Jucării în care să investești la 2 ani care să fie interesante și la vârsta de 5 ani

Suntem adepții minimalismului, însă asta nu se prea vede când e vorba de jucăriile copilului. Draga are 2 ani și jumătate și spațiul ei de joacă ocupă destul de mult din căsuța noastră. Deși sunt absolut convinsă că nu are niiiici pe departe atâtea jucării cât alți copii. În plus, majoritatea sunt din lemn sau/și educative. Nu îmi plac plușurile pentru că le abandonează repede, cu păpușile se mai joacă (sunt și acelea puține), dar preferă lego, cuburile, figurinele de animale, puzzle-urile, ”bucuria” ei (aka bucătăria). Locuind la sat, avem doar grădiniță unde poate merge de la 3 ani și am ales să nu o ducem la o creșă privată în Timișoara, mai ales că eu nu am reluat lucrul. În plus, am acceptat faptul că are ceva mai multe jucării decât ne-ar plăcea pentru că eu sunt la repaus la pat de câteva luni și a trebuit să facem toată ziua activități în casă. Ceea ce, pentru un copil de 2-2,5 ani este o adevărată provocare. 

Dar jucăriile pe care i le-am luat sau pe care le-a primit la recomandarea noastră sunt gândite și pe termen lung: să i se pară interesante și la 5 ani și să fie trainice și pentru un frate mai mic. Le-am întrebat pe câteva prietene mame cu ce s-au jucat copiii lor la 2 ani și se joacă în continuare la 5 ani. Și mă bucur că multe au avut răspunsuri similare. Să vedem mai jos care sunt.

Lego

Dintotdeauna m-a fascinat Lego. Nu am avut când am fost mică și oricum, la cât de creativi sunt cei care creează jucăriile, s-au schimbat și s-au dezvoltat jocurile. Inițial, Lego a presupus jucării de construit din lemn, dar în timp s-a ajuns la formele pe care le cunoaștem acum. Denumirea a venit de la ”leg godt”, în daneză, care s-ar traduce la noi prin ”joacă-te bine”. Seturile sunt împărțite în categorii sau colecții, cum le denumesc eu. Iar Lego Duplo este destinată copiilor de 1 an jumătate, 2 ani +, fără a avea neapărat o limită de vârstă. Sunt copii care, la 7 ani, încă le preferă. Piesele sunt mai mari, tocmai pentru a ajuta la dezvoltarea motricității fine și bebelușii, dacă ajung să fie curioși de gustul lor, nu le pot înghiți cu ușurință. Mie îmi place să, în cadrul aceleiași colegii, piesele sunt interschimbabile, ceea ce face ca jocurile să fie modulare. Asta ajută mult la dezvoltarea creativității. Eu mă joc cu Draga și mereu sunt surprinsă ce idei îmi mai vine mie sau ei. Nu am păstrat cărțile cu sugestii de construit, dar cred că e interesant să îi vedem pe cei mai mărișori (4+) cum urmăresc ei instrucțiunile de construire a unui model oarecare. 

Noi am început cu seturi simple de tot, tocmai pentru că Draga nu avea răbdare și se frustra când nu potrivea corect piesele. Încă se enervează când nu sunt la linie și când alte piese precum oamenii sau animalele au forme rotunjite sau ieșite în afară care încurcă construcțiile din jur. Așadar, primele jocuri au fost camionul cu remorcă, standul cu pizza, animalele de la fermă și apoi am trecut la ceva mai mare precum Casa jocurilor. Cu Lego, în ultimele săptămâni ne jucăm aproape zilnic și câteodată o ține ocupată pe Draga și o oră și jumătate. Ceea ce, pentru ea și poate pentru alți copii la 2 ani și jumătate este destul de mult. Singura condiție este ca eu să stau în preajma ei liniștită – adică fie să mă joc cu ea (ceea ce se întâmplă de obicei, pentru că apucăm să dezvoltăm subiecte din joc – ce mobilier întâlnim în bucătărie / baie / dormitor, ce activități fac oamenii, ce fac animalele și cum le îngrijim noi, la modul cel mai natural posibil); fie citesc, fie scriu, fie verific mailul sau mesajele.    

Ne-am propus ca periodic, o dată la 2-4 luni, să investim într-un set nou, care să îi țină interesul ridicat pentru joacă. Până la urmă, nu e fain să descoperi piese și concepte noi? Pe lista mea viitoare sunt câteva seturi, printre care le menționez pe acestea: Stația de pompieri (l-a descoperit pe Fireman Sam!!), Castelul lui Ariel și Animalele lumii

Ca idee, depozitez seturile actuale în cutia aceasta din gama Trofast de la Ikea , cutie aflată în dulapul din aceeași gamă. Momentan, încap toate piesele, dar cu siguranță va trebui să le transfer într-una mai mare. 

Fructe și legume din lemn

Draga are fructe și legume din lemn de la 1 an. Întregi sau cu jumătățile prinse prin scai sau cu magnet. Colorate intens, foarte realiste. Are mai multe seturi. A învățat așa ușor fructele, făceam și jocuri de asociere cu cartolinele și cu poveștile din cărți. A învățat să folosească și cuțitul, însă momentan nu o las cu cel adevărat, dar ideea este că știe ce înseamnă a-l folosi. 

Aici găsiți un set destul de cuprinzător de alimente din lemn (deși, la prima vedere, mi se părea că sunt din plastic). Foarte fain mi se pare și acest magazin de înghețată, Draga are ceva asemănător acestui set de fructe, un set cu toaster asemănător, un tort aniversar precum acesta și încă un set cu fructe feliate din acestea.

Bucătărie din lemn 

De când s-a născut Draga, de Paști și de Crăciun, vedeam pe grupurile de mămici o grămadă de postări legate de bucătăria de la Lidl. Ei bine, a primit o bucătărie de Crăciun și se joacă întruna cu ea. Îmi place că folosește atât elementele din dotare, cât și celelalte jucării pe care le avem (legumele și fructele din lemn, pizza din lemn, tortul din lemn). Câteodată folosește biscuiți și suc de portocale, dar asta este. Țin minte că și eu foloseam ”mâncare adevărată” când eram mică. Online, am găsit câteva bucătării frumoase și mie mi-a plăcut aceasta. E frumoasă și această bucătărie cu cafea și prăjituriAici am mai găsit un set foarte avantajos cu oale, ceainic și o grămadă de alte accesorii (deși sunt din plastic, din câte văd)

Cuburi din lemn 

Când a avut un anișor, fetița a primit un set de cuburi din lemn asemănătoare acestuia . Multicolor, cu diverse forme și mărimi, e destul de versatil în construcțiile posibile. La 2 ani și jumătate acum, încă se joacă cu el și râde întruna când construim obstacole și jucăm fotbal cu mingiuțe de lemn. Cred că îi place genul ăsta de joacă mai mult decât să construiască castele sau adăposturi pentru animale. Am mai găsit online un set foarte fain, care cred că merită luat deoarece conține și cuburi cu cifre. Draga mai are un set din lemn cu ferestre transparente colorate precum acesta, găsit la o ofertă foarte bună de Paști anul trecut la Kaufland. Arată minunat în lumină, care proiectează pe suprafețe culorile cuburilor. Cuburile sunt minunate și pentru învățarea culorilor, pentru dezvoltarea atenției, a răbdării și a imaginației.

Figurine de animale

Draga imita animalele de pe la vreun an, așadar îi plac tare mult figurinele luate la un an și jumătate. La început o rugam să asocieze figurinele cu imaginea de pe cartoline, de pe planșe sau din cărți. E o activitate pe care câteodată o face din proprie inițiativă. Am luat figurine de animale de pe ookee.ro pentru că mi se păreau realistice, iar raportul calitate-preț foarte bun. Totuși, unii le pot considera mici și e nevoie de atenție la joaca celor mici, eu mă bucur că nu ocupă mult spațiu nici când ne jucăm. A mai primit altele mai mari, iar Draga le zice mama sau tata celor mici. Noi avem seturile Viața marină, Animale din junglă și Animalele de la fermă. Desigur, am pierdut între timp câteva, refacem stocul. 

Triunghiul Pikler curcubeu cu rampă

Draga a primit triunghiul Pikler curcubeu cu rampă de la buni Dodo și de la Lită când a împlinit 2 ani. Sunt copii (și părinți) mult mai curajoși care s-au aventurat pe triunghi imediat după 1 an. Eu nu am simțit-o pregătită pe Draga mai repede. Fiind vară, l-am amenajat afară și ne-am bucurat de vremea bună și de joacă. Treptat, a urcat singură pe scările triunghiului și a coborât pe rampă – și invers, iar sus avea încă nevoie de ajutor. Când a venit vremea urâtă, l-am mutat înăuntru, unde a continuat joaca asta. Totuși, i-am pus sub o blăniță și a devenit astfel căsuța ei. Își duce acolo jucăriile (sau hainele tatălui ei, când nu vrea să îl lase să plece la lucru), acolo se ascunde, este locul ei de stare de bine. Triunghiul ajută la joaca independentă, la dezvoltarea imaginației, la dezvoltarea motricității grosiere. Noi avem modelul acesta de la Decor pentru Copii.  

Balansoar curcubeu și placă de echilibru

Noi încă nu avem setul acesta, dar e tare iubit de părinții copiilor de 1 an+. Ajută la dezvoltarea motricității grosiere, e ideal și pentru joaca în grup. În plus, mă gândesc că balansoarul ar fi un loc fain pentru Draga de citit și de jucat cu păpușile ei (acum tot vrea să le culce în scoica de bebe, care va fi indisponibilă în curând). Sunt o grămadă de idei de trasee de obstacole și de joacă în care putem folosi acest set și în combinație cu Piklerul și cu rampa ar fi genial. Momentan, mai amân achiziția lui din lipsă de spațiu (renovăm și avem prea multe piese de mobilier în partea asta de căsuță). Și așa simt că mă sufoc câteodată când Draga își împrăștie jucăriile peste tot. 

Puzzle-uri

De la puzzle-uri simple, incastru, la puzzle-uri pe planșe, din 2-4-6 piese cu animale sau cu legume și fructe, de la 2 ani copilul poate trece la plașe cu piese mai numeroase, de 24 sau chiar mai multe piese. Și așa, pe la 5 ani, poate ajunge să facă singur un puzzle cu câteva sute de piese.

Trenulețe și șine de tren 

Recunosc că noi nu avem trenulețe. Cumva, mi s-a părut nepotrivit pentru o fetiță, nici ea nu a fost curioasă de cântecele și desene cu trenuri. În schimb, mulți părinți de băieți sunt încântați de jocurile acestea. De la seturile Lego și Goki, la cele din lemn, de la Playmobil la cele electrice, cu Thomas&Friends în topul preferințelor, sunt o grămadă de opțiuni. Chef de joacă să fie!

Jocuri de societate

Poate că e încă devreme să luăm jocuri de societate la 2 ani, dar la 3, cu oarecare pregătire dinainte, mi se pare rezonabil. Trebuie doar puțină răbdare cu număratul punctelor de pe zar și cu înțelegerea regulilor. Și nici măcar nu e nevoie să terminăm jocul, ci, pur și simplu, să ne distrăm puțin. Ca o recomandare, am primit Nu te supăra, frate , Tobogane și baloane (un fel de șerpi și scări) și 55 de jocuri într-unul singur. Recunosc că Draga a fost tare încântată prima oară când a văzut jocul nostru de Rummy. Nu se pune problema de joacă încă, dar am grupat întâi piesele pe culori sus pe table (nu în ordine), apoi am trecut la gruparea cifrelor. Am văzut că la 2 ani și jumătate nu e încă interesată de recunoașterea lor, așa că, momentan am abandonat Rummy. O să reiau joaca peste câteva luni, nu cred că e cazul să forțez și nici să scot jocul prea des, ca să păstrez nota de interes ridicată pentru mai târziu.     

Deși nu necesită eu știu ce investiție, am văzut că cei mici, între 2 și 5 ani, sunt mereu fascinați de bile colorate, plastilină (sau play-dough), pompoane, bețișoare de lemn colorate, creioane coloate, acuarele / guașe, autocolante etc, așadar e bine să avem un stoc din fiecare acasă în permanență. Ajută mult la realizarea zilnică de activități creative împreună cu părinții. 

De altfel, sunt foarte deschisă la recomandări: care sunt cele mai trainice jucării ale copiilor voștri? Oferite la 2-3 ani, care prezintă interes și peste 3-4 ani? Jocuri sau jucării mai scumpe, dar care merită efortul financiar investit întrucât interesul este mare pentru o perioadă mai lungă de timp?

Mulțumesc! 

Am mai scris aici despre 19+1 idei de cadouri pentru copiii până în 3 ani  

Notă: Acest articol conține și linkuri de afiliere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *