni până să își ia inima în dinți și să treacă la acțiune: Agneta s-a înscris la un curs de calificare drept instructor Pilates la București. Nu a găsit curs de instructor specializat pe gravide. Astfel, pe când Ilaria avea un an și o lună, în toamna anului 2017, a mers la București 4 zile fără ea (și majoritatea mamelor știu cât e de greu să faci asta!). La fel de copleșită s-a simțit și la curs: în timp ce ea nu avea studii de specialitate (în fond, terminase Geografia), colegii ei erau personal traineri sau kinetoterapeuți. Unde mai pui că printre ei se regăsea și Diana Bulimar, gimnastă artistică, participantă la Jocurile Olimpice. Dar, așa cum fac oamenii puternici, și-a văzut de treabă cu conștiinciozitate, se antrena riguros, ca niciodată până atunci. Au urmat 2 luni de studiu personal, după care a revenit la București pentru examen și pentru a doua parte a cursului. ”În ziua examenului, într-o prăjiturică cu răvaș am găsit mesajul: YOU WILL SOON DISCOVER HOW TRULY FORTUNATE YOU ARE 🙂 Văzând cum eu am primit certificatul de instructor Pilates, în timp ce colegi fizioterapeuți și personal traineri nu, am zâmbit cu gândul la bilețel și de atunci îl port în portofel, să îmi poarte noroc.” Studiul nu s-a încheiat acolo pentru Agneta: a citit tot ce a găsit despre sarcină, despre Pilates în sarcină, am urmărit (și o face în continuare) videoclipuri cu exerciții recomandate, le încearcă și folosește ceea ce consideră că poate fi de ajutor. Asta îmi arată mie dedicare pentru visul ei.

Ce mi se mai pare mie important? Să-ți verbalizezi ideile și visurile – nu știi niciodată unde găsești sprijinul de care ai nevoie. Așa se face că dna dr. Mariana Ciupa a încurajat-o să își urmeze visul și a recomandat-o și viitoarelor mame. Dna Ciupa mi-a recomandat și mie în timpul sarcinii cu Draga, dar având în vedere că eram la repaus la pat nu s-a pus problema. Știu că, înainte de a o recomanda, dna dr. și-a făcut timp și a mers și ea la un curs, pentru a vedea ce face Agneta acolo. Ceea ce e mai mult decât normal. Ce a făcut Agneta? ”Mi-am luat inima în dinți, am cumpărat mingi, saltele, am închiriat sala și am dat drumul activității. Am avut mari emoții. înainte de curs mergeam la birou seara și repetam cap-coadă cursul, mă cronometram și puneam la punct cele mai mici detalii. Și uite așa, pas cu pas, am început să aplic tot ceea ce mi-am dorit și mi-am imaginat, mi-am creat o sursă de împlinire, de relaxare, de socializare. Cu mare bucurie am observat că reușesc să transmit gravidelor starea de bine pe care mi-o doresc.

Mie îmi plac oamenii care, având o afacere sau o idee, se adaptează pe parcurs nevoilor clienților săi. Astfel, încât, Agneta nu s-a oprit aici: primele mame de la Pilates prenatal au născut, au crescut și bebelușii și au început activitățile de socializare. Exact ce avea nevoie Agneta când era în situația lor. A apărut așa Proiectul BebeDansează, un motiv pentru mame de a dansa sau de a face mișcare, pentru bebeluși de a se juca și cu altcineva în afară de mama și de a se distra, purtați fiind, în ritm de dans. Din ce am văzut, BebeDansează a fost una dintre cele mai căutate activități organizate de Agneta. De când a început pandemia, cursurile de Pilates au continuat pe online, dar a fost nevoită să renunțe la activitățile cu copii.

Agneta a diversificat cursurile de Pilates. Pe lângă Pilates Prenatal, acum ține, în fiecare dimineață, ședinte scurte de 20 de minute numite Morning Stretch, iar după-masa, Pilates Postnatal, curs adresat mămicilor care se reapucă pentru prima dată de sport după ce au născut, cu exerciții adaptate perioadei postpartum, și Pilates Flow, la care participă mămici care doresc să se mențină în formă. ”Aceste cursuri reprezintă o provocare pentru mine. Este pentru prima dată când fac în mod constant atâta mișcare, atât de mult sport. Beneficiile metodei Pilates le văd și le simt pe mine, de aceea îmi doresc să determin cât mai multe mămici să introducă cumva aceste cursuri în programul lor.” 

Pentru cele interesate, las mai jos prezentarea cursurilor, așa cum am primit-o de la Agneta. 

Pilates Prenatal – Un curs prin care cultivăm starea de bine, atenția asupra perioadei minunate pe care o reprezintă sarcina, lăsăm gândurile deoparte și acordăm atenție corpului nostru, cu alte cuvinte, practicăm Mindfulness. Implică exerciții simple de stretching, pentru a activa tot corpul, să ne dezmorțim și să punem sângele în mișcare. Insistăm asupra exercițiilor care întăresc musculatura profundă abdominală, care să ofere suport în sarcină și în timpul nașterii. Facem exerciții pentru coloană, pentru a preveni durerile de spate. Lucrăm perineul și musculatura pelviană. Facem exerciții pentru prevenirea și combaterea crampelor de la nivelul gambei, frecvent întâlnite în această perioadă. învățăm să inspirăm și să expirăm profund, folosind întreaga capacitate pulmonară, pentru a ne oxigena cât mai bine pe noi și minunea din interior. Ne relaxăm și ne conectăm cu bebele din interior. 

Clasele au durata de 50 minute și se țin de 2 ori pe săptămână, marți și joi de la ora 18:00.

Pilates Postnatal – În perioada postnatală este important ca mămica să acorde corpului timp suficient pentru a se reface și pentru a-și reconstrui rezistența. La fel de important este ca după ce medicul ginecolog confirmă că totul este în regulă, să includem în program, încet încet, exerciții fizice potrivite acestei perioade, pentru a putea beneficia de energia și vitalitatea obținută în acest fel. 

Prin acest curs, Agneta și-am propus să facă exerciții pentru a întări musculatura pelvină, se lucrează zona abdominală, care a fost întinsă la maxim, focusul fiind pe transverșii abdominali, prin exerciții atent selecționate, care să prevină diastaza abdominală, în loc să o înrăutățească, punând presiune în plus și determinând o mai mare separare. Se dorește corectarea posturii, care, datorită timpului petrecut cu copilul în brațe, are de suferit. Durerile de spate ne indică asta. Avantajele asupra corpului sunt de necontestat, dar ajută cursantele psihic, să avem un pic de timp personal,  timp în care să te simți mai mult femeie și mai puțin mămică. Aceste intervale de timp sunt o binecuvântare. 

Clasele au durata de 30 minute și se țin de 3 ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri de la ora 18:00.

Clasa Flow – Acest curs reprezintă continuarea Pilatesului Postnatal. Este un antrenament care să ne provoace abilitățile, să fie o provocare pentru noi. Ne propunem să lucrăm corpul, să îl simțim activ, tonifiat și să beneficiem la maxim de starea de bine ce o primim pe această cale. Dozăm dificultatea exercițiilor astfel încât, după fiecare ședință să simțim că am lucrat. În toate cursurile pe care le ține Agneta, pune mare accent pe încălzirea pas cu pas a corpului, îi plac exercițiile de stretching, exercițiile care mobilizează corpul, cele care ne ajută să ne mișcăm cât mai liber, să folosim corpul la capacitate maximă. Cu siguranță nu am fost creați să stăm ziua întreagă pe scaun, după care pe canapea, apoi în pat. Vrem să ne mișcăm, să ne îndoim, să ne sucim și răsucim cu bucuria copilului de 1 an care descoperă lumea și mișcarea. 

Clasele au durata de 50 minute și se țin de 3 ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri de la ora 18:30.

Morning Stretch – Conceput drept antrenament scurt, de 20 minute, pe care să-l facem în fiecare dimineața, ca să ne întindem așa cum trebuie, să ne energizăm și bine dispunem. Clasele sunt la ora 10 și se adresează mămicilor care sunt în concediu de creștere a copilului. Cum exercițiile fizice stimulează eliberarea endorfinelor în creier, această rutină de încălzire de dimineață. ne dă o stare bună si energie din belsug, rețeta pentru o zi reușită.

Menționez că, pentru acuratețe, este nevoie să urmăriți pagina Experiențe cu Zâmbet, întrucât programul poate suferi modificări.

Cred că ajută să redau câteva testimoniale mai jos – luate de pe un grup, scrise fără ca doamnele să fie obligate să o facă:

Cristina: ”Îmi amintesc ce emoționată eram când am venit la primul curs (eram bucuroasă că sunt însărcinată și că mă aflu printre oameni minunați cu care împărtășeam același sentiment). Mă bucur că v-am cunoscut și că am avut plăcerea să trăiesc momente unice, autentice, alături de voi. Sper sa îmi fac timp să mai vin la activitățile de grup că mi-e tare, tare dor de voi.

Diana: ”Pentru mine a fost și este totul atât de natural acolo cu tine, acolo la tine, în Cuibul tău cu zâmbete, încât vreau de fiecare dată să mă întorc! Îți multumesc pentru cum ești, pentru cine ești, pentru ceea ce ești! Îți mulțumesc pentru că ești!

Patricia: ”Cea mai faina chestie care mi s-a întâmplat când am fost gravidă a fost sa încerc ora de Pilates Prenatal. Îi mulțumesc și acum lui D. pentru recomandare. M-a făcut să mă bucur de ultimele săptămâni de sarcină și chiar cred că m-a ajutat să am un travaliu ușor datorită mindset-ului pe care l-am obținut acolo.

La fel, întâlnirile de acum îmi dau energie și o stare de bine care mă țin toată săptămâna. Asta și datorită comunității care continuă să „lucreze” și după ce părăsim sala. Aici am întâlnit fete minunate și sunt f recunoscătoare și norocoasă să fiu printre voi. Astea toate datorită ție, Agneta, care ești inima care ne conduce

Închei cu o frumusețe de gând al Agnetei: ”Căile vieții sunt întortocheate. Ceva ce azi ne dărâmă, este probabil spre binele nostru, dacă am putea vedea imaginea de ansamblu. Iar învățătura cea mai importantă: Dumnezeu ne pune câte ceva în suflet, ceva care nu ne dă pace, până când îl realizăm și acel ceva ne aduce mari satisfacții nouă și e de folos cuiva. Nu e degeaba. Nu simțim degeaba. într-adevăr, am afacerea mea și a devenit singura mea sursă de venit, dar nu o văd ca pe-o afacere. E visul meu, e proiectul de suflet care îmi oferă mari satisfacții. Cele care îmi trec pragul sunt prietene sau viitoare prietene, nu cliente. Și e atât de frumos așa! :)”

Acestea fiind zise, v-o recomand din suflet pe Agneta Novac – o sursă de voie bună, determinare și inspirație. O găsiți pe pagina Experiențe cu Zâmbet, sau o puteți contacta, direct sau pe Whatsapp la numărul de telefon 0741086028. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *